16 lag i Allsvenskan 2008

Allsvenskan utökas till 16 lag säsongen 2008. Det beslöt idag Svenska Fotbollförbundets Representantskap, som samlats till möte i Uppsala. Beslutet var enhälligt, dvs alla röstberättigade representanter för förbundsstyrelsen, distriktsförbunden och elitklubbarna röstade för förslaget.

Representantskapet bestämde också hur övergången från 14 till 16 lag ska gå till. Ett lag åker ur Allsvenskan 2007 och tre flyttas upp från Superettan, utan kvalspel.
Detta betyder i sin tur att två lag flyttas ner från Superettan 2007 och att de två bäst placerade lagen i division 1 norra respektive södra flyttas upp till Superettan till 2008.
Det ursrpungliga initiativet till en utökning av Allsvenskan togs av Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF), som våren 2006 framställde till Svenska Fotbollförbundets styrelse, att möjligheten att utöka Allsvenskan till 16 lag från och med säsongen 2008 skulle utredas omgående. Frågan diskuterades därefter vid Ordförandekonferensen 2006, utifrån Tävlingskommitténs förutsättningar rent tekniskt. Förbundsstyrelsen anslöt sig därefter till förslaget som Representantskapet nu alltså har tagit ställning till.
Mer från Representantskapet:
Fastställd serieindelning för 2007