Alm: Tur att fotboll saknar tur

Du som läser det här, du är mitt sista hopp.
Jag är desperat. Jag behöver din hjälp.
Ge mig tur.
I åratal har jag sökt efter någon som kan vittna om en fotbollshändelse utöver det vanliga. Jag har plöjt litteratur, googlat på obskyra sajter, sett matcher live och frågat runt bland obekanta - allt förgäves. Så nu undrar jag: Har du möjligen sett en fotbollsmatch där ett av lagen har vunnit tack vare tur, till exempel genom ett turligt mål? För det har inte jag. Aldrig någonsin.
En vanlig idrottshelg är det lätt att tro att turen och slumpen är fotbollens vågmästare. Förlorartränaren stönar efter slutsignalen: "Med lite tur hade vi vunnit." Publiken konstaterar luttrat: "Tur förtjänar man". Spelarna i det segrande laget jublar glatt: "I dag hade vi tur, vår keeper tog ju allt!".
Även i referat har tur och slump en nyckelroll i beskrivningen av matchhändelser och -utgång. Men vid närmare granskning har det aldrig handlat om tur, aldrig ens i närheten visar det sig. Tur har bara blivit ett sätt att förenkla det komplexa vi upplever under en fotbollsmatch, ett slappt sätt att förklara eller bortförklara omständigheter i spelet. Jag har irriterat mig på det, så länge att jag har plågat delar av min omgivning med mitt korståg mot turen. Jag vill för evigt förvisa turen från fotbollens domäner och predikar gärna med en ordlista i handen. Där går att läsa att tur är framgång som beror på slumpen - och slumpen är ett resultat av omständigheter som inte kunnat förutses eller kontrolleras. För mig finns det inget - jag ännu har bevittnat eller hört talas om - på en fotbollsplan som inte kontrolleras av spelarna. Därmed kan både tur och slump genast elimineras från fotbollen. Här kommer en snabbenkät i ämnet.
Alms krönika är publicerad i Magasinet Fotboll #4-061. Vad gör att ett fotbollslag vinner en fotbollsmatch?
Kryssruta Högst procent bollinnehav
Kryssruta Flest hörnor
Kryssruta Bäst skottstatistik
Kryssruta Fler gjorda mål än motståndaren

Mitt svar:
Kryssruta Spelreglerna är tydliga, flest mål vinner.
2. Är ett lag som vinner en fotbollsmatch alltid bättre än motståndaren?
Kryssruta Ja Kryssruta Nej

Mitt svar:
Ja. Även om det förlorande laget har boll i 90 procent av tiden, skapar 27 frilägen och förlorar på ett knasigt självmål, räcker det inte för att vara det bästa laget. Flest mål vinner - och är bäst.
3. Om ett lag gör segermålet i slutminuten fem matcher i rad, är det tur?
Kryssruta Ja Kryssruta Nej

Mitt svar:
Nej. Tidpunkten spelar ingen roll, om ett lag gör mål hela säsongen i den 23:e minuten har det inget med tur att göra.
4. Om en straffskytt siktar lågt i målvaktens högra hörn men får felträff och bollen går via båda stolparna och målvaktens rygg in i mål - är det tur?
Kryssruta Ja Kryssruta Nej
Mitt svar:
Nej. Bara för att skytten hade andra avsikter blir det inte ett turmål, det var ändå hans förtjänst att bollen gick i mål. En match är full av prestationer som inte exakt blir vad spelarna hade tänkt, många insatser är till och med omedvetna, men så länge spelarna har minsta tå med i spelet handlar det aldrig om tur. (Jag utgår från att domaren är en neutral rättskipare och att felaktiga domslut jämnar ut sig i längden.)
Men varför älta detta? Jo, för allt snack om tur och otur får fotbollen att framstå som ett lotteri. Det är det inte. Fotboll är en vetenskap som vi kan utveckla utan att hylla slumpen.
Tur är väl det.
TUR ELLER OTUR
Mejla Alm och berätta om du har sett turen avgöra en match.