Gärna olika åsikter - men kränkningar kan ej accepteras

På lördagens representantskap i Uppsala togs ett antal beslut för att förbättra atmosfären runt fotbollen. Bland annat ska all form av diskriminering - till exempel ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung eller religion - beivras och direkt anmälas för bestraffning. Även i de fall när spelare, ledare eller funktionärer misskrediterar fotbollen och dess olika organ, ska det kunna innebära straffavgifter eller anmälas till bestraffning.

SvFF logoDetta är en anpassning till världsfotbollens redan beslutade åtgärder/bestämmelser med att förbättra sportens etik och moralarbete. Svensk fotboll vill vara en del av det förbättringsarbetet.
I själva underlaget inför lördagens beslut beaktades självklart gränsdragningen med den yttrandefrihet som finns i Sverige och som är grundlagsskyddad.
I svensk idrotts och svensk fotbolls självbestämmanderätt ingår att besluta om sina egna regler, så länge de inte går emot grundlagen. Denna regel handlar om möjliga fall där fotbollens företrädare går för långt i sina åsikter och uttalanden så att man kränker enskilda individer eller organisationer. Det handlar således inte om att hindra en fri debatt via olika medier. Det är egentligen ingen nyordning. Kränkande uttalanden kan sedan länge beivras enligt Riksidrottsförbundets bestraffningsregler (som är tillämpliga på all svensk idrott).
Ett exempel som kan nämnas var när Bulgariens förbundskapten Hristo Stoichkov blev avstängd av FIFA i fyra matcher 2005 efter att han anklagat UEFA-basen Lennart Johansson för att ha påverkat VM-kvalets utgång när Sverige besegrade Bulgarien på Råsunda med 3-0.
Påståenden och kommentarer som är kränkande och som görs allmänt, och inte handlar om våra Tävlingsbestämmelser, vill fotbollen ha bort eftersom det skadar idrottens anseende. Den nya regeln handlar således inte om fall där ledare, spelare eller funktionärer har olika uppfattningar, för egen eller för sitt lags del, i sakfrågor rörande fotbollen och som framförs via media. Där är all form av debatt liksom tidigare välkommen.