Magasinet 4-06: Baxterism

Sex år har gått sedan AIK:s förre guldmakare Stuart Baxter lämnade Sverige. Nu är han tillbaka i Allsvenskan. Blixtinkallad för att få fason på Helsingborg, ett lag i kris, utan bärande spelidé och med rejält stukat självförtroende.
Förvandlingen kan inte beskrivas på annat sätt än mirakulös. På några få omgångar gick HIF från att vara ett av seriens strykgäng till att bli ett topplag med guldvittring.
- Det har gått bättre än vad jag förväntade mig när jag tog över, konstaterar Stuart Baxter.

Stuart Baxter förvandlade på kort tid Helsingborg till ett topplag.Fast någon Stuarteffekt vill han inte tala om. Vad det handlar om är att han tillfört struktur i laget och fått spelarna att ta sig i kragen.
Att det fanns stora brister att jobba med är ingen hemlighet. Skånelaget låg på elfte plats när Baxter tog över. Efter att ha diskuterat situationen med sin hjälptränare Hans Eklund, insåg Stuart Baxter att han måste begränsa sig. Att genomföra alla förändringar på en gång skulle bara orsaka mer kaos.
- Det var viktigt att få en bra start, speciellt med tanke på tabelläget men också för att jag kom in mitt under säsongen.
Jag valde att ändra strukturen i laget. Jag ville sätta större press på motståndarna, få spelarna att hålla bollen längre inom laget och bli effektivare när vi ställde om till anfall.
Med poängförlusten i 2-2-matchen mot AIK försvann guldchansen. Men platsen i Royal League var en av de målsättningar klubben satte upp inför säsongen.
Han tycker att Allsvenskan blivit bättre sedan han lämnade den efter tre framgångsrika säsonger i AIK. Kvaliteten har höjts, och han säger sig också märka en större nyfikenhet bland tränarkollegorna. Fler och fler vågar bryta gamla invanda mönster, prova nya idéer och nya spelsystem.
- När jag lämnade spelade nästan alla lag 4-4-2. Nu förekommer både 3-5-2 och diamantuppställningar, vilket jag tror är utvecklande för spelarna.
Större flexibilitet är en förutsättning för att svenska lag i framtiden ska kunna hävda sig i Europa, tror Stuart Baxter. Lagen måste kunna anpassa sitt spel, både med hänsyn till det egna spelarmaterialet och till de motståndare man möter. Själv har han aldrig spelat likadant i någon av de klubbar han tränat, påpekar han. Även om utvecklingen går åt rätt håll finns det mycket kvar att arbeta på.
- Se hur det ser ut i andra ligor. Där är det ingen stor grej att ändra spelsystem och gå från en 4-4-2 uppställning till 4-3-3 i halvlek. I Sverige ska en sådan förändring helst förberedas i ett halvår innan man vågar genomföra den.
Det svenska lag som först hittar rätt balans mellan individuell skicklighet, kreativitet och traditionella svenska värden som disciplin och hårt lagarbete har störst chanser att lyckas internationellt, tror Stuart Baxter. Men det krävs mer, säger han och hänvisar till en brittisk undersökning. Studien pekar ut en rad kriterier som bör vara uppfyllda för att nå internationell framgång. Bland annat att laget fått jobba ihop en tid, att man har en välbalanserad mix av unga och lite äldre och mer erfarna spelare, samt att det finns spelare med internationell erfarenhet.
Stuart Baxter påminner om säsongen 1998/99. Efter den allsvenska seriesegern investerade AIK mycket i förberedelserna inför Champions League, bland annat i form av träningsläger utomlands och matcher mot internationellt motstånd. I gruppspelet överraskade man sedan alla genom att ruska om Arsenal, Barcelona och Fiorentina.
- Det var en satsning som gav resultat. Vi var väl rustade och hävdade oss bra i alla matcher, konstaterar Stuart Baxter.
Han ser Royal League som ett viktigt led i utbildningen av svenska spelare. Det är en chans att skaffa sig betydelsefull erfarenhet, taktiskt, tekniskt och mentalt, inte bara för spelarna utan även för klubbarna.
Debatten som förs, huruvida Royal League verkligen smakar vad det kostar för klubbarnas del, är både han och hans nya klubb färdig med.
- Vi vill ha den erfarenheten och vill dessutom gärna bjuda Helsingborgspubliken på den underhållningen, säger Stuart Baxter.