Herr: Med Alex mot 100

1994 gjorde Niclas Alexandersson sin första vinterturné med landslaget. 13 år senare delar landslagskaptenen, 35 år ung, med sig av rutinen.

Niclas pustar ut efter träningen i Maracaibo. Värmen härskar även om lite moln lindrade i början av passet.
- Det tar ett tag att anpassa sig till värmen, den känns, ett par ruscher, sedan måste man vila lite.
Niclas på fredagsträningenDet skiljer nästan 15 år mellan "Alex", som fyllde 35 för bara någon vecka sedan, och truppens yngsta medlemmar Ola Toivonen och Pontus Wernbloom. Niclas minns väl hur det kändes själv i början.
- Det är klart att det är lite annat idag, med de erfarenheter man samlat på sig. Man vet ju själv hur det var med nervositeten i början. I det här gänget är det väl jag och Anders (Svensson) och också Rami som står för rutinen. Jag tror det är viktigt för de nya att det finns erfarenhet i truppen också.
Från förbundskaptenshåll understryks ofta vikten av att de unga spelarna ska få internationell erfarenhet. Vinterturnén är ett av få tillfällen som ges för landslaget.
- Dels handlar det om att lära in vårat spel men också om att få erfarenhet av hur det är i landslaget, vad som krävs och att få känna in atmosfären i laget.
- Sedan visar ju erfarenheten att det ofta brukar vara ett par-tre spelare som tar det där klivet och slår sig in i landslaget, säger Niclas som njuter av att vara ute på fina planer i januari.
- För mig är det viktigt att få bra träningar på ett bra gräsunderlag. Det känns som att det är lite mer skonsamt för mig än konstgräset hemma, säger Niclas som är tillbaka efter en tid av vila och rehabilitering. Under sista månaderna av fjolårssäsongen drogs Niclas med återkommande smärta och efter sista allsvenska omgången fick han en välbehövlig vila.
- Det är en inflammation i ljumskfästet. Jag vilade helt först, rehabtränade 4-20 december och vilade helt sedan igen.
- Nu känns det väldigt bra, det är skönt att inte känna av skadan. Men enbart vila och rehab verkade inte funka. Jag fick en spruta med kortison, jag tror det var den 18:e december, och det gjorde tydligen susen. Jag blev direkt bättre, säger Niclas som fått hjälp av Göteborgs läkare Leif Swärdh. Niclas vet nu att han har förslitningar i höfttrakten.
- Men nu är det bra att veta att det går att prova med en till spruta om problemet återkommer, säger Alexandersson som kommer att fortsätta programmet för att stärka stabiliteten i höften.
Svenskar med över
90 landskamper
1. Thomas Ravelli 143
2. Roland Nilsson 116
3. Björn Nordqvist 115
4. Niclas Alexandersson 96
    Patrik Andersson 96
6. Orvar Bergmark 94
7. Henrik Larsson 93
Det är inte bara den återvunna hälsan som gör att Niclas uppskattar januariträningarna i Sydamerika.
- Jag har ju varit med på en del sådana här turnéer och man vet ju inte om det blir några fler så det gäller att njuta av att man fått möjligheten att vara med.
Sedan A-landslagsdebuten 1993 har Niclas kommit upp i 96 landskamper. Räknar man alla uppdrag i u-landslag m m så har hallänningen smått fantastiska 168.
Med spel i de tre januarimatcherna kan mötet med Egypten 7 februari innebära landskamp 100 - en drömgräns inom räckhåll. Det är inget Niclas går och tänker på dagligen och stundligen, men...
- Klart att det finns där i bakhuvudet. Det är bara tre andra som gjort över 100 så visst skulle det kännas speciellt.

Stefan Ishizaki har fortfarande feber och tränade inte på fredagen. Hans medverkan på söndag är därmed osäker. I övrigt är hälsoläget bra i truppen som tränar även på lördagen.
Matchgenomgången hålls på söndag förmiddag (lokal tid) och Sveriges startelva beräknas kunna presenteras här på svenskfotboll vid 16-tiden svensk tid på söndag.
Niclas Alexandersson
Ålder:
35
Landskamper: 96 A, 2 B, 12 OS, 15 U21, 28 J, 8 P. EM 2000, VM 2002 & 2006.
Klubbar: Vessigebro BK -1987, Halmstads BK 88-95, IFK Göteborg 96-97, Sheffield W 97-2000, Everton FC 00-04 (på lån till West Ham 03), IFK Göteborg 04-
Niclas Alexandersson

Per Nilsson jagar en mittbacksplats
Hela truppen
Venezuelas trupp
14 januari 17.00 (22.00 svensk tid)
Estadio José Pachencho Romero, Maracaibo
Venezuela-Sverige

Sveriges startelva presenteras ca 16 på söndag
Matchen sänds i TV4+