Herr: Per Nilsson jagar en mittbacksplats

I fjol var det Kalle Svensson, som via vinterlandskamperna tog klivet från den mera anonyma tillvaron i Allsvenskan till proffsspel och ända in i VM-truppen. När landslaget nu laddar i Maracaibo inför mötena med Venezuela och Ecuador är det många som vill följa exemplet och slå sig in i truppen till årets EM-kvalmatcher. En av dom är mittbacken Per Nilsson.

2003 var Per med om att spela hem King's CupDet är tre år sedan Per Nilsson senast fanns med i en svensk A-trupp. Debuten skedde mot Färöarna 2001 och i februari 2003 spelade han två matcher mot Nordkorea under King's Cup i Thailand. På den tiden spelade Per i Allsvenskan med AIK, dit han kom från GIF Sundsvall 2001. De två senaste säsongerna har han representerat Odd Grenland i norska Tippeligaen.
I norsk media har Per regelbundet fått höga betyg och goda vitsord och nu är han alltså åter aktuell i landslaget.
- Det är såklart skitkul att vara med i truppen. Jag är en mycket bättre fotbollsspelare nu än för tre år sedan. Jag utvecklades i Allsvenskan, men sedan jag kom till Norge och fått prova på ett lite annat spel har jag också blivit bättre, berättar Per.
- Och rutin och erfarenhet är ju viktigt för en mittback, lägger han till.
Precis som landslagskollegan i Tippeligaen Daniel Nannskog menar Per att de högsta serierna i Sverige och Norge håller ungefär samma klass.
- Skillnaden är att bottenlagen är bättre i Norge. Serien är mycket jämnare. Det är bara att titta på de lag som åker ur. Det är inte ovanligt att de har nästan 30 poäng.
Naturligtvis vill han under de två veckorna i Sydamerika försöka övertyga herrar Lagerbäck och Andersson om att han är en man för landslaget även framöver.
- Det är bara att spela så bra som möjligt på träning och match. Det är viktigt att vi får laget att fungera. Om laget är bra blir det också lättare att vara bra individuellt.
I den venezolanska truppen till söndagens match finns en av Per Nilssons klubbkamrater från Odd Grenland med, forwarden Fernando de Ornelas. Per beskriver honom som en snabb offensiv spelare med bra skott. Naturligtvis har de hunnit prata en del om det faktum att de båda är uttagna till landlagsuppdrag och kan komma att stöta på varandra på planen.
- Jo, det har blivit en del prat, erkänner Per. Det vore en kul grej att få chansen att byta tröja med Fernando efter matchen.
Matias Concha på dagens träningOm det blir något spel för Per mot Venezuela vet vi när den svenska startelvan presenteras på matchdagen.
Lars Lagerbäck berättar från Maracaibo att man jämfört med gårdagen skruvat upp tempot ett steg och idag genomfört ett mera normalt träningspass. Elfsborgs Stefan Ishizaki kunde på grund av feber inte medverka, men alla övriga deltog i dagens träning.
Per Nilsson
Ålder:
24
Landskamper: 3 A, 22 U21, 9 J, 10 P.
Klubbar: Stigsjö IK 88-91, IFK Timrå 92-98, GIF Sundsvall 99-01, AIK 01-04, Odd Grenland 05-

Hela truppen
Venezuelas trupp
14 januari 17.00 (22.00 svensk tid)
Estadio José Pachencho Romero, Maracaibo
Venezuela-Sverige
Matchen sänds i TV4+