Sv Cupen: Två lag med chans att vinna the Double

Torsdag kväll spelas finalen i Svenska cupen mellan Kalmar FF och IFK Göteborg på Fredriksskans. Båda lagen är som bekant också mitt uppe i den allsvenska guldstriden och har således båda chansen att ta hem the Double.
Niclas Alexandersson - lagkapten med chans på två pokaler.IFK Göteborg är en klubb som vunnit många titlar genom åren, men nu har elva år passerat sedan den senaste bärgades. Lagkapten Niclas Alexandersson fanns med i det lag som vann Allsvenskan 1996. Nu har han chansen att leda sitt lag till både cup- och serieguld.
- Supportrarna blev ju bortskämda med många titlar på 90-talet, men nu har de fått vänta länge, säger Niclas.
Göteborg spelade derby mot GAIS på tisdagskvällen och semifinal i cupen mot Landskrona så sent som i lördags. Torsdag kväll är det cupfinal och på måndag ny match mot Hammarby i Allsvenskan.
- Det är väl tätt med matcher, men det är självklart inspirerande att ha chans på två titlar. Vi spelade ju semifinalen mot Landskrona bara för några dagar sedan så det hade varit mera idealiskt om cupfinalen legat lite senare, menar Alex.
Göteborg har vunnit båda mötena med Kalmar i serien. En knapp 3-2-seger på Ullevi i juni och så den omtalade 5-0-segern på Fredriksskans i augusti.
- I hemmamötet avgjorde vi sent och Kalmar var väl så bra som om oss i den matchen. Och 5-0-matchen var betydligt jämnare än siffrorna visar, säger Niclas diplomatiskt.
Kalmar har ju fördel av hemmaplan. Hur känns det att behöva spela cupfinalen på bortaplan?
- Det är klart att vi hellre spelar hemma eller åtminstone på neutral plan, men tittar man på serien har vi spelat bättre på bortaplan i år.
Henrik Rydström - lagkapten med chans på två pokaler.Hemmaplan för Kalmar alltså. KFF:s lagkapten Henrik Rydström har såklart inget emot att spela på Fredriksskans.
- Bara att vara i final är ett privilegium, så känner vi, men att vi till på köpet får spela hemma, ja det är ju en bonus, säger Henrik.
- Fast det är klart, med tanke på hur finalerna sett ut de senaste åren kanske den här modellen ändå är bättre, lägger han till.
Säsongens två förluster mot finalmotståndaren Göteborg har varit tunga.
- På Ullevi gjorde de mål i 92:a minuten och 0-5 hemma var inte roligt. Men faktum är att bortsett från ena matchen ifjol har vi haft otroligt jobbiga resultat mot Blåvitt under flera säsonger. Vi har spelat bra, men Bengt Andersson har tagit allt.
Efter de två beryktade 0-5-förlusterna i augusti har smålänningarna rest sig och den senaste tiden har laget visat bra form, inte minst mot Trelleborg senast.
- Vi hade svårt med vårt spel under en period, bland annat när Ari försvann, men vi har kommit igen bra och att spela om titlar är ju verkligen en bonus, menar Rydström.
Att Kalmar precis som Göteborg nosar på två titlar spelar enligt Ryström ingen roll i cupfinalen.
- Nej, cupfinalen i sig är motivation nog.
Kalmar har spelat alla årets cupmatcher på bortaplan mot lag från lägre divisioner.
- På papperet har vi har vi haft en bekväm lottning med lag från division 1 och Öster från Superettan. Men vi har konsekvent satsat på cupen. Det gjorde vi redan ifjol. Om inte vi spelare satsar i cupen kan vi inte begära att publiken ska göra det, avslutar Rydström.
I skrivande stund är drygt 3.200 biljetter sålda till finalen och i Kalmar kalkylerar man med att cirka 5.000 åskådare kommer att finnas på plats på Fredriksskans.
Final Svenska CupenFINAL SVENSKA CUPEN
27 september 19.00
Fredriksskans, Kalmar
Kalmar FF-IFK Göteborg
Domare: Martin Ingvarsson.
Assisterande domare: Peter Martinsson, Robert Brodin.
Fjärdedomare: Zarko Kovacevic.
TV4 Sport Matchen direktsänds i TV4 Sport.
Sändningen startar 18.30.
 
Kalmars väg till final
 
Göteborgs väg till final
Väsby United (b) 4-1 Landskrona BoIS (h) 4-0
Öster (b) 1-0 Mjällby AIF (b) 2-1
Skövde AIK (b) 7-6 e förl. & str. Gefle IF (h) 3-0
IFK Värnamp (b) 5-1 Ljungby IF (b) 6-1
Högaborgs BK (b) 5-2 Ängelholms FF (b) 6-3 e förl. & str.