Qviding FIF 2007 års Gunnar Nordahl-stipendiat

Stiftelsen för Gunnar Nordahls Minnesfond har utsett Qviding FIF till mottagare av Gunnar Nordahl-stipendiet 2007. Priset som är på 20.000:- delas ut i samband med Fotbollsgalan den 12 november.

- Vi känner oss oerhört hedrade. Vi försöker kombinera bredd- och elitfotboll för både killar och tjejer och det tycker vi att vi gör ganska bra. Det är verkligen roligt att det uppmärksammas på det här sättet, säger Qvidings ordförande Joacim Nordh.

- Qvidings fotbollsverksamhet är ett utomordentligt exempel på hur man på ett berömvärt balanserat sätt kombinerar seniorfotboll med en planerad och framgångsrik barn- och ungdomsverksamhet. Och det är särskilt imponerande att man på så relativt kort tid lyckats nå sådana resultat, säger stiftelsens ordförande Krister Malmsten.

Klubbmärke Qviding FIFQviding FIF bildades 1987 genom en sammanslagning av kvartersklubbarna BK Qviding och Fräntorps IF. Tjugo år har passerat och föreningen är idag en av Göteborgs största föreningar med förankring i stadsdelarna Kålltorp, Fräntorp, Härlanda, Björkekärr, Bagaregården och Örgryte.
En stor lokalt förankrad ungdomsförening var något som saknades i Göteborgs östra stadsdelar när Qviding FIF bildades. Målsättningen var att fylla detta tomrum och det har man verkligen lyckats med.

Föreningen är idag en av landets största sett till antalet aktiva. Var je år deltar cirka 1.200 ungdomar i åldern 6-19 år regelbundet i föreningens 85 olika lag. I föreningen är också cirka 200 föräldrar och ledare engagerade.
Qviding FIF har idag lag i alla åldersgrupper på både flick- och pojksidan. Antalet aktiva flickor ökar kraftigt och är nu nästan lika stort som antalet pojkar.
Alla lag i föreningen deltar på lika villkor i sina respektive serier och i Qviding har man också valt att prioritera deltagande i cuper där både flick- och pojklag kan delta.

Föreningens grundidé handlar om demokrati och delaktighet. Verksamheten styrs av en gemensamt beslutad policy som antas under den "riksdag" som anordnas en gång om året. All verksamhet utgår från att skapa så goda förutsättningar som möjligt för alla att delta oavsett kön, bakgrund och ekonomiska förutsättningar.

Alla ungdomar och ledare rekryteras genom de fotbollsskolor som klubben varje år arrangerar för de barn som finns i upptagningsområdet. Spelarna i junior- och A-lag ansvarar för träningen i de fotbollsskolor som arrangeras under sommarloven. Under hösten arrangeras skolor för de allra yngsta som börjar i klubben.

Kring varje åldersgrupp och lag skapas ett team av föräldrar som ansvarar för verksamheten. Dessa olika team samlas sedan i tre grupper - en för 5-manna-, en för 7-manna- och en för 11-mannaspel. På så vis förs traditionen vidare från tidigare åldersgrupper till nya.
Qviding samarbetar också med den lokala grundskolan. Samarbetet har bedrivits med elever för årskurserna 1-9, både som schemalagd aktivitet och utanför skoltid.

Stiftelsen
I Stiftelsen Gunnar Nordahls Minnesfond sitter Gunnars son Thomas Nordahl, Björn Ahlberg, styrelseledamot Svenska Fotbollförbundet, och som ordförande chefsjuristen Krister Malmsten, Svenska Fotbollförbundet.

Kriterier
Sökanden, som kan vara enskild person eller förening, ska genom "utomordentliga insatser på ett förtjänstfullt sätt ha främjat ungdomsfotbollen i Sverige".

Tidigare mottagare av Gunnar Nordahl-stipendiet

1996 Moheds SK
1997 Gamla Upsala SK
1998 ej utdelat
1999 Ingelstads IK
2000 Husqvarna FF
2001 IFK Timrå
2002 Karl-Åke Olsson, Vittsjö GIK
2003 Åkersberga BK
2004 Lidköpings IF
2005 BK Derby
2006 Roger Hallqvist, Valbo FF