Herr: Historisk seger med 11-3 mot Norge

Den 12 juli 1908 spelade Sverige sin första landskamp i fotboll. Läs mer om spelarna och matchen som fyller 100 år idag.
Sveriges första landslagsmän, från vänster: Thor Eriksson (Örgryte), Gustaf Bergström (Örgryte), Karl Gustafsson (IFK Köping), Nils Andersson (IFK Göteborg), Ove Erikson (IFK Göteborg), Teodor Malm (AIK), Erik Börjesson (IFK Göteborg), Karl Ansén (AIK), Sven Olsson (Örgryte), Erik Bergström (IFK Göteborg), Hans Lindman (IFK Upsala).

En utmärkt och heltäckande artikel om Sveriges allra första landskamp skrevs till 90-årsjubileumet av Jimmy Lindahl och Alf Frantz för Sveriges Fotbollshistoriker och Statistiker (SFS). Den skildrar utförligt förberedelserna (dräktinköp, laguttagning), matchen (referat) och efterspelet (samtida analyser och spelarbetyg).
Ett kort utdrag ur artikeln:
"Det norska laget hade tränat tillsammans medan det svenska laget ej haft tillfälle till dett ainför matchen. En del av norrmännen använde benskydd, något man i Sverige ansåg sig ha vuxit ifrån.
En sydlig vind drog in över idrottsplatsen när den svensk-norska federationsmatchen skulle börja. Planen var blöt med en hel del vattenpussar. Hälsade med handklappningar från publiken tågade de båda lagen samtidigt in på planen. Norrmännen var klädda i rött och vitt medan svenskarna var klädda i blått och gult. Den norske målvakten var klädd på samma sätt som sina kamrater.
Norrmännen vann lottdragningen och valde mål med fördel av vind och sol i ryggen, svenskarna hade avspark. Svenskarna föreföll nervösa vid matchens inledning och norrmännen fick snabbt tag i bollen. I ett snabbt upplopp passas bollen snett framåt i en båge, Malm försöker nå bollen men den snuddar endast vid hans huvud. Vänsterinnern "Minotti" Bøhn kommer härigenom helt fri med målvakten och ensam med Eriksson spelar han bollen förbi honom och Norge leder med 1-0 redan i den första minuten. Det lär ha gått cirka 45 sekunder.
"
Artikeln finns att läsa i sin helhet på SFS hemsida bolletinen.se.
12 juli kl 13.00, 1908
Idrottsplatsen, Göteborg
Sverige-Norge 11-3 (5-2)
0-1 Norman Bøhn, 1-1 Karl Gustafsson, 2-1 Erik Börjesson, 3-1 Erik Bergström, 4-1 Erik Bergström, 5-1 Erik Bergström, 5-2 Norman Bøhn, 6-2 Erik Börjesson, 7-2 Erik Börjesson, 7-3 Poul Houmann, 8-3 Erik Börjesson, 9-3 Karl Gustafsson, 10-3 Erik Börjesson, 11-3 Erik Bergström.
Sverige: Ove Eriksson - Teodor Malm, Nils Andersson - Sven Olsson, Hans Lindman, Thor Eriksson - Erik Bergström, Karl Gustafsson - Gustaf Bergström (K), Erik Börjesson, Karl Ansén.
Norge: Sverre Lie - Mathias Widerøe Aas, Wilhelm Brekke - Harald Johansen, Poul Houmann, Arvid Johansen - Victor Nysted, Norman Bøhn - Frithiof Skonnord, Hans Endrerud (K), Tryggve Gran.
Publik: 2-3.000.
Domare: Charles Smith.