Gunnar Nordahl-stipendiet 2008 till IFK Göteborg

Stiftelsen för Gunnar Nordahls Minnesfond har utsett IFK Göteborg till mottagare av Gunnar Nordahl-stipendiet 2008. Föreningen tilldelas stipendiet för sin omfattande och målmedvetna ungdomssatsning inom ramen för den egna Fotbollsakademin.
Priset som är på 25 000 kronor delas ut i samband med Fotbollsgalan den 17 november.

- Vi är stolta, klubben har jobbat målmedvetet i tio år. Vi är inte riktigt framme än, men det här är ytterligare en push för oss att fullfölja hela vägen. Vi hoppas och tror att vi med vår satsning bidrar till utvecklingen av svensk fotboll och att fler kan ta efter vårt sätt att arbeta, säger Roger Gustafsson, som är huvudansvarig för Fotbollsakademin i IFK Göteborg.

- IFK Göteborg är värdiga mottagare och deras ungdomsverksamhet uppfyller mer än väl de krav som kan ställas på mottagaren av Gunnar Nordahl-stipendiet, säger stiftelsens ordförande Krister Malmsten.

Roger Gustafsson är huvudansvarig för Fotbollsakademin hos IFK Göteborg.Fotbollsakademin är samlingsnamnet på all utbildningsverksamhet inom IFK Göteborg under A-truppen. Den omfattar all ungdomsverksamhet från sexåringar upp till U-truppen (Tipselit) för spelare i 17-19-årsåldern. Även utåtriktade utbildningar för ungdomstränare och ungdomsspelare utanför den egna föreningen ryms inom begreppet Fotbollsakademin.

För tio år sedan startade IFK Göteborg träningsanläggningen Änglagården i Kvibergsområdet i Göteborg där pojkar i 6-8-årsådern började träna efter ett speciellt utbildningsprogram kallat Fotbollens hemligheter där den egna inlärningsmodellen KAFFE-metoden (Koncentration - Avspänning - Föreställning - Förstärkning - Eget tempo) står i centrum.
Grundtanken är att ungdomarna ska få många timmars bra och planerad träning i en trygg och stimulerande miljö med många individuella utmaningar.
Enligt samma mönster startade IFK Göteborgs verksamhet för flickor i egen regi 2007 och den verksamheten byggs ut efterhand som spelarna blir äldre och yngre årskullar fyller på.

På hösten 2007 startade IFK Göteborg Änglagårdskolan på Kviberg för flickor och pojkar i årskurserna 4-8. Där går 50 av IFK:s ungdomar tillsammans med 180 andra spelare från olika föreningar i Göteborgsregionen, som under veckorna får möjlighet till tre extra träningstillfällen under skoltid.

Spelarna i U-truppen tränar på Kamratgården varje kväll. De flesta av dom studerar på klubbens fotbollsgymnasium på Katrinelundsgymnasiet, vilket innebär tre extra morgonträningar varje vecka. I utvecklingssyfte får spelarna i U-truppen möjlighet till internationellt matchande och de för tillfället bästa tränar också med A-truppen emellanåt.
- Vi ser redan nu resultat av den satsning vi startade för tio år sedan, men utåt kommer det nog inte att vara lika tydligt förrän om ett par-tre år, säger Roger Gustafsson.

När man i IFK Göteborg utvecklat verksamheten inom Fotbollsakademin har man hämtat influenser från bland annat Brasilien, det forna Jugoslavien och Ajax. Men den svenska modellen, som i sin tur har brittiska influenser ligger som grund.
- På lång sikt är målsättningen att 50 procent av spelarna i A-truppen ska komma från akademin, förklarar Roger.

IFK Göteborg är även utvalt, tillsammans med IF Brommapojkarna och Helsingborgs IF, av SEF och SvFF att i 3 år verka som utvecklingscentra i svensk fotboll. Projektet, som är en del av det stora Elitprojektet, ska leda till att fotbollen utbildar och utvecklar unga spelare ytterligare för att i framtiden stärka våra elitlag i den internationella konkurrensen. Med Utvecklingscentra avses den verksamhet som elitföreningarna genomför för spelare i åldern 8-19 år.

Stiftelsen
I Stiftelsen Gunnar Nordahls Minnesfond sitter Gunnars son Thomas Nordahl, Björn Ahlberg, styrelseledamot Svenska Fotbollförbundet, och som ordförande chefsjuristen Krister Malmsten, Svenska Fotbollförbundet.

Kriterier
Sökanden, som kan vara enskild person eller förening, ska genom "utomordentliga insatser på ett förtjänstfullt sätt ha främjat ungdomsfotbollen i Sverige".

Tidigare mottagare av Gunnar Nordahl-stipendiet