IF Lödde 2009 års Gunnar Nordahl-stipendiat

Stiftelsen för Gunnar Nordahls Minnesfond har utsett IF Lödde i Löddeköpinge till mottagare av Gunnar Nordahl-stipendiet 2009. Föreningen tilldelas stipendiet för sitt framgångsrika arbete med ungdomsfotboll för både flickor och pojkar, en satsning som genomsyrar föreningen som helhet och skapat en ökad lokal förankring på orten.
Priset som i år är på 15 000 kronor delas ut i samband med Fotbollsgalan i Malmö den 9 november.
- Självklart är det väldigt roligt, ett kvitto på att vi gör något bra. Och det är positivt att vi anses arbeta i den anda stipendiet handlar om, säger Peter Joelsson, ordförande i IF Lödde.

Stiftelsen ska premiera "utomordentliga insatser som på ett förtjänstfullt sätt har främjat ungdomsfotbollen i Sverige".
- IF Lödde har en föredömlig verksamhetsidé, som de också lyckats omsätta i praktiken på ett utmärkt sätt, säger stiftelsens ordförande Krister Malmsten.

Tjejkickoff 2009 på IF Lödde:s konstgräsplan. (Foto: IF Lödde)

Initiativet till den satsning som nu belönas togs sommaren 2002. Då beslöt styrelsen i IF Lödde att föreningens kraft och resurser framöver skulle läggas på att utveckla den egna ungdomsverksamheten och att nivån på föreningens seniorlag hädanefter fick styras av kvalitén i ungdomsarbetet.
Tidigare hade man i IF Löddes seniorlag många spelare som inte var fostrade i den egna föreningen och inte heller hade någon anknytning till bygden. Med liten förankring var det få av Löddeköpinges invånare som följde laget från läktarplats. Glappet mellan ungdoms- och seniorverksamheten var stort.

Under de år som gått sedan man beslöt sig för att lägga om inriktningen har IF Lödde vuxit till att vara en av Skånes tio största föreningar på ungdomssidan. Antalet spelare har fördubblats och från att inte ha haft någon flickverksamhet överhuvudtaget har man nu mer än 150 aktiva tjejer och även ett seniorlag i division 5. Och det är naturligtvis samma principer som gäller här, laget byggs av egna produkter.
Även resultatmässigt har arbetet burit frukt. På pojksidan kvalar juniorlaget till juniorallsvenskan och 16-åringarna kvalspelar till pojkallsvenskan.

Vid sidan av den ordinarie verksamheten bedriver IF Lödde en rad arrangemang. Några bedrivs för att locka in fler ungdomar i föreningen, andra för att ge de som redan är medlemmar fler tillfällen till matchning och kontakt med ungdomar från andra föreningar:

 • Sommarfotboll
  En vecka med sommarfotboll för sommarlovslediga barn i åldern 7-13 år.
 • Lilla VM/EM/Champions League
  En turnering under två sommarveckor för samma åldersgrupper mellan nations- eller klubblag. (beroende på om det är ett VM-, EM- eller "bara" Champions League-år)
  Föreningen köper in och lottar ut matchtröjor så att det bildas 14 lag om 10 spelare. Tjejer och killar blandas i lagen.
 • Sommarkul
  Barnens första kontakt med föreningen, en endagsaktivitet för de allra yngsta, 4-6 år. Föreningen ordnar fotbollslekar och bjuder på hamburgare och läsk. Ifjol deltog 79 barn i Sommarkul.
 • Tjejkickoffen
  En turnering för tjejlag i åldern 10-12 år, som spelas veckan före seriestarten på föreningens egenhändigt anlagda och finansierade konstgräsplan. Ett endagsarrangemang för 24 lag.
 • Knattespelen
  Matchspel för pojkar och flickor i åldern 7-8 år, som på fem år vuxit från att omfatta 22 lag från 8 föreningar till årets 124 lag från 33 föreningar. Traditionellt seriespel på distriktsnivå arrangeras först från nio års ålder och Knattespelen, som arrangeras i perioden april till oktober, är man i IF Lödde mycket stolta över.
 • Halloween Cup
  Turnering för 14-årslag i månadsskiftet oktober-november som arrangeras på konstgräsplanen.

Utöver detta har IF Lödde haft ambitionen att knyta sin verksamhet närmare skolan. Under 2009 har man inlett samarbete med två av skolorna i Kävlinge kommun och från och med september och ett år framåt har man med finansiering från Idrottslyftet projektanställt en person som, dels bedriver lektionsverksamhet i skolorna, dels ska arbeta med att hitta en lösning på hur samarbetet med skolan kan finansieras mera långsiktigt.

Stiftelsen
I Stiftelsen Gunnar Nordahls Minnesfond sitter Gunnars son Thomas Nordahl, Björn Ahlberg, styrelseledamot Svenska Fotbollförbundet, och som ordförande chefsjuristen Krister Malmsten, Svenska Fotbollförbundet.

Kriterier
Sökanden, som kan vara enskild person eller förening, ska genom "utomordentliga insatser på ett förtjänstfullt sätt ha främjat ungdomsfotbollen i Sverige".

Tidigare mottagare av Gunnar Nordahl-stipendiet

1996 Moheds SK
1997 Gamla Upsala SK
1998 ej utdelat
1999 Ingelstads IK
2000 Husqvarna FF
2001 IFK Timrå
2002 Karl-Åke Olsson, Vittsjö GIK
2003 Åkersberga BK
2004 Lidköpings IF
2005 BK Derby
2006 Roger Hallqvist, Valbo FF
2007 Qviding FIF
2008 IFK Göteborg