Småklubbar kan tjäna miljoner

Mindre föreningar kan på sikt håva in stora pengar på blivande stjärnor. Torsby IF och Johansfors IF är två av vinnarna. Andra har blivit utan ersättning.
- Det gäller att registrera spelaren för att kunna bevisa att denne utbildats i föreningen, säger Göran Blomgren vid SvFF:s tävlingsavdelning.

När bosmandomen föll i december 1995 slogs hela transfermarknaden omkull. Klubbarna, som tidigare varit den starkare parten vid förhandlingsbordet, fick se sitt övertag gå förlorat till spelarna. Förenklat innebar domen att en spelare vars kontrakt var på väg att gå ut, var fri att välja sin kommande arbetsgivare, utan att ta hänsyn till sin nuvarande klubb.

- Innan Bosman fanns ettårsregeln, som innebar att den klubb som ville anställa en spelare vars kontrakt var på väg att gå ut, ändå var tvungen att betala den förutvarande klubben en övergångssumma. Om klubbarna inte kom överens riskerade spelaren att stoppas från att spela fotboll under ett år. När den regeln försvann hittade Fifa på ett annat sätt att se till att klubbarna skulle ersättas på, säger Göran Blomgren.

För att motverka att föreningarna, framför allt de mindre, skulle gå miste om betydande intäkter, inrättade Fifa ett system där ersättningar byggdes in i transfersystemet. Modellen vilar på två ben:

  • Utbildningsersättning utgår till alla de klubbar där spelaren varit registrerad mellan 12-21 års ålder. Pengarna betalas vid ett tillfälle, då spelaren skriver sitt första proffskontrakt, och fördelas mellan alla de klubbar som utbildat spelaren. Ersättningen varierar beroende på vilken klubb och liga som är köpare.
  • Solidaritetsersättning utgår alltid vid internationella övergångar till de klubbar där spelaren varit registrerad mellan 12-23 års ålder. Detta oavsett hur gammal spelaren är vid tiden för klubbytet. Ersättningen är fastställd till fem procent av transfersumman. Svenska klubbar som utbildat spelare har rätt till solidaritetsersättning även vid nationell transfer.

- Men om en spelare är på väg att »lämna som Bosman« i en internationell övergång, utan att ha erbjudits en förlängning av sitt nuvarande kontrakt, har den nya klubben ingen skyldighet att betala utbildningsbidrag, förklarar Göran Blomgren.

För svenska klubbar har systemet med ersättningar inneburit enorma intäkter i flera fall. Små föreningar med pressade ekonomier har fått stora belopp, i och med att en före detta pojklagsspelare sålts för miljontals kronor. Ett exempel på detta är Marcus Berg, som för två säsonger sedan såldes till Groningen och i somras fortsatte till Bundesliga och Hamburg. Vinnare var inte bara IFK Göteborg, som fick åtskilliga miljoner i övergångspengar. Värmländska IFK Velen och Torsby IF fick också anledning att jubla - två gånger om.

- I ett sådant fall blir det solidaritetsersättning vid två tillfällen på kort tid. Även om beloppen kan tyckas små, så är det stora pengar för en gräsrotsförening, menar Göran Blomgren.

Det stora problemet för många mindre föreningar är att påvisa att man faktiskt utbildat spelaren. Det åligger visserligen köpande klubb att ta reda på vilka föreningar som är berättigade till ersättning. Dessutom ska spelaren vara behjälplig med korrekt information. Men det finns fall där meningarna går i sär.
- I slutändan är det Fifa som avgör en tvist. Det kan handla om två klubbar som bägge menar att spelaren varit hos dem under en och samma period, säger Göran Blomgren.

I Sverige har alla spelare en tävlingslicens från och med det år de fyller 15 och är därmed registrerade hos Svenska Fotbollförbundet. Men Fifa har fastslagit att fotbollsspelare börjar utbildas vid tolv års ålder. I Sverige finns numera informationssystemet Fogis, där alla föreningar kan registrera sina ickelicensierade spelare.

- Ett väldigt enkelt och dessutom kostnadsfritt sätt att kunna påvisa att spelaren varit i föreningen under en viss tid. Något som kan vara mycket värt för en liten förening. Förhoppningen är att systemet ska göra att pengarna stannar inom fotbollen och att de föreningar som får utbildnings- eller solidaritetsersättning fortsätter satsa på sin ungdomsverksamhet. Utan dessa ersättningar finns risken att gräsrötterna blir helt utan pengar, trots att de varit med och utvecklat en spelare till en stjärna, säger Göran Blomgren.

Utbildningsersättning betalas ut första gången en spelare blir professionell. Samtliga klubbar som utbildat spelaren i åldersspannet 12-21 har rätt till ersättningen. Beloppen varierar mellan olika länder, ligor och år. Ersättningen stiger i grad med åldern på spelaren. En klubb i en »stor« liga, exempelvis Premier League, får betala ett högre belopp än en allsvensk förening. Summorna är fastställda av Fifa och de nationella förbunden.

Solidaritetsersättning utgår vid varje internationell övergång till samtliga klubbar som utbildat spelaren mellan 12-23 års ålder. Beloppet är fastslaget till fem procent av övergångssumman. För vart och ett av de första åren, mellan 12-15, erhåller den utbildande föreningen fem procent av de totala fem procenten från övergångssumman. Mellan 16-23 år är ersättningen 10 procent för varje år.

Artikeln är tidigare publicerad i Magasinet Fotboll #1-2010