Lerjéus blir sjätte proffsdomaren

Mikael Lerjéus, 37, från Skövde blir Sveriges sjätte heltidsanställde domare. Från och med juli tar han tjänstledigt som major i 1,5 år för att bli proffsdomare.

– Jättekul, jag får syssla med det roligaste som finns. Dessutom kan jag förebereda mig på ett helt annat sätt. Träna på bättre tider, slippa stressa hem efter match och få mer tid över till familjen. Jag hoppas givetvis att jag utvecklas som domare också.

Märker du skillnad på dina fem kolleger som blev proffs i fjol?
– Spontant känns de mer harmoniska och professionella. De har utvecklats såväl på som utanför planen. Och det känns som de har blivit bättre ju längre tid som gått.

Har du som domare haft nytta av ditt jobb som officer?
– Naturligtvis, och vice versa. Rollerna är inte helt olika. I bägge fallen handlar det om ledarskap, om att få människor att fungera tillsammans med andra och att ta beslut på ibland svaga grunder.

Är du positiv till att domarna pratar mer med medierna?
– Jag är inte främmande inför det. Ledare och spelare blir intervjuade och jag kan också tänka mig det. När jag ställde upp i våras för tv, i samband med en omdiskuterad målsituation mellan Mjällby och IFK Göteborg, var jag väldigt nyfiken på att se om bollen var inne. Journalister som är kunniga, objektiva och bidrar till en bra debatt har jag inga problem att prata med.