Hederspris till Bob Houghton

Vid Fotbollsgalan 2010 i Malmö tilldelades Bob Houghton hederspriset av Fotbollskanalen och TV4, för sina insatser för svensk fotboll.

Bob Houghton mottog hederspriset av en av tidernas största spelare, Johan Cruyff.Som tränare för Malmö FF 1974-80 ledde Houghton laget till tre SM-guld och final i Europacupen. Hans spelsystem och filosofi satte igång en lång utvecklingsperiod i svensk fotboll. Sven-Göran Eriksson, Lars Lagerbäck och Tommy Söderberg är några av de tränare som talat om Houghton som en förebild.

Malmös finallag från Europacupen 1979 närvarade vid Fotbollsgalan i Malmö Arena när Houghton mottog hederspriset ur Johan Cruyffs händer.

- Jag är väldigt tacksam för det här priset. Det är en ära när jag tänker på att Lennart Johansson fick det ifjol och det känns hedrande att få det av Johan Cruyff. Jag kom hit till Malmö för 36 år sedan och då, 1974, spelades VM-finalen mellan Västtyskland och Holland. Cruyff var kanske, nej inte kanske - han var, världens bäste fotbollsspelare då, sa Bob och fortsatte med att berätta om hur Staffan Tapper och Roland Andersson känt sig bortkollrade av Cruyff när ett starkt svenskt landslag, överlastat med MFF:are, inkasserade 1-5 på Råsunda mot Cruyffs Holland 1975.