Nolltolerans mot inslängda föremål

Vad accepterar du på din arbetsplats? Glåpord och hån förstås, men vad får man kasta på dig innan du säger ifrån? Pappersrullar? Tändare? Metallföremål? Ölmuggar? Smällare? Fyrverkeripjäser? Går det bra med personliga hot mot dig och din familj efter arbetsdagens slut?

Du märker nog problemet här. Domare, spelare, ledare och funktionärer ska inte behöva stå ut med den arbetsmiljö som tyvärr präglar vissa matcher i svensk elitfotboll.

Det första steget är en absolut nolltolerans för inslängda föremål.

Problemet har funnits i åratal, och det har bara varit en tidsfråga innan någon blir skadad på riktigt. Nu måste alla nödvändiga åtgärder som behövs vidtas för att alla på en fotbollsmatch ska kunna känna sig betydligt tryggare och säkrare än vad vi är idag.

Vi vill se en skärpt lagstiftning snarast, och att rättsväsendet får de verktyg som behövs för att få bort dom som begår kriminella handlingar på våra arenor. Det ansvaret ligger på våra politiker.

Nu gäller det också att alla andra tar sin del av ansvaret för klimatet runt matcherna. Varje åskådare har ett ansvar för sina handlingar under match, precis som utanför match. Spelare, ledare och domare har ett ansvar för att respektera varandra, spelets regler och den speciella atmosfär som en laddad match innebär. Föreningarna måste få rätt och möjlighet att hålla avstängda individer borta från arenan. Och förbundet har ett ansvar för att se till att de regler som beslutats i demokratisk ordning följs till punkt och pricka.

När det gäller frågan om pyrotekniken (som är olaglig på idrottsarenor) så handlar den om åskådarnas säkerhet, för självklart ska inte heller någon på läktaren behöva utsättas för faran av fyrverkerier, bengaler eller rökbomber. Att matcherna ska avbrytas om detta ändå händer är ett direktiv domarna fått från klubbarnas egen organisation SEF, SvFF och Disciplinnämnden. Ansvaret för att fullfölja detta ligger på domarna, och det kommer vi att fortsätta med.

Fotbollen står enad i den här frågan och ingen ska smita från sin del av ansvaret. Vi behöver ha stöd från samhället för att bli av med de personer som begår kriminella handlingar som förstör den fotboll vi älskar.

Martin Hansson, ordförande Elitdomarklubben i Fotboll

Kalle Flygar, ordförande Svenska Fotbolltränarföreningen

Ingemar Queckfeldt, vice ordförande Svenska Fotbollsspelare