"Nu krävs det att alla tar ansvar"

Tisdagen blev en ny tragisk kväll för svensk fotboll. Seriefinalen mellan Malmö FF och Helsingborgs IF avbröts i slutet av första halvlek sedan smällare kastats in mot Helsingborgs målvakt Pär Hansson, som senare även blev attackerad av en person som gav sig in på planen.

Fotbollsrörelsen gör allt den kan och klarar för att minimera ordningstörningarna i samband med vår elitfotboll. Men den svaga punkten är samhällets regelverk och lagstiftningen, som är svagare än i andra länder med motsvarande problem. Vi har ett rättsväsende i Sverige som skyddar integriteten betydligt mer än andra, vilket i grunden är bra i vårt samhälle.

Bland annat därför skrev SvFF:s ordförande Lars-Åke Lagrell och Generalsekreterare Mikael Santoft en debattartikel på DN Debatt i april månad (se nedan), där de menar att Regering och Riksdag måste ingripa med lagändringar – innan någon person dör i samband med matcherna och på arenan.

Vi måste också få slut på uttalanden som att "alla skyller på alla" eller att "alla måste ta sitt ansvar" , en slags "vi mot dom"-mentalitet som bara skapar nya problem för fotbollen - och istället ska var och en ta ansvar för det som är det egna ansvarsområdet. Istället för att diskutera vilka straff som utdelas måste vi koncentrera oss på den eller de som utför de brottsliga handlingarna på våra arenor.

Svensk fotboll skapar sitt eget regelverk genom sitt Representantskapet varje december som har en sammansättning som speglar hela fotbollsrörelsen när man går till beslut och skapar det regelverk som vi alla är överens om. Alla klubbar behöver inte dela alla beslut, men det är så majoriteten - och därmed demokratin - beslutar och som vi ska följa under säsongen. Ett regelverk som inte kan användas för att ta fast eller bestraffa individer, det är det bara samhällets rättsliga instanser som kan göra.

Svensk fotboll har en domstolsliknande organisation - med nämnder tillsatta av Fotbollförbundets röstande vid årsmötet, och som utanför Förbundsstyrelsens eller andras kontroll ska sköta all rättskipning inom fotbollen.

Svenska Fotbollförbundet har ett mycket viktigt uppdrag genom Säkerhetsgruppens arbete, möten med myndigheter, regeringens utsedda samordnare Per Unckel och andra, via vår säkerhetschef där vi utbildar säkerhetsansvariga i klubbarna tillsammans med Svensk Elitfotboll (SEF). Vi utför planbesiktningar bland annat utifrån säkerhetsaspekten, matchdelegater, domare, domarobservatörer, rådgivning i anläggningsfrågor och vi arbetar intensivt och nära med polisen kring alla elitmatcher när de ska spelas osv.

Inom SvFF svarar Tävlingskommittén för alla tävlingsadministration, och i detta ligger inte i att ingripa i det som ligger på arrangören av en match.

Det finns ingen oklarhet i fotbollens regelverk, och Malmö FF har på ett utmärkt sätt visat att föreningen både förstår och accepterar det strikta ansvaret. Klubben har dessutom lovat att erbjuda sin trogna publik att se första Champions League-kvalmatchen som en fotbollsupplevelse, med måndagens biljett som entre.
Arrangören har ett strikt ansvar vid sina matcher, klubbarna har ansvar för sina supporters. Som MFF för sin klack och Helsingborgs IF för sin vid matchen MFF-Helsingborgs IF (och SvFF för den kommande landskampen Sverige-Finland).

De riktiga supportrarna till våra fotbollsklubbar kastar inte knallskott riktade mot spelare eller beträder spelplanen, som hände i går mellan Malmö-Helsingborg. Eller utsätter matchfunktionärer för knallskott som tidigare vid Syrianska-AIK.
Det är brottsliga handlingar som utförs av kriminella element, allt yngre och i vissa fall drogpåverkade, som via anonymiteten i klackarna blir synliga och får uppmärksamhet som ger dem en kick som de inte har i sin vardag. Men de använder fotbollen i egoistiska syften, inte för att stötta sitt lag. Det är minsann inte lätt för fotbollen att identifiera och avhysa dessa personer i en stor grupp.
De riktiga supportergrupperna kan identifiera de kriminella, men det kräver kurage att de angiver en bänkgranne. Det redovisas att supportergrupper i föreningarna agerat mot ej accepterade element: bla fått stopp för bengaliska eldar och inkastade föremål – och i vissa fall till och med avvisat personer. Så goda supporters kan bidra.

Fotbollen måste arbeta ännu hårdare med säkerheten, och ta vårt ansvar. Klubbar, ledare, spelare, förbund, supporters – ja alla – vill få bort rötäggen. Allt annat skadar vår fotboll i stort och den enskilda föreningen fruktansvärt hårt.
Men vi måste också få stöd av samhället.
Fotbollen är en för fin idrott som berör väldigt många för att dessa element ska få dominera rapporteringen. Det borde våra duktiga fotbollsspelare göra.

>> "Vi måste ha samhällets hjälp", DN Debatt 29/4