Farväl uppvärmning

Farväl uppvärmning

Ägnar ni första delen av träningen åt att springa varv efter varv runt planen? Det kan vara dags att tänka om. Med förberedelseträning i stället för uppvärmning kan era pass effektiviseras på kort tid.

Från Magasinet Fotboll #4-2017

Hur lång tid svenska ungdomslag lägger på att "jogga igång" under en säsong finns det ingen statistik över. Men att det rör sig om åtskilliga timmar råder det nog ingen tvekan om. SvFF:s riksinstruktör Anders Bengtsson menar att inledningen på träningarna tydligt bör hänga ihop med resten av passet.

– Man kan effektivisera träningen genom att köra förberedelseträning. Istället för att jogga kan tränarna redan från början bygga in det tema man har för dagens pass. I det kan man integrera de fem viktiga kategorierna: aktivering, dynamisk rörlighet, fotarbete, löpteknik och hoppa-landa-löp, säger Anders Bengtsson.

Steget från traditionell uppvärmning till förberedelsträning handlar om koppla så mycket som möjligt till lagets kommunikation och arbetssätt i spelet.

– På så vis ägnas mer tid av träningen åt spelförståelse ihop med teknik, samt psykologiska och fysiologiska färdigheter. Man tränar med andra ord fler färdigheter tillsammans, vilket är en bättre form av träning än att bara springa runt en plan, säger Anders Bengtsson.

Men kan det inte vara bra att få jogga en stund och hinna växla ett par ord med kompisarna?
– Beroende på vilka förutsättningar man har så kan man se på tiden man har tillsammans på lite olika sätt. Att komma direkt från skola eller jobb ombytt och klar ger en längre "startsträcka". Men när vi tränar ska vi väl träna så bra som möjligt? menar Anders Bengtsson.

En vettig ramtid för förberedelseträning bör ligga mellan 10 och 30 minuter, beroende på passets totaltid. Enligt Anders Bengtsson går det alldeles utmärkt att varva olika teman. Ett speluppbyggnadspass lämpar sig lika väl som att ägna en hel träning åt omställningar.

– Det handlar mer om att anpassa ytor och tidsintervall så att spelarna kommer igång successivt. Intensiteten bör stegras efterhand. När förberedelseträningen är klar bör spelarna vara medvetna om vad träningen i stort har för syfte. De är dessutom fysiologiskt redo för att ta i maximalt tack vare att de genomfört de fem kategorierna som nämndes tidigare, säger Anders Bengtsson.

Hur bygger man in dessa i förberedelseträningen?
– Exempelvis kan man bryta den inledande bollövningen var tredje minut och göra en rörlighetsövning eller två.

Synen på uppvärmning och förberedelseträning har förändrats. Anders Bengtsson minns själv när han för drygt tio år sedan, som tränare för Hammarbys damallsvenska lag ville revolutionera passen.

– Jag strök uppvärmning helt och gick direkt på teknikträning. Jag tyckte inte att vi hade tid att jogga runt utan ville ha med bollen direkt. Det skulle jag verkligen inte göra om på samma vis idag. Men det var väl för min del ett steg i en process mot att effektivisera träningen.

Spelövning

Övning - Speluppbyggnad: djup före bredd

Vad?
Speluppbyggnad som förberedelseträning.

Varför?
Som en del i förberedelseträningen jobbar vi med spelbarhet och korta passningar i djupled samt med spelvändningar. Vi bryter av varannan minut med de fem kategorierna i FT.

Hur?
Spelbar så att kamraten på andra sidan kan nås med nästa passning. Ta emot med bortre foten vilket leder spelet i rätt riktning. Avbrott för övningar med aktivering, dynamisk rörlighet, fotarbete, löpteknik och hoppa-landa-löp.

Öva – organisation.
Åtta spelare, fyra och fyra. Två från varje färg i mitten. Två från varje färg utanför kvadraten, mittemot varandra. Cirka en minut med passningar följd av cirka två minuter med en FT-övning.

Öva – anvisningar.
Spela bollen framåt om ni kan, bakåt om ni måste (gruppen med riktning i djupled).Spela över till andra sidan om ni kan, tillbaka om ni måste (gruppen med riktning i sidled).