Nu lanseras nya A ungdom

Vad gör du som tränare om en spelare plötsligt inte kommer på träningen? Hur jobbar du med lagets arbetssätt på en minimal träningsyta? Den nya tränarutbildningen A Ungdom tar upp det senaste inom fotbollsforskningen.
– Den bästa utbildning jag har gått, säger Caroline Sjöblom, Tyresö FF.

Från Magasinet Fotboll #1-2018

Pilotkursens sista del hölls på Tyresövallen söder om Stockholm en kall helg i januari. Elva deltagare examinerades och fick ta del av de senaste rönen från fotbollsvärlden.

– Pedagogiskt är kursen upplagd utifrån hur vuxna tillskansar sig kunskap. Det är en del hemuppgifter som ska göra innan man träffas och som sedan diskuteras i grupp, säger Ramin Kiani, riksinstruktör och en av kursledarna.

Att SvFF valt att lansera A Ungdom beror framför allt på stor efterfrågan. Inte minst då antalet platser till Uefa A är begränsat.

– Kompetensmålen vi jobbar mot är bland annat spelet, hur man ska få till en matchlik träning. Att kunna träna på lagets arbetssätt, oavsett storleken på ytan laget har till förfogande. Vi fokuserar också en hel del på ledarskapet, vi tar upp nackdelar med tidig specialisering och inte minst tittar vi på psykisk ohälsa hos unga spelare. Det är ett område som tidigare varit lite tabubelagt, säger Ramin Kiani.

En annan viktig bit i A Ungdom är fysträningen och hur den tillämpas i det dagliga arbetet. Exempelvis läggs stor tonvikt i hur tränare bör periodisera belastningen för att få ut max av truppen.

– Generellt tittar vi mycket på hur vi kan integrera fotbollsfysen i träningspassen och att inte se den biten som en isolerad företeelse. Mycket handlar också om att lära sig hur du som tränare bör belasta truppen i förhållande till matcherna, säger Ramin Kiani.

Andra viktiga frågor som tas upp under utbildningen är hur man hjälper yngre spelare i övergången till seniorfotboll, något många klubbar brottas med.

– Här finns flera frågor som hänger ihop. Hur skapar vi ett bestående fotbollsintresse och hur hanterar vi dropouts? Det är områden vi fördjupar oss i, säger Ramin Kiani.

Caroline Sjöblom är huvudtränare för Tyresö FF:s damlag. Hon är en av elva ledare som genomgått pilotkursen.

– Jag har lärt mig mycket, framför allt om fysbiten och hur man ska periodisera träningen, säger hon.

Trots att Caroline Sjöblom har ett antal pass bakom sig som tränare i Tyresö, AIK och som distriktsförbundskapten, har hon fått nya kunskaper kring hur hon kan skapa så matchlika träningar som möjligt.

– Det är lätt att fastna i en färdighetsövning och glömma att det finns ett motskede. Konkret kan det handla om att inte starta om övningen och tappa tempo. Istället kan laget som tappat boll direkt försöka att vinna tillbaka den, säger Caroline Sjöblom och tillägger:

– Jag är jättenöjd och rekommenderar alla U-lagstränare eller seniortränare med yngre spelare att gå kursen.

Fakta: A Ungdom

• Är ett nationellt alternativ till Uefa Elite Youth-kursen.

• Den 24 mars genomförs tränar­utbildningen A Ungdom i samverkan mellan tre distrikt: Gestrikland, Dalarna och Hälsingland.

• Kursen består av två kursmoduler om vardera två dagar. Den innehåller två webbperioder med hemuppgifter; en som sker innan kursens start som en förberedelse för deltagarna och en mellan kursmodulerna.

Juan Martinez