Slopad åldersindelning ska lyfta Västergötland

På tio år har nästan 100 föreningar försvunnit ur svensk fotboll. Lösningen på ­problemet kan finnas i Västergötland.
– Vi jobbar med divisionsspel i stället för att ha åldersanpassade ­serier på ungdomsnivå, säger Staffan Lindmark.

Illustration: Team Hawaii.

Föreningar och lag slås ihop, andra klubbar läggs ner helt. På några år har antalet föreningar minskat så gott som överallt i Sverige. Skåne och Småland är undantag. Där finns till och med en positiv trend som visar på en ökning.

Västergötlands Fotbollförbund ser en minskning av både lag och hela föreningar i sitt distrikt. Problemet är störst hos dem som saknar ungdomsverksamhet.
– Framför allt handlar det om att många lag läggs ner i föreningarna, säger kanslichefen Staffan Lindmark.
– Oftast är det i föreningar som har sämre struktur och organisation. Och de har svårt att få ihop ekonomin som krävs. En väl fungerande förening har oftast koll på hur man bäst får in pengar.

Planhyror, kanslikostnader, resor, anmälningsavgifter, laglicenser och domaravgifter är exempel på saker som kostar pengar.

Borås är en växande stad och den största i Västergötlands distrikt. Urbaniseringen är en sak som skapar negativ dominoeffekt på landsbygden.
– Klubbarna kämpar med näbbar och klor för att hålla i gång seniorlag. På ungdomssidan ser vi samma sak. Många slår ihop lag och föreningar, speciellt på mindre orter. Landsbygden får ont om spelare och det finns på en del håll inte tillräckligt med spelare för att driva verksamheten.

Att spelare slutar med fotboll tidigare än förr är en annan sak som gör att antalet föreningar och lag minskar, tror Staffan Lindmark.
– Vi jobbar med divisionsspel istället för att ha åldersanpassade serier. Det har gjort att klubbar på landsorten har kunnat överleva längre, eftersom man då kan ha ett större åldersspann inom ett ungdomslag. Vi har tagit bort det där med att man ska ha en viss ålder. På det sättet kan man hamna mer rätt i nivå. I vissa fall är åldersskillnaden tre år mellan äldst och yngst ute på planen.

Men – det finns fler sätt att vända den negativa trenden. På många platser har föreningar möjlighet att söka bidrag av länsstyrelsen för olika projekt på landsbygden, och Västergötlands fotbollförbund har dessutom ett integrationsprojekt med flera olika inriktningar.

– Framför allt är duktiga och välutbildade ungdomstränare en nyckel för att få fler att fortsätta längre. Då kan man hålla ihop spelartrupperna. Det är viktigt att alla ungdomar får spela också. Utslagningen i för ung ålder är inte bra.

30 procent färre lag

När man började göra mätningar 1996 fanns det 903 seriespelande lag i Västergötland, från seniornivå ner till 15 års ålder. 2013 var siffran 634 lag.

Över 100 ­klubbar ­försvann.

År 2003 fanns det 3.300 fotbolls­föreningar i hela Sverige. År 2013 var siffran nere på 3.189.

Texten först publicerad i Magasinet Fotboll #1 2014.