Ideella krafter avgörande i barnidrotten - SvFF och SJ fördjupar satsningen på Sveriges fotbollsföräldrar

Projektet Fotbollsföräldrar går nu in på sitt andra år, och hårdsatsar för att möta utmaningarna på gräsrotsnivå inom fotbollen. "Utbildningar för tränare har funnits länge, men det finns ett klart behov av vägledning och inspiration för ledare och andra ideellt engagerade", säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

FotbollsföräldrarPrecis som 2014 kan vem som helst nominera en ledare, tränare eller eldsjäl som förtjänar att uppmärksammas för sina insatser för fotbollen. I år tas ytterligare steg för att konkret möta de utmaningar som finns kring att lära ut och prata med barn om fotboll.

– Vi ser utmaningar i ett ofta resultatfixerat vuxenperspektiv på lärandet, i vissa personers inställning mot domare och kring selektering. Utbildningar för tränare har funnits länge, men det finns ett klart behov av vägledning och inspiration även för ledare och andra ideellt engagerade, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare för SvFF.

Fotbollsföräldrar är ett gemensamt initiativ från SvFF och SJ. Syftet att skapa hållbarhet i svensk fotboll, dels genom ökad kunskap, dels genom att få ideellt engagerade att stanna kvar längre inom fotbollen.

– Vi har kört fotbollslag och fotbollsföräldar i över 100 år och vill fortsätta att bidra till ett levande och hållbart fotbolls-Sverige. Om fotbollsföräldrarna känner sig trygga i ledarskapsrollen så kommer både de och barnen få mer tillbaka, och förhoppningsvis vilja stanna kvar längre. Vi ser fram emot att få bidra med den erfarenhet och kunskap kring ledarskap som finns inom SJ, säger Krister Svensson, Chef Specialresor och Samarbeten på SJ.

Liksom föregående år väljer en specialjury ut 11 nominerade fotbollsföräldrar som hyllas i höst. Under 2015 adderas ett antal seminarier i samband med cuper, och en mängd inspirations/utbildningsmaterial kommer att publiceras löpande på fotbollsforaldrar.se och facebook.com/fotbollsforaldrar.

Läs mer: Nypremiär för Fotbollsföräldrar 2015