En föregångare av rang - Möt Eva Ödlund

Del 1 av 6. Med denna intervju inleder vi en artikelserie i sex delar om elitdomare som avslutade sin karriär år 2009.


Eva Ödlund (f.d. FIFA-domare)Först ut är Eva Ödlund från Sundsvall.

I fjol slutade Eva efter att ha varit elitdomare i så länge som 22 år. Hon var med och bildade Sveriges Elitdamdomare år 1987, är den enda kvinnliga domare någonsin som dömt Division 2 Herr (nuvarande Div. 1), blev 2006 - det år hon dömde finalen i Women's Cup - utsedd till Årets Domare, blev i fjol invald som ledamot i SvFF:s domarkommitté och är i år kursledare för Steg 4 Dam.

Vi bjuder här in till pratstund med denna föregångare av rang.

Först och främst; när började du döma...och varför?

Eva Ödlund (f.d. FIFA-domare)"Jag började döma 1983 för att det var domarbrist i Medelpad och alla föreningar var tvungna att skicka ett visst antal personer på domarutbildning. Jag tänkte att det kunde väl vara bra att kunna några regler men domare, nä det hade jag nog inga tankar på."

När blev du sedan elitdomare?

Eva Ödlund (f.d. FIFA-domare)"Jag blev elitdomare 1988, första året tjejer kunde vara elitdomare i Sverige - i och med att det då kom en damallsvensk serie. Jag var med och bildade SEDD 1987 på Öland."

Berätta om dina bästa minnen från karriären!

Ange alt-text här."Premiären i division 2 herrar (motsvarar dagens division I herrar) är ett härligt minne. Visste att hemmalagets tränare hade uttalat sig i tidningarna att det var fel att just de skulle ha en tjej som domare, dessutom i ett derby, hur skulle hon kunna klara en sådan match på den nivån o.s.v. Mina matcher i EM 1997 var riktiga höjdarinsatser."

Vilka är dina främsta lärdomar genom åren? Vilka råd skulle du vilja ge domare som just nu är mitt i karriären?

Eva Ödlund tar emot pris för Årets Domare på Fotbollsgalan 2006"Var ödmjuk, jobba hårt, skapa dig goda grunder, lyssna på andra och fundera på hur det kan vara till hjälp i ditt eget dömande. När det går sämre på matcher, se hur du kan lära dig av det och bli bättre i nästa match. En bra grund är ärlighet, både på och utanför plan."

...hur känns det att ha slutat döma?

Eva Ödlund (f.d. FIFA-domare)"Det känns bra att ha slutat döma. Efter 22 år på elitnivå och sammanlagt 27 som domare har jag fått vara med om otroligt mycket och varit privilegierad att få ha upplevt så mycket som domare på olika nivåer som många andra inte kommer i närheten av. Jag är mycket nöjd med min domarkarriär och stolt över det jag uträttat, och jag tror att jag varit (och är) en god förebild för andra."

Får vi förmånen att framöver möta dig i något annat domar- eller fotbollsrelaterat sammanhang?

Eva Ödlund (f.d. FIFA-domare)"Jag arbetar både i SvFF:s och Medelpads domarkommitté så jag kommer nog att finnas med i domarsammanhang framöver. Närmast ska jag ha Steg 4 damer i SvFF:s regi och en talanggrupp av unga kill- och tjejdomare i Medelpad."