Kick-off för årets talanger

För tredje året i rad gör Svenska Fotbollförbundet en särskild satsning på talangfulla domare, helt i linje med direktiv från UEFA. Distriktförbunden ombads redan i fjol nominera lovande kandidater, av vilka SvFF:s domarkommitté sedan valde ut 37 domare. Idag, den 22:a januari, strömmar Sveriges talanger till Solna för årets första samling.


I fjol bestod varje enskild talanggrupp av antingen bara distrikts- eller regiondomare, vilket har ändrats till i år. "I år är grupperna blandade, det vill säga de består av såväl lokala som regionala talanger", förklarar Germund Nilsson, domarkonsulent på Svenska Fotbollförbundets domaravdelning. "Det finns totalt 14 grupper med 2-3 talanger i varje, och varje grupp leds av en rutinerad mentor". En förteckning över årets talanger och deras mentorer återfinns här.

Fredagen den 22:e januari träffas talangerna för första gången under en kick-off i Solna. Vi fick chans att talas vid med Linda Bengtström, regional talang från Göteborg: Jag ser mycket fram emot att träffa alla dessa duktiga domare, lära känna dem och utbyta erfarenheter", säger Linda, vars mentor är Leif Lindberg, tidigare FIFA-AD och numera Riksinstruktör i såväl fotboll som Futsal.

Leif Sundell (mentor), Adi Aganovic (talang från Kristianstad), David Andersson (talang från Ballingslöv) och Ulf "Utta" Eriksson (mentor)

Talangträffen inleds med information från SvFF:s Per Kjellin, därefter ges varje mentor egen tid med sina adepter.

Thomas Söderlind från Stockholm är mentor för Denis Grabus (Lidingö), Anders Nilsson (Johanneshov) och Ibrahim Bodair (Uppsala). Han påpekar vilka möjligheter det medför att bli uttagen till talangprojektet, men poängterar att inget kommer gratis, och att det gäller att ta chansen när den kommer.

"Talangerna har till viss del en gräddfil, men sen är det upp till individen själv…med uppmärksamheten de får kommer också krav och förväntningar", konstaterar Thomas. Han tillägger: "I rollen som mentor ser jag mig som ett bollplank, och min målsättning är att hjälpa dem hantera motvindslägen själva, inte att stå framför och skydda".

Per Kjellin pratar med talangernaUnder säsongen kommer mentorerna att träffa sina adepter individuellt och titta på när de dömer, minst två gånger på våren respektive hösten.

Några av träffarna genomförs hela gruppen tillsammans; "Jag tänker mig att vi då passar på att exempelvis träna ihop, eller gå på fotboll", förklarar Thomas. "Att vara framgångsrik domare är så mycket mer än det som sker på planen".