Växjö FDK hjälper kollegor i Kongo Kinshasa

Henrik Nilsson, fotbollsdomare i Växjö FDK, bidrar med en otroligt inspirerande berättelse. Läs och njut!

Bakgrund

På initiativ av Växjö-domaren Phlogy Ludiongo startade Växjö FDK en insamling av avlagd domarutrustning (tröjor, byxor, strumpor, AD-flaggor, etc) för att skicka till domarkollegorna i Phlogys hemland Kongo Kinshasa.

Domarna i Kongo Kinshasa har inte samma fötutsättningar som vi har här i Sverige. De som är FIFA-domare får naturligtvis tröjor, men nästan ingen annan äger egen utrustning. Domare som dömer i högsta serien får hyra utrustning från det nationella förbundet. Det är inte ens säkert att man hinner tvätta kläderna innan nästa domare ska använda dessa.

En domare i högsta serien har 12 USD i arvode medan assisterande domarna har 8 USD. Någon reseersättning är inte att tänka på.

Domarna på bilden - Lokofo, Bozo, Miboti och Tshibola - flankerar presidenten i det kongolesiska fotbollförbundet, Makiadi (i kostymen), och uppträder i tröjor som Phlogy samlat in tidigare under året och skickat dit.

Bilden ovan togs i samband med ett lokalderby i huvudstaden Kinshasa. Domarna på bilden, Lokofo, Bozo, Miboti och Tshibola, flankerar presidenten i det kongolesiska fotbollförbundet, Makiadi (i kostymen), och uppträder i tröjor som Phlogy samlat in tidigare under året och skickat dit.

Matchen som just ska till att starta, inför över 50 000 fans, fick avsparken uppskjuten två dagar i väntan på att domartröjorna skulle komma fram!

Insamling av tröjor

I början av Augusti 2009 skickade vi ner 8 stycken tröjor, strumpor och shorts. När Phlogy nämnde för sina bekanta i Kong-Kinshasa att vi kan försöka få in mer domarmaterial så tog det en vecka innan det kom svar tillbaka:

"Om ni kunde samla in mer material så tar Kongo-Kinshasas Fotbollförbund emot en delegation att komma ner och personligen dela ut materialet direkt till domarna. Vistelsen (hotell och mat) betald i en vecka, resan bekostar ni själva." Sagt och gjort, igång med insamlingen!

Insamlingen startade på allvar i början på september och målet var 80 stycken tröjor, helst fulla ställ. Det totala antalet tröjor nu i mitten av januari, när insamlingen är avslutad, stannar vid 183 stycken. Därtill kommer shorts, strumpor, overaller och flaggor som ännu inte är räknade.

En av de drivande krafterna i insamlingen har varit Håkan Brundin. Utan hans engagemang hade insamlingen aldrig blivit den succé den blivit. Håkan har tillsammans med Phlogy kämpat för att skaffa fram utrustning till våra afrikanska kollegor. Och de har lyckats!

Media som uppmärksammat klädinsamlingen:

  • Smålandsposten (som efter hemkomst ska ha en rejäl uppföljning på hur det gått)
  • Sydöstran
  • Blekinge Läns Tidning
  • Radio Kronoberg

Sponsorer

  • Umbro Sverige: 15 fulla domarställ (allt inplastat)
  • SvFF: 44 tröjor (40 inplastade), 10 shorts, 7 par strumpor och en UEFA-overall
  • Ramkvillabuss: Ca 50 t-shirts för uppvärmning

Klubbar som samlat in tröjor, overaller, flaggor, pipor etc.