31 år av domarerfarenhet - Möt Åke Andreasson

Del 2 av 6. Med denna intervju fortsätter vi artikelserien om de sex elitdomare som avslutade sin karriär år 2009.


Åke AndreassonDenna gång bekantar vi oss närmare med Åke Andreasson från Stenungsund, som i fjol lade pipan på hyllan efter att ha dömt fotboll i otroliga 31 år.

Efter 14 år som elitdomare avslutade Åke domarkarriären med att 2009 döma sin 104:e allsvenska match. Nu sadlar han om för att som observatör dela med sig av flera decennier av fotbollserfarenhet.

Låt dig inspireras av en man som verkat i domarvärlden sedan tonåren.

Först och främst; när började du döma...och varför?

Åke Andreasson"Jag började döma 1978 när jag var 14 år, det ingick i lokala fotbollsklubbens policy att man som ungdomsspelare dömde knattematcher.

Sedan fortsatte jag att döma, och slutade spela fotboll några år efter det."

När blev du sedan elitdomare?

Åke Andreasson"Jag blev elitdomare 1995."

Berätta om dina bästa minnen från karriären!

Åke Andreasson"Första matcherna i varje serie är ju ett minne som man bär med sig, det blir ett sorts bevis på att den linjen och det arbete man utfört betalar sig.

När man hade gjort 100 allsvenska matcher var även det en milstolpe som passerades."

Vilka är dina främsta lärdomar genom åren? Vilka råd skulle du vilja ge domare som just nu är mitt i karriären?

Åke Andreasson"Se mycket fotboll, inte nödvändigtvis bara matcher på TV utan även gå och se matcher live. Du lär mycket om fotboll och skapar förutsättningar för att få en bra speluppfattning/spelförståelse, vilket är en viktig parameter i dömandet.

Koncentrera dig på dina egna matcher, snegla inte för mycket på andra, skapa din egen profil men håll dig till det som gruppen förhåller sig till. Du blir oftast värderad efter din senast genomförda match så det gäller att alltid ha stor koncentration på det man gör."

...hur känns det att ha slutat döma?

Åke Andreasson"Bra, jag hade meddelat mitt beslut om att sluta döma ett år i förväg så det blev en härlig och, som jag själv tycker, helt ok genomförd sista säsong."

Vad gör du nu som du inte hann/kunde göra när du dömde?

Åke Andreasson"Jag hinner med att på ett mer koncentrerat sätt följa med i familjens vardag, det blir en skillnad mot tidigare. Jag kan även följa våra barn på ett annat sätt under helgerna då de oftast själva spelar matcher, det skall bli skönt.

Jag hinner vara på mitt jobb hela arbetsdagar, det är väl den stora skillnaden, och jag behöver inte heller framöver komma hem på nätterna och enbart sova ett par timmar innan jag skall upp och jobba igen."

Får vi förmånen att framöver möta dig i något annat domar- eller fotbollsrelaterat sammanhang?

Åke Andreasson"Jag kommer att börja utbilda mig som domarobservatör med inriktning på de serier jag själv dömt i de senaste åren, skönt att inte helt släppa taget om det man gjort under så lång tid.

Jag är även ordförande i min hemmaförening sedan 4 år, vi är ca 860 medlemmar så det finns alltid något att pyssla med."