Elitdomare medverkade vid allsvensk upptaktsträff

På måndagen höll Svenska Fotbollförbundet den årliga upptaktsträffen inför den Allsvenska premiären. Förutom domarekommitténs ordförande Bosse Karlsson deltog också FIFA-domare Martin Hansson och FIFA-AD Mathias Klasenius från Elitdomareklubben.

Nyhet från Elitdomareklubbens hemsida

Allsvensk upptaktsträff 2010250 personer fanns på plats i Conventum i Örebro då förutsättningarna inför årets säsong skulle ventileras. Konferencier var Jonas Dahlquist från Canal+ och expertkommentator var Johan Mjällby från TV4.

Bosse Karlsson informerade om vilka instruktioner som domarna har fått inför säsongen 2010, en säsong som inte bjuder på några direkta regeländringar om man bortser från hur många ersättare man får ha på bänken (numera 7 st):

Masskonfrontation- Vi vill ha bort masskonfrontationerna mellan spelare, vi önskar att spelarna tar ett större ansvar och inte går in och knuffar och skriker åt varandra efter avblåsningar. Det handlar om respekt, stämningen på arenan och domarnas arbetsmiljö. Vi vill inte behöva dela ut en massa gula kort i de situationerna, sade Bosse Karlsson.

- Det andra vi ska titta extra på är stämplingar och tacklingar som äventyrar spelarnas säkerhet. Vi hade för många sådana 2009, och det måste vi komma Att äventyra en spelares säkerhetåt i år. Vi vill se färre farliga tacklingar, annars kommer vi att få se fler utvisningar i år. Det är inte acceptabelt att riskera en annan spelares hela karriär med en okontrollerad tackling.

Förutom detta så rådde en lättsam stämning och vi fick veta vem av domarna i Allsvenskan som kommunicerar mest i headsetet (Jonas Eriksson), att Martin Hansson tycker att det är lättare att förstå vad Martin Ingvarsson säger när han som fjärdedomare utomlands tvingas prata engelska i headsetet, samt att Martin Jonas Eriksson (FIFA-domare)Hanssons fina solbränna inte beror på vårsolen i Blekinge (Arne Hegerfors hälsar) utan på att han spenderat en vecka på Kanarieöarna tillsammans med VM-kandidaterna.