Hallands första kvinnliga ordförande brinner för rekrytering

Sanna Öberg är nyvald ordförande i Kungsbacka Domarklubb. Hon är dessutom den första och enda kvinnliga ordföranden någonsin i Halland. Är det någon fråga som engagerar Sanna lite extra så är det rekrytering av och fadderverksamhet för nya domare: "Alla nya domare får en fadder, och ingen domare skall döma sin första match utan sin fadder på plats".

Susana Öberg 2007Namn: Susana Öberg
Ålder: 44 år
Yrke: Livscoach för högstadieelever
Familj: Sambon Claes, dottern Mikaela 18 år och bonussönerna Leo och Olle båda 12 år ("Utan stöd från familjen hade mitt engagemang i domarklubben inte kunnat fungera så bra som det gjort")

Den första och den enda
Susana Öberg, kallad Sanna av alla, är nyvald ordförande i Kungsbacka Domarklubb. Hon är dessutom den första och enda kvinnliga ordföranden någonsin i Halland. "Det har höjts några ögonbryn, men killarna är väldigt måna om mig och jag hade inte kunnat bli bättre mottagen", berättar Sanna med värme i rösten.

"Kanske finns det de som är rädda för något nytt, och är skeptiska. Jag är ju inte bara kvinna, utan även invandrare", fortsätter Sanna som flyttade från Bolivia till Sverige för 30 år sedan.

Hon funderar lite och tillägger: "Det är möjligt att jag genom åren har fått jobba lite hårdare för att nå dit jag är idag". Men hennes övergripande känsla är onekligen mycket positiv: "Jag känner ändå att jag alltid blir bemött öppet, ärligt och med stor respekt".

Sanna skrattar: "Och är det något problem så är jag sådan som människa att jag konfronterar direkt och tar tjuren vid hornen". Och visst ger hon intryck av att vara en kvinna med fräs i: "Jag går gärna i stilettklackar och kort kjol, men är väldigt grabbig", konstaterar hon glatt.

25 år av fotboll
Sannas bakgrund inom fotbollsvärlden sträcker sig så långt som 25 år tillbaka i tiden, då hon började spela fotboll i BK Sting. Tio år senare var hon trött på oengagerade domare, gick en domarutbildning och lovade sig själv att hon skulle döma så länge det var roligt, och inte en dag längre.

15 år senare dömer hon fortfarande. "Jag var domarnas värsta fiende…" erkänner hon med ett leende, "…så det var nog tur att jag blev domare".

Numera dömer hon i Division 2 Dam och assisterar i Division 1 Dam samt Division 4 Elit Herr: "Jag är inte så lång, men har en jäkla pondus som räddar det hela!"

Rekrytering i fokus
I år är Sannas första år i Kungsbacka Domarklubbs styrelse. Däremot är hennes sex manliga kollegor allihopa kvar från förra året, vilket ger gott stöd. Och även om Sanna inte suttit i styrelsen, har hon engagerat sig mycket i verksamheten: "Jag har ägnat en hel del tid åt att jaga pengar till träningsoveraller, och varit drivande i diverse projekt. Jag pratar gärna och mycket, så det är svårt att missa att jag är där" skrattar hon belåtet.

Styrelsens mål för 2010 är att rekrytera nya domare, ett mål som i stort redan är uppfyllt. "13 nya domare har i år anslutit sig till klubben, och vi är nu uppe i 36 medlemmar", berättar Sanna stolt. Och det med rätta; 13 nya medlemmar innebär en ökning på nästan 60 % från förra året.

"Vi arbetar mycket med att hålla domarutbildningar ute i fotbollsföreningar, och jag har även försökt rekrytera på skolan där jag arbetar". Sanna arbetar som livscoach på en högstadieskola, och beskriver sitt arbete metaforiskt: "Jag försöker få busungarna in på rätt väg – få dem att gå på bussen igen när de stigit av vid fel hållplats".

Föredömlig fadderverksamhet
Denna vilja att finnas till hands för ungdomarna går igen i hennes ordförandeskap; hon brinner för att stötta nya unga domare, och för att få alla att må bra. Tillsammans med Lennart Millheim, Ference Damasdi, Jonas Erlandsson och Marcus Kjellén bedriver Sanna en omfattande fadderverksamhet, där varje domares första matcher skall genomföras med någon av de nyss nämnda på plats.

Men inte bara då; närhelst en domare känner sig otrygg kan han eller hon ringa en av faddrarna som då följer med som assisterande domare eller som åskådare och support. "Vi vill hjälpa de unga att hålla kvar glöden, och de äldre att fortsätta känna sig som en del av gemenskapen" säger Sanna med övertygelse och det är tydligt att det ligger henne varmt om hjärtat.

Framöver
Om hon blir vald att sitta som ordförande ännu ett år är målet att medlemsantalet ska passera 50-strecket vilket, om det lyckas, skulle innebära att klubben nått dubbelt så många medlemmar som när Sanna tog plats i styrelsen.

Närmast till hands ligger dock klubbens deltagande i Gothia Cup, dit så många som 20 medlemmar redan anmält sig. "Jag ser otroligt mycket fram emot denna fantastiska vecka av glädje och gemenskap", strålar ordförande Sanna.

Vill du läsa mer om Kungsbacka Domarklubb? Besök deras hemsida www.kbadk.se!