Om du tror att domaren inte bryr sig

För sex dagar sedan släpptes den mycket rosade dokumentären "Les Arbitres" ("Domarna") på DVD i Schweiz. Filmen tar med sin publik bakom kulisserna under EM 2008 och ger en personlig och avslöjande inblick i FIFA-domarnas upplevelser och känslor.

Les Arbitres

Måndagen den 10:e augusti i fjol hade den belgiske regissören Yves Hinants 77 minuter långa film premiär på filmfestivalen Locarno i Schweiz. Dokumentären fokuserar på fem av de EM-uttagna domarteamen, ledda av engelsmannen Howard Webb, italienaren Roberto Rosetti, schweizaren Massimo Busacca, spanjoren Manuel Mejuto och vår egen EM-representant Peter Fröjdfeldt från Eskilstuna (assisterad av Stefan Wittberg från Märsta och Henrik Andrén från Karlstad, som båda snart beger sig till VM i Sydafrika).

Howard Webb"Jag vill döda domaren"

Handlingen spinner runt den straff som Howard Webb tilldömde Österrike i slutminuterna mot Polen och som förorsakade ett kontroversiellt uttalande från Polens premiärminister om att han ville döda domaren. Vi får ta del av hur Webb och hans assisterande Darren Cann och Mike Mullarkey tacklar hela Polens vrede, och hur hotelser drabbar Webbs familj i England.

Människan bakom

Det hade varit föga förvånande om domarna tvekat att ställa upp i en film som Ange alt-text här.kommer så nära inpå; en film som visar dem i otroligt påfrestande situationer som framkallar nervositet, rädsla… och misstag. Efter filmens succé kan de emellertid inte ångra sitt deltagande, och både Webb, Rosetti, Busacca, Mejuto och Fröjdfeldt har uttalat sig om hur viktigt de tycker det känns att få visa människan bakom "the man in the middle": en individ som gör sitt allra bästa, och som mår väldigt – väldigt – dåligt när han begår misstag.

"Backa inte, Peter!"

Förutom Webbs straff och konsekvenserna av den, visar filmen matchsekvenser där vi får lyssna på hur domarna samtalar i sina kommunikationssystem. Bland annat hör vi assisterande domare Stefan Wittberg uppmana Peter Fröjdfeldt att inte backa när spelarna konfronterar honom, och hur schweiziske Busacca stressad ber sin fjärdedomare att knipa igen och fokusera på matchen när denne varnar om annalkande dåligt väder.

Peter FröjdfeldtVi får se representanter från UEFA:s domarkommitté reagera på och hantera omvärldens kritik mot domarnas prestationer, hur Fröjdfeldt sitter i hotellsängen och håller förberedande matchgenomgång med sitt team och vad som föranleder att Mejuto avvisar inte mindre än båda lagens tränare från bänken.

Sverige-publiken får ge sig till tåls

Filmens trailer finns att ta del av på YouTube men – bortsett från redan genomförda visningar på Göteborgs filmfestival i februari – är ännu inget bestämt om att visa eller släppa filmen i Sverige.

Vill du veta mer?

Läs gärna mer i denna artikel från The Guardian eller på domardelen av UEFA:s webbplats. Det går även att läsa om filmen på dess Facebook-sida, Les Arbitres ("Kill the Referee").