Unik elitdomarutbildning på Bosön

I helgen startade den andra träffen upp för den Elitdomarutbildning som startade upp i slutet av september i år. Denna utbildning är ett samarbete mellan sex bollsportförbund och Bosön utbildningscentrum(BUC:RF) som kommer att hålla på under sex helger fram till och med våren 2019.

Deltagande förbund är förutom SvFF även Svenska Ishockeyförbundet, Svenska Basketbollförbundet, Svenska Innebandyförbundet, Svenska Fotbollförbundet, Svenska Handbollförbundet och Svenska Amerikansk Fotbollförbundet.

Varje förbund har fått tagit ut fyra domare och från fotbollen är följande uttagna. Lovisa Johansson, domare i damallsvenskan, Josefin Aronsson, AD i damallsvenskan, Adam Ladebäck, domare i Superettan och Mahbod Beigi, AD i allsvenskan.

Denna utbildning skall vara en språnbräda för dessa domare som är på väg mot den absoluta toppen inom den sport man dömer.

Utbildningen har tre huvudspår: ledarskap, träningslära och idrottspsykologi. Inom ramen för dessa huvudspår finns moment som kommunikation, matchledarskap, kravanalys, träningsplanering, kost för prestation, mentorskap, självförtroende och målsättningsarbete. Utbildarna består av expertis från Bosön Utbildningscentrum samt spetskompetens från deltagande förbund.

Jonny Ahlvin