Elektroniska hjälpmedel

De mest använda elektroniska hjälpmedlen är signalflaggor, bytestavla, headset och Spintso.

Spintso

Spintso AB är en förkortning av Sports Intelligent Solutions AB, och är namnet på det svenska företag som utvecklat det mobila domarverktyget Spintso. Spintso är framtagen tillsammans med SvFF och anpassat för fotbollsdomare.

Så här fungerar det: Spintso syftar till att effektivisera domarnas arbetsuppgifter under match, samt förenkla den administrativa handläggningen i samband med att matchen är slut.

Före match laddas Spintso-enheten med de spelande lagens matchtrupper:

  1. Genom att från FOGIS ladda ner både spelarnas namn och nummer
  2. Genom att manuellt lägga in enbart spelarnas nummer

Spintso kan bäras på olika sätt. Det vanligaste är att fästa den strax ovanför handleden. Man kan även ha den i ett fingergrepp i handen eller i fickan.

Under matchen kan domaren genom några enkla knapptryck registrera mål, varningar, utvisningar och byten. Efter matchen kan den registrerade informationen på några sekunder föras över till FOGIS.

Utöver att domaren kan använda Spintso för att registrera matchhändelser, kan enheten även nyttjas till att dela information inom domarteamet. Upp till fem enheter kan vara ihopkopplade och dela information.

Spintso-enheten kan även spela in det som sägs på planen, samt redovisa förlupen och återstående matchtid respektive aktuell tilläggstid.

För ytterligare information se www.spintso.com

Kommunikationssystem: Headset

Så här fungerar det: Både domaren, assisterande domarna (AD) och fjärdedomaren har varsitt headset. Assisterande domarna kan prata med domaren när som helst, medan fjärdedomaren ofta behöver trycka in en knapp när denne vill kommunicera med resten av teamet. Detta är upp till varje domare att bestämma.

I Allsvenskan och internationellt används "Adeunis RF37 Referee - Communication System for Referees".

Kommunikationssystem: Signalflaggor

Så här fungerar det: Domaren har en sändare fäst på överarmen. Assisterande domarna (AD) har varsin flagga, och kan med ett tryck på sin flaggas signalknapp få sändaren på domarens arm att vibrera, och på så vis påkalla domarens uppmärksamhet.

I Allsvenskan och internationellt används Ervocom Referee Paging System RPS2056.

Bytestavlan

BytestavlaSå här fungerar det: När ett lag önskar genomföra ett byte kontaktar de fjärdedomaren. Denne signalerar till den assisterande domaren på bänksidan (AD1) att med hjälp av signalflaggan meddela det förestående bytet till domaren.

Vid lämpligt tillfälle stoppar domaren spelet och fjärdedomaren visar då med tavlan först vilket nummer som skall ut från plan, och därefter - i det ögonblick som en spelare utträder och en annan inträder - vilket nummer som skall in på plan.