Årets domare 2005-2019

Varje år utser Svenska Fotbollförbundets domarkommitté en manlig och en kvinnlig domare till "Årets domare", som båda prisas på den årliga Fotbollsgalan.

2019

Årets domare 2019 blev Tess Olofsson och Glenn Nyberg.

Tess Olofsson

Årets domare har under det gångna året fått sitt stora genombrott. Hon har utmärkta insatser i såväl OBOS Damallsvenskan som på den internationella scenen. Hon har dessutom 2019 som första tjej tagit en ordinarie plats som domare i division 1 herrar och har ocksåå debuterat som fjärdedomare i Allsvenskan för herrar.

Glenn Nyberg

Årets domare har hållit en hög och jämn nivå i årets Allsvenska för herrar. Han har fått mycket bra och positiv kritik för sina insatser i Champions League-kvalet och har under året ocksåå tilldelats sin första A-landskamp.

2018

Årets domare 2018 blev Tess Olofsson och Andreas Ekberg.

Tess Olofsson
"Har under 2018 visat en hög och jämn nivå på sitt domarskap i Damallsvenskan. Även internationellt, med EM-slutspel för U19 som det största, har hon under året visat sin nivå. Tess har också under året, som första kvinna/tjej, dömt matcher i herrarnas division 1 – även detta med höga betyg."

Andreas Ekberg
"Han har tagit ytterligare ett steg mot toppen på den Internationella stegen. Han dömde UEFA Youth Leauge finalen i Nyon mellan Chelsea-Barcelona. Han har radat upp utmärkta insatser i årets Allsvenska."

2017

Årets domare 2017 blev Pernilla Larsson och Kristoffer Karlsson.

Pernilla Larsson har utövat domarskapet på en hög nivå både nationellt och internationellt över tid. Hon deltog vid sommarens EM-slutspel i Nederländerna och visade att hon håller en hög klass internationellt. Pernilla ingår även i FIFA:s grupp av kandidater att eventuellt få döma VM 2019.

Kristoffer Karlsson har under 2017 tagit ett stort steg som matchledare och gjort en mycket bra säsong i Allsvenskan. Idel godkända betyg i sina 23 dömda Allsvenska matcher. Som "grädden på moset" kommer han att nästa säsong bli FIFA-domare och får därmed döma internationell toppfotboll.

2016

Årets domare 2016 blev Sara Persson och Stefan Johannesson.

Sara Persson har gjort en mycket bra säsong i Damallsvenskan och även visat framfötterna internationellt där hon bland annat av FIFA varit uttagen till Algarve Cup där hon fick döma finalen. Som kronan på verket blev hon uttagen till U20-VM i Papua Nya Guinea.

Stefan Johannesson har varit den bästa domaren i Allsvenskan 2016 med enbart toppbetyg. Han har stor rutin och erfarenhet med sina 293 matcher i Allsvenskan. Stefan "får med sig spelarna" på ett bra sätt. och han drar sig inte för att ta obekväma beslut.

2015

Årets domare 2015 blev Tess Olofsson och Mohammed Al-Hakim.

"Tess Olofsson, tidigare framgångsrik målvakt i Malmö FF och flicklandslaget. Tess började döma som 14-åring, blev allsvensk domare 2012, FIFA-domare 2015 och har jobbat stenhårt för att nå sina mål.
Tess har trots sin unga ålder redan dömt 52 allsvenska matcher och även tilldelats seniormatcher av UEFA. Med sin imponerande fysik och mognad gör hon sällan en dålig match."

"30-årige Mohammed Al-Hakim är den f.d spelaren (Köping) som gjort kometkarriär som domare: debut i Superettan 2011 och allsvenskan 2012. I år gör han sin hittills bästa säsong, han har klarat alla utmaningar han satts på alldeles utmärkt. Han hyllas speciellt för sin goda fysik – han ser till att vara nära situationerna - och samarbetet med såväl spelare som ledare. En framtida mästerskapsdomare!"

2014

Årets domare 2014 blev Pernilla Larsson och Jonas Eriksson.

Pernilla Larsson fortsätter att hålla en hög nivå nationellt, vilket hon under året visat på ett utmärkt sätt i en rad toppmatcher i Damallsvenskan. Visade under U17-VM i Costa Rica att hon också håller allra högsta klass internationellt och kan bli en av domarna i Dam-VM 2015.

2014 är Jonas Erikssons bästa och mest framgångsrika säsong hittills. Tre VM-matcher i Brasilien, semifinal i Champions League och många toppmatcher i Allsvenskan – och flera återstår ännu. En synnerligen vältränad domare, med suverän kommunikationsförmåga och stor fotbollskunskap att luta sig emot. Jonas Eriksson är årets domare – på väg att bli den största av alla!

2013

Årets domare 2013 blev Sara Persson och Andreas Ekberg.

Andreas Ekberg
"Andreas Ekberg har på kort tid etablerat sig som en av våra bästa domare i allsvenskan och nominerats även för internationella uppdrag.
Den 28-årige skåningen 'får med sig spelarna'. Han drar sig inte för att ta obekväma beslut, men enligt regelboken. Som kronan på verket dömer han sin första A-landskamp på Irland kommande fredag den 15 nov. ."

Sara Persson
"Sara Persson är årets kvinnliga domare. Hon har under året tagit ett stort steg som toppdomare såväl nationellt som internationellt och hennes signum är entusiasm och engagemang.
Hon sprider glädje omkring sig, hon är ödmjuk och omtyckt av sina kollegor. Som kronan på verket har hon blivit uttagen att döma EM-slutspelet för U17 i England!"

2012

Årets domare 2012Årets domare 2012 blev Pernilla Larsson och Jonas Eriksson.

Pernilla Larsson, Trollhättan
"Förutom mycket stabila insatser i allsvenskan kröntes hennes säsong med att döma finalen i U20 mellan USA och Tyskland i Tokyo. Svenska damdomare har visat framfötterna internationellt, och alla lovord till Pernilla är hon väl värd!"

Jonas Eriksson, Sigtuna
"Jonas Eriksson har under 2012 verkligen visat att han tillhör Europas bästa domare. Två matcher i EM, kvartsfinal i Champions League är några av höjdpunkterna, och han kan få döma även i Brasilien-VM 2014. Jonas är respekterad av alla och det är imponerande."

2011

årets domare 2011 markus strömbergsson jenny palmqvistÅrets domare 2011 blev Jenny Palmqvist och Markus Strömbergsson.

Jenny Palmqvist, Göteborg
"VM-domare i somras! Kombinerar bra fysik med utmärkt kommunikation med spelare och ledare samt sina assisterande. Även i de hetaste matcherna är det fotbollen som får avgöra under Jennys ledarskap."

Markus Strömbergsson, Gävle
"Markus har utvecklats som heltidsdomare.Hans goda humör (och humor) når spelarnas acceptans. U20-VM och U21-EM i somras klarade Markus galant. En komplett domare med utmärkt fysik."

2010

Arets domare 2010Årets domare 2010 blev Jenny Palmqvist och Markus Strömbergsson.

Jenny Palmqvist, Göteborg
"Med härlig spelförståelse och bra fysik kombinerad med en god kommunikativ förmåga med spelare och ledare så skapar Jenny Palmqvist en bra stämning och fina matchförutsättningar på planen tillsammans med sitt domarteam".

Markus Strömbergsson, Gävle
"Med en härlig kommunikationsförmåga, stor spelförståelse och en utmärkt fysik leder Markus Strömbergsson matcherna med spelarnas acceptans utan att på något sätt frångå regelverket."


2009

Jonas Eriksson och Helen CaroÅrets domare 2009 blev Jonas Eriksson och Helen Caro.

Helen Caro
"Känsla för när man ska ingripa, perfekta offsidebedömningar och bra insatser nationellt och internationellt. Final i U20 VM, fina insatser i EM-slutspelet och Champions Leaguefinalen. Härlig utstrålning, god teamkänsla som skapar bra stämning - hon är världens bästa assisterande domare - Helen Caro!"

Jonas Eriksson
"Starkt matchledarskap och med stor förmåga att kommunicera med såväl spelare och ledare har han tagit steget upp bland de högst rankade domarna i Europa. Med bättre fysik än tidigare har han visat att han inte är rädd att ta även obekväma beslut. Årets manlige domare är - Jonas Eriksson!"

2008

Lena Arwedahl och Stefan JohannessonÅrets domare 2008 blev Lena Arwedahl och Stefan Johannesson.

Lena Arwedahl
"Lena Arwedahl har utvecklat sitt domarskap och möts av förtroende från spelare och ledare såväl nationellt som internationellt. Ett hårt arbete, såväl på som utanför planen, har gett denna framgång. Det ryms en mycket stor människa i denna domare - på väg mot sin 100:e allsvenska match."

Stefan Johannesson
"Stefan Johannesson är den domare som utvecklats mest under året såväl inom och utanför landets gränser. Han har en mycket hög lägstanivå, en god förmåga att kommunicera och en utmärkt speluppfattning. I år dömde han tre av totalt sex Stockholmsderbyn."

2007

Ange alt-text här.Årets domare 2007 blev Susanne Borg och Martin Hansson.

2006

Ange alt-text här.Årets domare 2006 blev Eva Ödlund och Martin Ingvarsson.

2005

Årets domare 2005

Årets domare 2005 blev Jenny Palmqvist och Peter Fröjdfeldt