FIFA

"Develop the game, touch the world, build a better future"

Svenska Fotbollförbundet är medlem i FIFA

Andreas Ekberg

År 1904 var sju nationella fotbollförbund anslutna till Fédération Internationale de Football Association (FIFA). Idag har FIFA 208 medlemsförbund, däribland Svenska Fotbollförbundet.

FIFA stödjer sina medlemmar finansiellt och logistiskt, och garanterar dem ett flertal rättigheter och privilegier. I gengäld måste de anslutna förbunden respektera FIFA:s stadgar, mål och ideal, samt främja och bedriva fotboll enligt dessa.

FIFA tar hjälp av sex konfederationer

Julia Magnusson

Varje nationellt förbund tillhör en av följande sex paraplyorganisationer, "the Confederations". Svenska Fotbollförbundet tillhör UEFA.

AFC - Asian Football Confederation
CAF - Confédération Africaine de Football
CONCACAF - Confederation of North, Central American and Caribbean Association Football
CONMEBOL - Confederación Sudamericana de Fútbol
OFC - Oceania Football Confederation
UEFA - Union des Associations Européennes de Football

De sex fotbollskonfederationernaKonfederationerna har till uppgift att hjälpa FIFA att koordinera medlemsförbunden, och att organisera vissa konfederationella turneringar (exempelvis arrangeras EM av UEFA).

FIFA styrs som Sverige

FIFA styrs ungefär som Sverige; organisationen har motsvarigheter till både riksdag (Congress), regering (Executice Committee), departement (Standing Committees), statsminister (President) och generalsekreterare (General Secretary).

"The Congress"

FIFA:s motsvarighet till Sveriges riksdag är "the Congress". Detta suveräna och lagstadgande organ utgörs av de nationella förbunden, som - oavsett storlek eller framgång inom fotboll - har en röst var. Kongressen träffas en gång om året för att modifiera stadgarna, adressera propositioner från den exekutive kommittén och tillsätta FIFA:s ordförande.

"The Executive Committee"

FIFA:s motsvarighet till Sveriges regering är "the Executive Committee". Medlemmarna i kommitteén tillsätts av konfederationerna och förbunden, och har mandat på fyra år. Kommittén träffas minst två gånger om året för att bestämma datum och platser för turneringar, tillsätta FIFA-delegater till IFAB (International Football Association Board) och, på ordförandes inrådan, till- och avsätta generalsekreteraren.

"The Standing Committees"

Sveriges verkställande enhet, regeringen, bistås av ett antal departement. FIFA:s verkställande enhet, "the executive committee", bistås av mer än 25 så kallade "standing committees" samt av två juridiska enheter, "the Disciplinary Committee" och "the Appeal Committee". Kommittérnes arbete och beslut bekräftas av den exekutive kommittén.

En av "the Standing committees" är "the Referees' Committee". Denna har till uppgift att implementera och tolka fotbollens regler, samt föreslå ändringar i reglerna till den exekutiva kommittén.

Läs gärna mer på www.fifa.com.