Träna för att döma

Allt om löptestet

fotbollsdomare

Det är i 93:e minuten och bortalaget kontrar rekordsnabbt. Domaren måste orka! För att säkerställa att svenska domares fysiska kapacitet speglar de krav som ställs under match, springer alla domare varje år ett löptest. Klarar en domare inte det löptest som gäller för den nivå som domaren dömer på, får denne inga matcher.

Här beskriver vi hur löptestet går till, och hur kraven skiljer sig åt beroende på i vilken division som domaren är klassificerad att döma.

Fys på fotbollsplan

Praktisk domarträningProf. Dr. Werner Helsen är UEFA:s träningsguru som var sjätte vecka mailar ut ett sex veckors träningsprogram till världens alla FIFA-domare.

I dessa program ingår övningar som är speciellt anpassade för fotbollsdomare; de innehåller rörelser som domaren utför under match, och även om de kan utföras var som helst, så fungerar de särskilt bra på fotbollsplan.

Läs mer om dem här!

Praktisk domarträning

Praktisk domarträningPraktisk domarträning är när domare och AD övar domarteknik. För domare kan detta vara att dela ut varning, blåsa straffspark, ge en spelare en tillsägelse eller springa enligt diagonalsystemet.

För AD kan det handla om att hålla offsidelinjen, testa sin förmåga till "wait and see" eller vinka inkast åt rätt håll i svåra dödboll-situationer.

Klicka här för exempel.

Domarkommittén arbetar för närvarande med att sammanställa en övningsbank.

UEFA Training Ground

uefa training ground fotbollsdomareUEFA Training Ground kan du hitta mer inspiration till din träning.