Fyra nominerade till Fotbollens Energipris

En tredjedel av driftskostnaderna hos en fotbollsförening kommer från användning av el. Vid förgalan till årets fotbollsgala den 11 november är det därför premiär för Fotbollens Energipris. Priset ges till den fotbollsförening som energieffektiviserat smartast.

EnergifondenFotbollens energipris syftar till att prisa och uppmärksamma fotbollsföreningars engagemang för och agerande i energifrågan. Vinnaren utses bland de 264 energieffektiviserande projekt som delfinansierats av Energifonden. Fonden, som är ett samarbete mellan Svenska Fotbollförbundet och E.ON, syftar till att hjälpa föreningar att ställa om till mer hållbara och effektiva energilösningar, och därigenom spara resurser till föreningen och minska sin miljöpåverkan.

– Under året antog vi en ny miljö- och energipolicy för att bli bättre, energismartare och värna vår miljö. Arbetet med Energifonden har gett oss hundratals inspirerande exempel på hur fotbollens engagemang kan göra skillnad, samtidigt som våra föreningar spar in på dyra energikostnader. Det känns oerhört roligt att få lyfta fram så goda exempel som de nominerade till Fotbollens energipris står för, säger Camilla Hagman, kommunikations- och marknadschef, Svenska Fotbollförbundet.

Nominerade föreningar

Föreningarnas projekt har bedömts utifrån hur väl de kalkylerats ekonomiskt, vilken typ av energi-effektiviserande teknik som valts samt hur tydligt föreningens medlemmars beteende involverats. Total ekonomisk och miljömässig besparing beaktades även.

  • Tösse IF, Dalslands FF: Effektiviseringsrenovering som minskat energiförbrukningen med 40 procent. Investering av nytt material till föreningen och medlemmarna, betalning av resor till och medverkan i externa cuper.
  • Mörbylånga GoIF, Öland, Smålands FF: Gått från olja till fjärrvärme och bytt ut termostater och ventiler. Årliga besparingar som går till träningshandledning och ungdomsverksamhet.
  • Bua IF, Hallands FF: Installation av bergvärmeanläggning, flytt och modernisering av tvättstuga, vattenburen värme istället för direktverkande el. Minskad energiförbrukningen med 40 procent och förbättrad arbetsmiljö för ledare och vaktmästare.
  • Axvalls IF, Västergötlands FF: Från eldning av lastpallar till jordvärme. Elkostnaden har minskat med 70 procent och tiden som lagt på att samla in och klyva ved kan läggas på verksamheten.

Samtliga fyra nominerade föreningar är på plats vid förgalan till Fotbollsgalan i Globen den 11 november. Vinnaren presenteras av Karl-Erik Nilsson, ordförande Svenska Fotbollförbundet, och Viktoria Bergman, kommunikations-direktör E.ON. Vinnande förening mottar då en check på 15.000 kr. Nominerade och vinnare har utsetts av en jury bestående av representanter från Svenska Fotbollförbundet och E.ON, som arbetat med Energifonden och dess föreningar.

– Genom Fotbollens energipris får vi möjlighet att rikta strålkastarna mot föreningarnas engagemang och insatser för att spara energi och se till att elen de använder verkligen gör nytta. Energieffektivisering är ett viktigt verktyg för att minska belastningen på både klubbkassa och miljö. Energifondens alla föreningar har gjort stora insatser och det har inte varit ett enkelt juryarbete, säger Christina Thörnvall, sponsringschef, E.ON.

Om Energifonden

Energifonden möjliggör konkreta åtgärder som gör energiförbrukningen mer effektiv och sänker föreningarnas energikostnaderna. Fonden är öppen för alla fotbollsföreningar som äger och driver egna anläggningar och det är föreningarna som, utifrån sina behov, planerar och genomför projekten.

Sedan starten i januari 2011 har 264 föreningsprojekt beviljats medel. Projekten har kunnat spara föreningarna upp till 50 procent energikostnaderna, ett år efter genomförande. Projektens innehåll är varierande och omfattar både mindre installationer som underlättar ett mer energieffektivt beteende, men även större installationer av hållbara energisystem.