Fotbollsgalan 2014 - alla vinnare

Kvällens pristagare på kvällens Fotbollsgala i Globen, och juryns motiveringar.

.

Guldbollen 2014: Zlatan Ibrahimovic

Juryns motivering:
"Zlatan Ibrahimovic får Guldbollen för sina insatser i landslaget och klubblaget Paris Saint-Germain. En ledare i svensk och internationell fotboll har fortsatt sin jakt på titlar och rekord på en särklassig nivå."

Diamantbollen 2014: Lotta Schelin

Juryns motivering:
"För en mästerlig säsong, en ständig förmåga att kliva fram och avgöra i de viktigaste ögonblicken samt ett rekord som för alltid skriver in henne i historieböckerna."

Årets målvakt, dam

Juryns motivering:
Hedvig Lindahl har efter skada kommit tillbaka som ohotat etta i landslaget och har inte släppt in ett enda spelmål i VM-kvalet. Har med ökad stabilitet nått en ny nivå i sitt målvaktsspel och burit fram Kristianstad till klubbens bästa placering i Damallsvenskan.

Årets målvakt, herr

Juryns motivering:
Andreas Isaksson
står för en imponerande jämnhet och stabilitet i både klubblag och landslag. Hans säkra värderingar i målvaktsarbetet skapar ett nödvändigt lugn för landslagets försvarsspel. Fortfarande given etta.

Årets mittfältare, herr

Juryns motivering:
Albin Ekdal är tongivande i sitt Serie A-lag och oerhört viktig för landslaget. En taktiskt skicklig tvåvägsspelare av internationellt snitt med en aura av klass och elegans.

Årets mittfältare, dam

Juryns motivering:
Caroline Seger är självklar strateg och ledare i både landslag och klubblag. En tvåvvägstänkare som lett Tyresö till final i Champions League och landslaget till VM i Kanada.

Årets forward, herr

Juryns motivering:
Zlatan Ibrahimovic fortsätter att skriva fotbollshistoria. Han har slagit Sven Rydells 82 år gamla målrekord och presterar trots skada bättre än någon annan – på en helt egen nivå.

Årets forward, dam

Juryns motivering:
Lotta Schelin fortsätter att dokumentera sin målfarlighet, i år med målrekord i både klubblag och landslag. Har med sin förmåga att på egen hand avgöra matcher varit nyckelfigur offensivt i det framgångrika VM-kvalet.

Årets back, dam

Juryns motivering:
Nilla Fischer ingjuter respekt hos motståndarna med sitt närkampsspel och sin pondus. En världsback som är given hos Europaettan Wolfsburg och i landslaget. Nominerad av både UEFA och FIFA som en av världens allra bästa spelare.

Årets back, herr

Juryns motivering:
Andreas Granqvist växer inte längre i centimetrar, men i självförtroende och pondus. Krasnodars lagkapten har med sina ledaregenskaper bidragit till stadga både defensivt och offensivt när landslaget – och han själv – som bäst behövt det.

Damallsvenskans mest värdefulla spelare 2014

Juryns motivering:
Anja Mittag
är en taktiskt smart forward med imponerande arbetskapacitet och extremt viktig för svenska mästarinnorna Rosengård. Outstanding i Damallsvenskans poängliga med både flest mål och flest assist.

Årets genombrott – dam

Juryns motivering:
Med sin briljanta teknik och sitt unika rörelsemönster har Malin DIaz i takt med ökat förtroende tagit enorma utvecklingssteg. Den lilla spelaren med det stora spelsinnet har växt ut till en fullfjädrad 90-minutersspelare.

Årets tränare – dam

Juryns motivering:
Rickard Nilsson lyckades trots små resurser ta KIF Örebro till andraplatsen i Damallsvenskan och spel i Women's Champions League. En tränare med helhetskoll som med sitt ledarskap och ödmjukhet inför uppgiften lyckas få ut max av sin spelargrupp.

Jurys

Dam:

Pia Sundhage, SvFF; Lilie Persson, SvFF; Anneli Andersén, SvFF; Calle Barrling, SvFF; Karolina Westberg, EFD; Anette Börjesson, Sveriges Radio; Hanna Marklund, TV4; Malin Swedberg, TV4; Frida Östberg, SVT.

Herr:

Erik Hamrén, SvFF; Marcus Allbäck, SvFF; Håkan Ericson, SvFF; Stefan Lundin, SEF; Kalle Flygar, SFT; Anders Jemail, SFS; Richard Henriksson, Sveriges Radio; Anders Andersson, TV4; Hasse Backe, Kanal 5; Jens Fjellström, CMore; Ola Wenström, Viasat.

Årets domare dam

Pernilla Larsson fortsätter att hålla en hög nivå nationellt, vilket hon under året visat på ett utmärkt sätt i en rad toppmatcher i Damallsvenskan. Visade under U17-VM i Costa Rica att hon också håller allra högsta klass internationellt och kan bli en av domarna i dam-VM 2015.

Årets domare herr

2014 är Jonas Erikssons bästa och mest framgångsrika säsong hittills. Tre VM-matcher i Brasilien, semifinal i Champions League samt många toppmatcher i Allsvenskan – och flera återstår ännu. En synnerligen vältränad domare med suverän kommunikationsförmåga och stor fotbollskunskap att luta sig emot. På väg att bli den största av alla!

Fotbollskanalens hederspris 2014

Tilldelades Tommy Svensson, med motiveringen:
"Som spelare vann Tommy Svensson SM-guld, Guldbollen och står byst i VM i Mexiko efter VM 1970, men det var som tränare den tidigare läraren gjorde avtryck. Han tog med HELA Sverige på en upptäcktsresa till USA och gjorde något få ens kunde drömma om. Genom ett mänskligt, intellektuellt och okonventionellt sätt att leda ett gäng unga svenska män fick han dem att överträffa sig själva och försätta hemlandet i trans en magisk sommar för 20 år sedan."

Årets Mål 2014

Magnus Erikssons mål för Malmö FF mot Salzburg i kvalet till Champions League röstades fram av galans tittare.

Skyttekungar/drottningar säsongen 2014

Allsvenskan: Lasse Vibe (IFK Göteborg)
Damallsvenskan: Anja MIttag (FC Rosengård)
Elitettan: Mia Jalkerud (Djurgårdens IF)
Superettan: Kennedy Bakircioglü (Hammarby)

Fair Play 2014

Allsvenskan: IFK Göteborg
Damallsvenskan: Linköpings FC
Superettan: GIF Sundsvall

>> Fotbollsgalan 2014

fogis.se - Fotbollsgalan