Kategori: Allsvenska nyheter från TT

Stolt Goitom i tårar

Bästa tränare, försvarare och anfallare. Mästarklubben IFK Norrköping rakade hem flest utmärkelser i C Mores gala Allsvenskans stora pris. Men det mest prestigefyllda priset fick Henok Goitom. Svensk-eritreanen valdes till Allsvenskans mest värdefulle spelare 2015, samma dag som det stod klart att han lämnar AIK.

Henok Goitom

- Det har varit en jobbig dag, helst med föräldrar som berättat att deras barn gråtit. Jag är oerhört tacksam (för priset). Att kunna göra andra spelare bättre, det försöker jag alltid tänka på ute på fotbollsplanen.
Goitom föll själv i tårar efter ett inslag där hans pappa intervjuades.
Sedan några år sammanfattar tv-kanalen C More tillsammans med fotbollsmagasinet Offside Allsvenskan och korar seriens främsta spelare och tränare. Juryn är en talrik sammansättning av de allsvenska klubbarnas tränare och lagkaptener samt 32 utvalda journalister och experter, bland dem förbundskaptenen Erik Hamrén och U21-basen Håkan Ericson.

Guldtrio prisades

I lördags tog IFK Norrköping sitt första SM-guld på 26 år. Nu prisades trion Janne Andersson, Andreas Johansson och Emir Kujovic.
Lagkapten Johansson var central mittfältare fram till de sista omgångarna förra säsongen. Då blev han mittback.
Nu är han den främste försvararen i Allsvenskan.
- Vi har spelat 34 matcher sedan dess och bara förlorat fyra, så det har gått bra. Jag har fått ett lyft personligen, sade Johansson som också skämtsamt fick en Oscarsstatyett i miniatyr för den uppmärksammade filmningen i duellen med AIK:s Mohamed Bangura.
Andersson vann överlägset utmärkelsen som årets tränare.
- Det värmer, vi har gjort något tillsammans. Jag får dela den i fem-sex bitar och dela den med mina kollegor.
Skyttekungen (21 mål) Emir Kujovic såg till att Norrköping även hade Allsvenskans bäste anfallare.
- Sättet vi spelat på har varit riktigt bra, fantastisk fotboll som passat allihopa. För mig som anfallare har det varit bra, sade han.

Ofori bäst på mitten

AIK fick nöja sig med tredjeplatsen men hade i Ebenezer Ofori seriens bäste mittfältare.
Jag tackar Gud. Jag är mycket stolt och glad. Jag lär mig fortfarande och kommer att bli bättre. AIK är som en familj för mig och jag är glad över att vara här, sade Ofori och avslöjade att Real Madrid är hans favoritklubb och Marcelo är förebilden som spelare.
John Alvbåge utsågs till årets målvakt.
- En stor ära, det finns väldigt många duktiga målvakter i allsvenskan. Jag vill framhäva mina lagkamrater, vi hade väldigt god statistik defensivt i år. Våren, speciellt var fantastisk, sade Alvbåge som nyligen skrev på ett nytt treårskontrakt med IFK Göteborg.
Alvbåge höll nollan i 14 allsvenska matcher i år.