Diamantbollen 2005 till Hanna Marklund

Hanna med Diamantbollen!Hanna Marklund från Sunnanå SK tilldelas Svenska Fotbollförbundets och Sydsvenskans pris till årets främsta damfotbollsspelare 2005.
Juryns motivering löd: "för ett modigt uppbrott som utvecklade hennes spel, lyfte Sunnanå och gjorde henne till landslagets jämnaste spelare 2005".
Svenska Fotbollförbundets och Sydsvenskans pris till årets främsta damfotbollsspelare har delats ut sedan 1990.
Diamantbollens mottagare utses av en jury och valet blir känt först under själva Fotbollsgalan.
Utöver priset delar Sydsvenskan ut ett stipendium på 25.000 kr till diamantbollvinnarens klubb - att användas för att utveckla flickfotbollen i föreningen.
Tidigare diamantbollsvinnare

Diamantbollsjuryns medlemmar:
Marika Domanski Lyfors (SvFF), Susanne Erlandsson (SvFF & EFD), Åke Stolt (Sydsvenskan), Max Wiman (Sydsvenskan).

Hemkomsten gav utdelning direkt
ur Fotbollboken 2006
Mitt i karriären flyttade hon hem. Lämnade världslaget Umeå IK för att hjälpa moderklubben Sunnanå. Det gjorde Hanna Marklund bättre än någonsin.
När hennes efterträdare i Umeå, MFF:s Karolina Westberg, inte kunde ta en fast plats i klubblaget ledde det till att Hanna dessutom äntligen fick spela mittback, sin naturliga plats, också i landslaget. Den plats som Westberg tidigare abonnerat på.
Det gjorde Hanna Marklund till årets Diamantbollsvinnare.
- Det är ruskigt roligt. Några i landslaget frågade när vi hade samling senast om inte jag har chans att vinna i år men jag trodde inte att jag skulle få den, säger hon brett leende.
Hanna Marklund kan sammanfatta ett riktigt bra år.
- Jag har synts mer i Sunnanå, haft mycket mer att göra. I Umeå kändes det också oftast bra, jag var i väldigt bra form då också men där fick man inte visa det för vi var så överlägsna, säger Hanna.
- I vissa matcher i år har jag haft mer att göra än vad jag hade på tio i Umeå.
Det var också därför hon inför säsongen bestämde sig för att lämna Umeå efter fem fantastiska säsonger, två SM-guld och två UEFA Women's cup-segrar.
- Jag visste redan när jag bestämde mig att jag inte skulle ångra mig. Det här var vad jag ville, säger Hanna bestämt.
- Jag visste att det skulle gå upp och ner, vi är inte riktigt klara ännu men vi är på väg och det känns bra att kunna bidra med erfarenhet och spel som gett stabilitet till klubben. Sunnanå har sluppit jobbiga streckmatcher, säger Hanna.
Laget slutade på sjätteplats i allsvenskan. Hanna är en starkt bidragande anledning.
Hanna Marklund är utbildad lärare. Nu jobbar hon 30 procent för Sunnanå Utveckling.
- För mig är det jätteviktigt att ha något vid sidan av fotbollen. Jag är inblandad i tre projekt på olika skolor. Det handlar om hälsa och välbefinnande och om att ge motivation.
Hon lovordar Sunnanå och det sätt man jobbar på.
- Det handlar mycket om att bli sin egen tränare, att ha självansvar. Man ser inte bara till prestationen. Att bygga upp sitt självförtroende och sin självkänsla är viktigt. Då kan man också hantera motgångar, menar Hanna.