Tidernas Guldboll till Henrik Larsson

Henke med tidernas guldboll-utmärkelsenHenrik Larsson är glad och stolt över att ha tilldelats "Tidernas guldboll", framröstad som den bäste svenske fotbollssspelaren av samtliga Guldbollenvinnare genom tiderna.
- Det speciella med detta priset är ju att det är svenska folket som röstar, och det glädjer mig att så många valde att rösta just på mig. Så många bra fotbollsspelare som Sverige har och har haft finns det ju väldigt många goda kandidater att välja på.
- Jag gissar att fjolåret, då vi gjorde ett bra EM i Portugal och att jag fick Guldbollen, har betytt en del för att jag skulle få detta priset ikväll. Så ett stort tack till folket där hemma!

Henrik förbereder sig för en cupmatch med Barcelona på tisdagen, och kunde därför inte närvara vid Fotbollsgalan och ta emot "Tidernas guldboll".
- Jag måste prioritera fotbollen, det är den jag lever på. Jag vill ta alla möjligheter att få en plats i Barcelonas förstauppställning och då kom Fotbollsgalan i år i kläm tidsmässigt. Det hade varit kul att träffa andra Guldbollenvinnare, och njuta av en trevlig kväll tillsammans med landslaget, men det fungerade tyvärr inte denna gången.
Bobby Charlton med "Tidernas Guldboll"Priset togs emot å Henrik Larssons vägnar av Kenneth Karlsson, representant för "Henkes" moderklubb Högaborgs BK. Överlämnare var en av alla tiders största fotbollsprofiler, Sir Bobby Charlton.

Henrik Larsson har spelat 85 landskamper och gjort 33 mål. Han gjorde debut i Landslaget 1993 och har medverkat i två VM (USA 1994, Japan/Korea 2002) samt i två EM (Belgien/Holland 2002 samt Portugal 2004).

Om han spelar i VM i Tyskland 2006 blir han den förste svenske spelaren att ha medverkat i fem mästerskapsslutspel under sin karriär (OS ej inräknat).
Åtta kandidater hade nominerats till priset. Henrik Larsson fick 31% av rösterna. Närmst därefter kom Gunnar Nordahl som samlade 27%.


Kandidaterna till priset var:
Åtta kandidater
[Klicka på bilden för guldbollen-intro ]
Se även:
Samtliga Guldbollen-vinnare genom åren