Guldbollen till....

Guldbollenvinnaren Fredrik LjungbergFredrik Ljungberg, Arsenal FC.
Juryns motiveringstext löd:
"Sportbladet och Svenska Fotbollförbundets pris till årets bäste svenske fotbollsspelare, går 2006 till en spelare som under VM var en bärande kraft i landslaget och som varit drivande när hans klubblag nått sin största internationella framgång någonsin. Hans taktiska mångsidighet, hans mognad och hans prestationer på absolut högsta nivå gör honom till en enastående representant för svensk fotboll."
Sportbladet och Svenska Fotbollförbundets pris till årets bäste fotbollsspelare på herrsidan har delats ut sedan 1946. Vinnaren presenterades i samband med sändningen av Fotbollsgalan.
Tidigare guldbollsvinnare
Guldbollsjuryns medlemmar:
Lars-Åke Lagrell, Sune Hellströmer och Lars Lagerbäck från SvFF, Simon Bank, Fredrik Lilja och Lasse Sandlin från Aftonbladet.

VM-år är Fredriks år
ur Fotbollboken 2007
1994: debut i allsvenskan med Halmstad.
1998: debut i landslaget och värvad till Arsenal.
2002: tilldelas Guldbollen.
2006: tilldelas Guldbollen ännu en gång.

- VM-år är Fredrik Ljungbergs stora år.

Och stora matcher är Fredrik Ljungbergs stora ögonblick. Två exempel 2006:
1. Champions League-finalen mellan Arsenal och Barcelona.
2. VM-matchen mellan Sverige och Paraguay.
Champions League-finalen har gått till den svenska fotbollshistorien för Henrik Larssons avgörande inhopp i slutet för Barça. Men sett över hela matchen var Fredrik Ljungberg inte bara bäste svensk utan hela planens kanske främste aktör.
VM-matchen mot Paraguay har gått till den svenska fotbollshistorien för det osannolika stödet från 50.000 svenskar på plats på Olympiastadion i Berlin (och lika många utanför). Men det var Fredrik Ljungberg som förlöste dem med sin 1-0-nick i slutminuterna som tog Sverige vidare till åttondelsfinal mot Tyskland.
- Den känslan när hela stadion exploderar den kommer jag att ha med mig i hela mitt liv och det är en väldigt fin känsla, sa Ljungberg i sitt tal på Fotbollsgalan efter att ha mottagit beviset på att han var Sveriges bäste spelare 2006.
Från Champions League-finalen har 29-åringen också med sig en känsla, kanske hela livet, även om den inte är lika fin: - Jag har inte smält den förlusten ännu, att förlora så gör väldigt ont, sa Ljungberg några timmar före Fotbollsgalan till Sportbladet.
Men även om känslorna alltså är dubbla kring två av de största matcherna "Freddie" spelade 2006 så är det ställt utom alla tvivel att stora matcher är hans stora ögonblick.
- Många säger ju det - att jag höjer mig i de stora matcherna. Det har alltid varit så. Kanske är det något i sinnet. Det är i varje fall något jag är väldigt stolt över.
Ljungberg blev spelare nummer åtta i den exklusiva skara som mottagit två guldbollar. Bosse Larsson, Ralf Edström, Ronnie Hellström, Glenn Hysén, Tomas Brolin, Patrik Andersson och Henrik Larsson är de andra.
Men i förhandsspekulationerna detta år var det många om budet: Tobias Linderoth, Marcus Allbäck och Henrik Larsson nämndes alla som starka kandidater.
Juryn var dock helt enig i valet av Arsenalspelaren som också utsågs till lagkapten i landslaget efter Olof Mellberg.
Den sistnämnda utnämningen fick Halmstadsgrabben att förlänga karriären i Blågult.
Hur länge?
- Det blev lite längre...
Blir det ett VM till?
- Känns allting bra hade jag tänkt det i alla fall. Då är vi alltså framme vid ett nytt VM-år (2010) och...ja, ni kan räkna ut vem som då får sin historiska tredje Guldboll.