Samhällspris till Malmö FF

Årets fotbollsgala blir lite speciellt himmelsblå. För första gången är den förlagd till Malmö - och Malmö FF står i rampljuset som pristagare.
Föreningen får Svenska Spels Samhällspris och 200.000 kronor för sitt projekt "MFFs supporterdialog".

Årets stora fotbollsfest hålls i Malmö Arena. Peter Åhlander, Malmö FF, kan ta på sig finkläderna och gå dit med lite extra stolta steg.

Han är en av huvudpersonerna bakom klubbens arbete att stärka de positiva krafter som finns inom Malmö FF:s supporterkultur.
- Det här känns fantastiskt bra. Det är en stor summa pengar som ger oss bra möjligheter att jobba med projektet på ett riktigt bra sätt.

Peter Åhlander, 37 år, har ett förflutet inom Malmö FF:s officiella supporterklubb MFF Support där han var ordförande mellan 1997 och 2004 då medlemsantalet gick från cirka 300 till närmare 6.000.

Han är sedan juli i år heltidsanställd av Malmö FF med det uttalade uppdraget att understödja den positiva läktarkulturen inom MFF-familjen som är emot våld, hot och diskriminering.

I projektet ingår bland annat att nå ut i skolorna, samarbeta med kommunen i olika sociala projekt, vara en hjälpande hand och föra dialog med MFF:s supportrar, informera om klubbens värdegrund samt skapa delaktighet och samhörighet med föreningen.

- Det finns ju ett enormt engagemang för Malmö FF och det är viktigt för oss att vi understödjer alla de positiva krafterna som finns bland våra supportrar, säger Peter Åhlander.

Ett exempel på bra samtalston visar samarbetet Peter Åhlander dragit igång vid matcher mot Helsingborgs IF. Konkurrensen med Helsingborg har varit knivskarp de senaste åren - vilket dessvärre även har märkts av vid sidan av banan.
- Vid matcherna mot Helsingborg har det varit stökigt under ett antal år. Därför ställde jag mig frågan vad vi som klubbar kan göra för att lösa problemet långsiktigt.

Frågan är nu uppe på vd- och styrelsenivå - ett tecken på att klubben tar supporterkulturen på allvar och att man gemensamt vill lösa problemen.

Juryns motivering:

"Ett nytt initiativ och spännande projekt som genomarbetat verkar på ett positivt proaktivt sätt. En bra koppling till Supporterlaget, rykande aktuellt inte minst på grund av alla incidenter under säsongen. Dessutom ett starkt inlägg i debatten och lämpligt avgränsat projekt".

Fakta/ Svenska Spels Samhällspris

Sammanlagt delas 800 000 kronor ut. Priset är möjligt att söka för klubbar i Allsvenskan och Superettan.

En jury bestående av Ola Rydén från Föreningen Svensk Elitfotboll, (SEF), Johan Lindvall och Erik Kotschack från Svenska Spel har bedömt de inkomna ansökningarna och tittat speciellt på jämställdhet och jämlikhet, barn- och ungdomars hälsa och förebyggande arbete mot huliganism samt integration.