Vem tar hem Diamantbollen?

På fotbollgalan den femtonde november är det återigen dags att kora årets bästa kvinnliga fotbollsspelare. Men vem har egentligen varit bäst? Vem vinner 2010 års Diamantboll? Svenskfotboll.se kontaktade utvalda spelare, tränare och fotbollsjournalister för att redan nu få en föraning.

Therese Sjögran, Caroline Seger och Charlotte Rohlin är de som nämns mest i förhandssnacket om vem som får Diamantbollen 2010.

På fotbollsgalan den 15 november delas den trettioförsta Diamantbollen ut. Priset är Svenska Fotbollförbundets och Sydsvenskans belöning till årets främsta kvinnliga fotbollspelare.

Ifjol gick det prestigefyllda priset till Caroline Seger, som är en av förhandsfavoriterna även i år. Under året har hon i sedvanlig stil dominerat det svenska landslagsmittfältet och dessutom etablerat sig som en av de bästa spelarna i den amerikanska proffsligan.

Bland utmanarna finns säkerligen Linköpings Charlotte Rohlin, inte minst för hennes insats i den avgörande VM-kvalmatchen mot Danmark. Mittbacken Rohlin gjorde först målet som tog Sverige till förlängning och väl där passade hon även på att göra sitt andra mål i matchen och därmed skjuta Sverige vidare till nästa års VM i Tyskland.

LdB FC Malmös veteran Therese Sjögran är en annan spelare som Diamantbollsjuryn med största sannolikhet har under uppsikt. Sjögran, som tilldelades priset 2007, har med sin teknik och sitt spelsinne varit en starkt bidragande orsak till att Malmö i år tog sitt första SM-guld sedan 1994.
Kandidaterna är många och utgången är oviss. Svenskfotboll.se lät en expertgrupp bestående av fotbollsjournalister, spelare och tränare spå framtiden.

Vem tror du vinner Diamantbollen 2010?

Olof Lundh, journalist Fotbollskanalen.se
- Jag håller på Caroline Seger. Hon har visat att hon klarade att ta klivet till USA och har dessutom varit tongivande i ett VM-klart Sverige

Richard Henriksson, journalist Sveriges Radio
- Jag tycker att Caroline Seger ska få Diamantbollen ännu en gång. Hon har varit outstanding i landslaget. Jag har inte sett henne i Philadelphia, men rapporterna säger att hon varit duktig även där.

Jörgen Peterson, tränare Linköpings FC
- Priset borde gå till Charlotte Rohlin. Hon har varit otroligt bra i landslaget och svarat för avgörande insatser i VM-kvalet. Dessutom har hon varit allsvenskans bästa spelare sett från omgång 1 till omgång 20.

Torbjörn Nilsson, tränare Kopparbergs/Göteborg FC
- Eftersom jag ser spelarna i mitt eget lag varje dag är det inte lätt att göra en objektiv bedömning, så jag tar en av våra egna. Hedvig Lindahl. Hon håller absolut världsklass och det vore kul om en målvakt för en gångs skull fick vinna.

Martin Sjögren, tränare LdB FC Malmö
- Jag tycker att Therese Sjögran varit Sveriges bästa fotbollsspelare de senaste tre åren. Hon har unika kvalitéer i sitt spel och är lika viktig i landslaget som i klubblaget. Dessutom är det imponerande att hon fortsätter att utvecklas vid 33 års ålder.

Emilia Appelqvist, mittfältare AIK.
- Caroline Seger har hållit hög klass hela säsongen. Som lagkapten manade hon på landslaget när de kvalificerade sig för VM. Dessutom har det gått bra för henne i USA.

Caroline Jönsson, målvakt Umeå IK
- Therese Sjögran vinner. Hon är bäst, så enkelt är det.

Tre röster för Seger, två för Sjögran, en för Rohlin och en för Lindahl. Inte ens experterna är särskilt eniga. Allt är således upplagt för maximal spänning på Fotbollsgalan den 15 november.