Samhällspris till Helsingborgs IF och Malmö FF
Tillsammans har Malmö FF och Helsingborgs IF under parollen "Reclaim the Game" bjudit in supportergrupper, polisens insatschef, och andra för att tillsammans tala om publikfest stället för hatmatch. En rad aktiviteter utfördes för att förebygga supporterrelaterat våld och istället bejaka kärleken till fotbollen. Resultatet blev tidernas mest städade derby.
För detta arbete belönas Malmö FF och Helsingborgs IF med 200 000 kronor ur Svenska Spels Samhällsprojekt.
Projekt "Reclaim the game" – ett samarbete mellan MFF och HIF som sätter fokus på festen för att komma bort från fajten. Initiativtagare och projektledare: Frederik Ericsson HIF och Per Welinder, MFF.
Bakgrunden var den allt ökande spiralen av tråkigheter i samband med matcherna. Det som tidigare enbart varit fest blev mer och mer nedsolkat av bråk, stök och stora polisinsatser. Projektet har omfattat samarbete mellan klubbarna, med polis och med supportergrupperna.
- Det är oerhört roligt att vårat arbete uppmärksammas. Det är många inblandade, men utan supportrarnas medverkan hade vi aldrig lyckats. Vi får hoppas att fler klubbar tar efter och inser att vi alla är lika mycket värda även om vi håller på olika lag. Alla vinner på att vi tillsammans gör fotbollen till 100-tals fester om året, säger Frederik Ericsson som är informationschef på Helsingsborgs IF.
- Jag arbetade i Helsingborg 2002-2007 och upplevde hur utvecklingen gick i helt fel riktning. De sista åren stängde vi jobbet vid lunchtid på matchdagen – för att man skulle kunna åka hem innan avspärrningarna kom på plats. Förra året tog jag upp ämnet med HIF och fick direkt god respons. Inramningen och stämningen på höstens Superderby är nog vad alla drömmer om att Allsvenskan ska vara. Festligt, fullsatt och fredligt. Har vårt arbete bidragit är det fantastiskt skojigt. Med det här priset kan vi göra ännu mer till nästa säsong, säger Per Welinder som är kommunikationschef hos Malmö FF.
Klubbarna har gemensamt valt att sätta av prissumman till supporterfrämjande verksamhet och har därför också valt att låta sig representeras vid prisceremonin av ordföranden i respektive klubbs officiella supporterförening: Per Solér (MFF Support) och Niklas Persson (Kärnan).
Sammanlagt prisades 17 föreningar av Svenska Spels Samhällsprojekt. En jury bestående av Ola Rydén från Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF), samt Johan Lindvall och Erik Kotschack från Svenska Spel har bedömt de inkomna ansökningarna.
Man har tittat speciellt på hur projektet arbetar med jämställdhet och jämlikhet, barn- och ungdomars hälsa och förebyggande arbete mot huliganism samt integration.
Sammanlagt delar Svenska Spels Samhällsprojekt i år ut 800 000 kronor till 17 klubbar. Priset är möjligt att söka för klubbar i Allsvenskan och Superettan.
Här är samtliga belönade klubbar och projekt:
100.000+100.000 kronor
Malmö FF+Helsingborgs IF: Reclaim the game – rivaler på plan, inte på stan
75.000 kronor
IF Elfsborg: Elfsborgskultur - Vi tillsammans
Djurgårdens IF: Djurgårdsandan
50.000 kronor
AIK: Fotbollskväll
Degerfors IF: Tillsammans
Gif Sundsvall: Fotboll Plus
Trelleborg FF: Ung Framtid i Trelleborg
25.000 kronor
Syrianska FC: Operation: positiv läktarkultur
Brommapojkarna: Jag vill också vara med
Gais: Var en vinnare, på och utanför planen
Örebro SK: På plats på riktigt – på fritidsgården
IK Brage: Brage tar ansvar i samhället
Jönköping Södra: Alliansen P97
IFK Göteborg
Örgryte IS: ÖIS och Gatufotboll
Östers IF: Integration
Landskrona Bois: STARTELVAN – Landskrona BoIS satsning på stadens unga