21 okt 2018

Bra dag i Bollnäs!

Tack klubbar och distriktsförbund för en bra Föreningsdag i Bollnäs igår. Innan jag styrde bilen mot Hälsingland i fredags var det en, minst sagt, omväxlande vecka.

Trots ett kraftigt försenat tåg i måndags lyckades jag komma i tid för den officiella middagen inför herrarnas match mot Slovakien. Vi hade ett öppet och bra samtal med våra slovakiska kollegor om diverse utvecklingsfrågor. Alltid nyttiga diskussioner och alltid något att lära.

Tisdagen var vikt för styrelsemöte med framförallt en genomgång av alla ärenden som är på bordet vid vårt möte med Representantskapet den 20 november. På eftermiddagen kickade vi igång edition två av vårt adept- och mentorprogram, "Engagera Flera". Arton unga, hungriga, fotbollsentusiaster var uttagna och tillsammans med sina sex mentorer startade denna andra omgång av detta program. Utvärderingen av det första programmet var otroligt positiv och nu är det dags för ett nytt gäng. Första träffen handlade om svensk fotbolls organisation, våra strategier samt lite djupdykning i delar av våra utvecklingsområden. Nästa träff sker i januari och då handlar det om internationell fotboll. Intressant fortsättning följer!

Tisdagskvällens matcher blev inte vad vi, resultatmässigt, hade hoppats på. Vi var nära att vinna mot Slovakien men en sen kvittering gjorde att slutresultatet blev 1-1. Sammantaget en bra samling och ett lyft jämfört med september. Våra U21-killar hade EM-biljetten inom räckhåll men en klar 0-3-förlust mot Belgien gjorde att EM-drömmen sprack och vi får nu ladda om och sikta på U21-EM 2021 istället. Vi har haft fina U21-framgångar under många år, men den här gången ville det sig inte. Vi samlar ihop oss och kommer igen!

För min del blev det resa till Paris på onsdagseftermiddagen och presentation av statusen i arbetet med UEFA:s strategiska dokument som ska beslutas på kongressen i Rom i februari. Jag har varit ansvarig för en arbetsgrupp och tillsammans med åtta andra representanter för olika nationsförbund har vi nu ett första förslag att presentera. I Paris var det information och diskussion tillsammans med klubbarnas intresseorganisation, ECA. Nu är arbetet inne i en sådan process där medlemmar och intresseorganisationer ska tycka till om vi är på rätt väg och dessutom ge lite kloka inspel. Bra möte!

Ja, fredagen veks sedan åt sju timmar i bilen mellan Uddevalla och Bollnäs. Jag slet hårt på handsfree-utrustningen och satt merparten av tiden i samtal. Utmärkt sätt att få resan att gå lite snabbare och att hinna med en del längre samtal. Efter en snabb lunch i Filipstad så gick resan via Dalarna och till Bollnäs i Hälsingland. HFF bjöd in till föreningsdag och jag och Linda Wijkström, EFD, var inbjudna gäster. För Linda, född i Iggesund, handlade det ju om att komma hem till sitt kära Hälsingland. Linda och jag dryftade innan start lite om det otroligt spännande läget i OBOS Damallsvenskan samt Linköpings och Rosengårds Champions League-äventyr. Tuffa resultat i första matcherna men drömmen om avancemang lever.

På föreningsdagen fick jag inleda och jag pratade om året som gått, vår strategiska inriktning och fotbollens samhällsnytta genom bl a den SROI-rapport som vi gjort tillsammans med UEFA. Strax innan lunch avbröt vi för att besöka den s k Hälsingemodellen. Öppna träningar för killar och tjejer i distriktets regi och med skickliga instruktörer på plats. Sammanlagt cirka 80 killar och tjejer, som anmäler sig själva till aktiviteterna, födda 2004 var på plats och dessa spetsträningar sker under ett antal lördagar efter ordinarie säsong. Oktober månad ut kör man utomhus och därefter i olika hallar i distriktet. Ett utmärkt sätt att ge lite extra till de som vill och att dessutom lyfta kvalitén för alla. Samtidigt pågick motsvarande aktiviteter i Kilafors med en annan åldersgrupp. Bra initiativ av Hälsingland inom ramen för Spelarutbildningen – en helhet. Och med fokus på "Så många som möjligt, så länge som möjligt i så bra miljöer som möjligt."

Eftermiddagen fortsatte med grupparbete kopplat till utvecklingen av fotbollen i Hälsingland. En bra dag med bra tankar och också med kraft att kunna utveckla och förändra.

Som helhet en otroligt omväxlande vecka med internationell toppfotboll för herrarna, styrelsemöte, nytt utvecklingsprogram för unga ledare, möte med toppklubbar i Paris, matcher i damernas Champions League där drömmen lever trots tuffa resultat och sedan spelar- och föreningsutveckling i Bollnäs!

Trevlig helg!

Karl-Erik

5 okt 2018

En riktigt bra vecka för svensk fotboll

Sitter och småler efter frukost på hotellet i Helsingborg efter gårdagens match på Olympia. Det svenska damlandslaget gör ännu en bra match och vinner mot VM-klara grannarna från Norge med 2-1. En fin skalp och ett bra resultat med tanke på rankingen inför VM-lottningen i Frankrike i början av december. Vi ligger på plats nio nu, men fortsätter vi med bra resultat mot Italien och England i de kommande förberedelsematcherna så finns chans till en ännu bättre position inför lottningen. VM spelas under juni och juli 2019 och vi ser fram emot ännu en häftig VM-sommar.

Inför matchen hyllades en av våra stora spelare, Linda Sembrandt. Linda gjorde i samband med matchen mot Danmark i september, landskamp nummer 100 och nu blev hon hyllad inför hemmapubliken på Olympia. Blommor och en fin bok med minne från hennes 100 matcher fick jag, tillsammans med Håkan Sjöstrand, överlämna till "Sempan". Linda är en av våra allra finaste ambassadörer för svensk fotboll. Sällan de stora rubrikernas kvinna, men en otroligt viktig, klok och bra förebild både på och utanför planen. Stort grattis, Linda. Du är så oerhört värd denna positiva uppmärksamhet!

Laget laddar nu för att resa vidare och möta VM-klara Italien på bortaplan på tisdag. Detta gör vi samtidigt som bland annat Holland och Danmark spelar ovisst play-off tillsammans med Belgien och Schweiz om EN återstående VM-plats. Sååå skönt att vara direktkvalificerade och redan nu börja förberedelserna. Bra jobbat Peter och ledarteamet tillsammans med alla spelare.

Svenska Fotbollförbundet arrangerar, tillsammans med Bohusläns Fotbollförbund, Skånes Fotbollförbund och UEFA, kvalspel inför UEFA Elite Round senare i vår för Pojkar 16 och Flickor 19. Pojkarna har spelat färdigt i Bohuslän och gick vidare till Elite Round tillsammans med gruppsegrarna från Holland. Flickorna började på bästa sätt med 6-0 seger mot Kazakstan nere i Skåne. Nu väntar Israel som besegrade Slovenien med 1-0 och sedan avslutning mot Slovenien på tisdag kväll i Vittsjö. Tack för gott samarbete klubbar och distrikt i Bohuslän och Skåne. Fin PR för europeisk ungdomsfotboll och härligt att vi står oss så fint i den internationella konkurrensen.

På klubbsidan gläds vi över att såväl Rosengård som Linköping gått vidare i Champions League. Nu väntar Slavia Prag respektive Paris St Germain i nästa omgång. Tufft, men inte omöjligt!

Vi gläds också över att Malmö FF vann mot det turkiska storlaget Besiktas igår kväll. Viktig seger i en grupp som nu är helt öppen efter två omgångar. Alla tre lagen har tre poäng vardera.

På söndag blir det Rimnersvallen och match mellan IK Oddevold och serieledarna från Listerlandet, Mjällby AIF. Det är så imponerande att Mjällby än en gång ser ut att vara på väg till elitfotbollen. Jag lyfter på hatten och gratulerar så här långt, men det är en svår bortamatch som väntar i Uddevalla, hoppas jag!

Nästa vecka blir det Ryssland igen och förhoppningsvis revansch för den snöpliga förlusten mot Turkiet i UEFA Nations League. Kl 21.45 på torsdag möter vi Ryssland i Kaliningrad. Spännande, intressant och viktigt för fortsättningen i UEFA Nations League.
Njut av en trevlig helg!

4 sep 2018

Var är idrotten i valrörelsen?

Svensk breddfotboll ger tio kronor tillbaka på varje investerad krona. Det visar den SROI-studie, Social Return of Investment, som UEFA har tagit fram och som Svenska Fotbollförbundet presenterade härom veckan. Svensk idrott och Svensk Fotboll gör dagligen insatser för mångfald, integration och demokrati. Jag vill nedan kommentera här de idrottspolitiska debatterna som varit:
- Med tanke på idrottens genomslagskraft och betydelse i samhället är det förvånande att idrotten, och fotbollen, inte får plats i valrörelsen. Därför var det glädjande att idrottspolitiken äntligen fick utrymme, när idrottsminister Annika Strandhäll debatterade mot Moderaternas Saila Quicklund i Radiosporten och SVT Sport.

Båda debatterna dominerades av frågan om anläggningsbristen i Sverige. På vissa håll, som i Stockholm till exempel, är frågan akut och får direkta konsekvenser för barn och ungas möjlighet att spela fotboll. Både regeringen och Moderaterna hänvisar i mångt och mycket till kommunerna i den här frågan. Riksidrottsförbundets årliga kommunstudie visar att sju av tio kommuner i Sverige anser att de har färre idrottsytor och hallar än vad som efterfrågas.

- För svensk fotboll är anläggningsfrågan den viktigaste valfrågan och i allra högsta grad väsentlig för fotbollen. Det är därför bekymmersamt att våra politiker inte vill tillskjuta mer resurser till fotbollsplaner och andra idrottsanläggningar. Det innebär till syvende och sist att vi får säga nej till barn och unga som vill spela fotboll och det är allvarligt.

Riksidrottsförbundet har länge drivit att idrott ska läggas till i plan- och bygglagens 2 kap §7 för att kommunerna ska ta med anläggningar och idrottsmiljöer vid planläggning. Till detta har politiken hittills sagt nej, även om idrottsministern inte var helt avvisande.

- Det är positivt att idrottsministern inte stänger dörren för en förändring av plan- och bygglagen. En förändring som är nödvändig för att idrottsanläggningar inte ska prioriteras bort när städer förtätas eller nya bostadsområden byggs.

En för fotbollen viktig fråga, matchfixning, gavs också utrymme i debatterna. Strandhäll och Quicklund var eniga om att det är ett stort problem för svensk fotboll. Båda menade att det är positivt att spelfuskbrott blir en ny brottsrubricering och ser dessutom positivt på det samarbete som finns mellan polis, åklagare, Lotteriinspektionen, RF och SvFF för att stävja matchfixning.

- För svensk fotboll är det viktigt att vara med och påverka utbudet på en framtida spelmarknad. Det är våra matcher som är spelobjekt, och som spelbolagen tjänar stora pengar på, då måste vi också få vara med och bestämma vad det ska vara möjligt att spela på. Precis som Quicklund säger i debatten så är det inte rimligt att man ska kunna spela pengar på vem som ska få ett gult kort eller på barn- och ungdomsfotboll.

Vi i Svenska Fotbollförbundet har prioriterat tre frågor i valet; anläggningsbristen, föreningsutveckling och fotboll för livet. Läs mer om fotbollens valfrågor i länken nedan.

Men nu lämnar vi idrottspolitiken och den heta valrörelsen och riktar fokus på något helt annat, nämligen kvällens gastkramande VM-kvalmatch mellan Danmark och Sverige. Visst tar vi direktplatsen till VM. Strax före 19 ikväll vet vi svaret. Heja Sverige!

Karl-Erik

24 aug 2018

Tillbaka efter sommarens VM

I mitten av juli landade jag på hemmaplan efter nästan en månad i Ryssland. Det blev dagliga bloggar, totalt 28 stycken, innan VM tog slut. Efter några veckor med familjen i Norra Bohuslän är det nu full fart igen.

Haft ett par inspirerande föreläsningar för ungdomsledare och föreningsrepresenranter. Varit och sett VM igen. Parasport-VM i fotboll arrangerades på ett fint sätt i Värmland. UEFA-möte i Estland i samband med Supercupfinalen och förra helgen Nordiskt möte i Helsingfors där de sex nordiska fotbollförbunden pratade om gemensamma angelägenheter.

Sportsligt har våra futsaldamer gjort det väldigt bra i EM-kvalet i Nordirland. Segrar i de första tävlingsmatcherna nånsin! Nederländerna och Nordirland besegrades i veckan och idag, fredag, är det avgörande match mot Belgien. Oavgjort räcker för gruppseger. Lycka till!!

Utanför spelplanen var gårdagens presentation av breddfotbollens samhällsnytta en stor höjdpunkt. UEFA har med Rumänien och Sverige som piloter skapat en mycket bra modell. Igår i Stockholm och på måndag i Bukarest. Så här skriver vi på vår helsida.

Där kan du också hitta en kortversion av den intressanta studien. Vi får verktyg att berätta om fotbollsnyttan i samhället och våra beslutsfattare i offentlig och privat verksamhet får bra argument för att satsa på fotboll.

Nu laddar vi för damernas VM-kval mot Ukraina i Göteborg på torsdag kväll. På väg mot VM i Frankrike 2019.

Trevlig helg!

Karl-Erik

Visa fler inlägg