4 sep 2018

Var är idrotten i valrörelsen?

Svensk breddfotboll ger tio kronor tillbaka på varje investerad krona. Det visar den SROI-studie, Social Return of Investment, som UEFA har tagit fram och som Svenska Fotbollförbundet presenterade härom veckan. Svensk idrott och Svensk Fotboll gör dagligen insatser för mångfald, integration och demokrati. Jag vill nedan kommentera här de idrottspolitiska debatterna som varit:
- Med tanke på idrottens genomslagskraft och betydelse i samhället är det förvånande att idrotten, och fotbollen, inte får plats i valrörelsen. Därför var det glädjande att idrottspolitiken äntligen fick utrymme, när idrottsminister Annika Strandhäll debatterade mot Moderaternas Saila Quicklund i Radiosporten och SVT Sport.

Båda debatterna dominerades av frågan om anläggningsbristen i Sverige. På vissa håll, som i Stockholm till exempel, är frågan akut och får direkta konsekvenser för barn och ungas möjlighet att spela fotboll. Både regeringen och Moderaterna hänvisar i mångt och mycket till kommunerna i den här frågan. Riksidrottsförbundets årliga kommunstudie visar att sju av tio kommuner i Sverige anser att de har färre idrottsytor och hallar än vad som efterfrågas.

- För svensk fotboll är anläggningsfrågan den viktigaste valfrågan och i allra högsta grad väsentlig för fotbollen. Det är därför bekymmersamt att våra politiker inte vill tillskjuta mer resurser till fotbollsplaner och andra idrottsanläggningar. Det innebär till syvende och sist att vi får säga nej till barn och unga som vill spela fotboll och det är allvarligt.

Riksidrottsförbundet har länge drivit att idrott ska läggas till i plan- och bygglagens 2 kap §7 för att kommunerna ska ta med anläggningar och idrottsmiljöer vid planläggning. Till detta har politiken hittills sagt nej, även om idrottsministern inte var helt avvisande.

- Det är positivt att idrottsministern inte stänger dörren för en förändring av plan- och bygglagen. En förändring som är nödvändig för att idrottsanläggningar inte ska prioriteras bort när städer förtätas eller nya bostadsområden byggs.

En för fotbollen viktig fråga, matchfixning, gavs också utrymme i debatterna. Strandhäll och Quicklund var eniga om att det är ett stort problem för svensk fotboll. Båda menade att det är positivt att spelfuskbrott blir en ny brottsrubricering och ser dessutom positivt på det samarbete som finns mellan polis, åklagare, Lotteriinspektionen, RF och SvFF för att stävja matchfixning.

- För svensk fotboll är det viktigt att vara med och påverka utbudet på en framtida spelmarknad. Det är våra matcher som är spelobjekt, och som spelbolagen tjänar stora pengar på, då måste vi också få vara med och bestämma vad det ska vara möjligt att spela på. Precis som Quicklund säger i debatten så är det inte rimligt att man ska kunna spela pengar på vem som ska få ett gult kort eller på barn- och ungdomsfotboll.

Vi i Svenska Fotbollförbundet har prioriterat tre frågor i valet; anläggningsbristen, föreningsutveckling och fotboll för livet. Läs mer om fotbollens valfrågor i länken nedan.

Men nu lämnar vi idrottspolitiken och den heta valrörelsen och riktar fokus på något helt annat, nämligen kvällens gastkramande VM-kvalmatch mellan Danmark och Sverige. Visst tar vi direktplatsen till VM. Strax före 19 ikväll vet vi svaret. Heja Sverige!

Karl-Erik

24 aug 2018

Tillbaka efter sommarens VM

I mitten av juli landade jag på hemmaplan efter nästan en månad i Ryssland. Det blev dagliga bloggar, totalt 28 stycken, innan VM tog slut. Efter några veckor med familjen i Norra Bohuslän är det nu full fart igen.

Haft ett par inspirerande föreläsningar för ungdomsledare och föreningsrepresenranter. Varit och sett VM igen. Parasport-VM i fotboll arrangerades på ett fint sätt i Värmland. UEFA-möte i Estland i samband med Supercupfinalen och förra helgen Nordiskt möte i Helsingfors där de sex nordiska fotbollförbunden pratade om gemensamma angelägenheter.

Sportsligt har våra futsaldamer gjort det väldigt bra i EM-kvalet i Nordirland. Segrar i de första tävlingsmatcherna nånsin! Nederländerna och Nordirland besegrades i veckan och idag, fredag, är det avgörande match mot Belgien. Oavgjort räcker för gruppseger. Lycka till!!

Utanför spelplanen var gårdagens presentation av breddfotbollens samhällsnytta en stor höjdpunkt. UEFA har med Rumänien och Sverige som piloter skapat en mycket bra modell. Igår i Stockholm och på måndag i Bukarest. Så här skriver vi på vår helsida.

Där kan du också hitta en kortversion av den intressanta studien. Vi får verktyg att berätta om fotbollsnyttan i samhället och våra beslutsfattare i offentlig och privat verksamhet får bra argument för att satsa på fotboll.

Nu laddar vi för damernas VM-kval mot Ukraina i Göteborg på torsdag kväll. På väg mot VM i Frankrike 2019.

Trevlig helg!

Karl-Erik

7 jul 2018

VM-blogg nummer 27

Den här dagen hade jag, svensk fotboll och nästan hela svenska folket längtat efter länge. Herrlandslagets största VM-match sedan den förtrollade sommaren 1994. 24 år sedan våra fotbollsherrar var i motsvarande situation, och en chans att vinna mot England i kvartsfinalen.

Nattens sömn var sådär. Anspänning inför match, inväntat gäster som landade i Samara imorse och sedan gick brandlarmet på hotellet i morse. Ingen dramatik utan tekniskt fel på själva larmet. Promenad åtta trappor ned och sedan info om att inget hänt. Blev att promenera uppåt igen...
När ovanstående skrivs är det 4,5 timma till kick-off och jag återkommer med slutet på dagens blogg efter det att matchen tagit slut ikväll...

///

Klockan är nu strax efter 21 lokal tid och vi är förstås väldigt ledsna över att VM-äventyret tog slut idag. Våra ledare och spelare har gjort allt de kunnat och tagit oss till kvartsfinal i VM. Mycket bra gjort.
Vi förlorade mot en motståndare som vi kunde störa, men vi får väl erkänna att det inte var helt orättfärdigt med seger för England, men OM det eller det hade hänt så vet man aldrig.

VM 2018 sällar sig till de stora VM-årgångarna 1958, 1974 och 1994. De har varit med och skrivit ett betydelsefullt kapitel i svensk fotbollshistoria. Det är jag, svensk fotboll och hela det svenska folket överens om, eller hur? Tack för några helt fantastiska veckor.
Nu drar vi "hem" till Gelendzhik vid Svarta Havet och sedan bär det hem på riktigt, till Sverige imorgon.

Tack för att du läst mina 27 bloggar från herrarnas fotbolls-VM 2018!

Karl-Erik

6 jul 2018

VM-blogg nummer 26

Äntligen matchdag igen och ikväll ser vi framemot att plocka fram lagen till den första semifinalen. Blir det en fin kväll för Europa med Frankrike och Belgien i semifinal eller blir det storslam för Sydamerika med Uruguay mot Brasilien i semi, eller någonting mittemellan, kanske. Lite senare ikväll vet vi bestämt.

Efter frukost idag var det dags för träning på matcharenan och samtliga spelare deltog, även om Micke Lustig inte får spela kvartsfinalen pga avstängning. Seb fick se matchen från sidan förra gången och njöt inte speciellt mycket av att sitta på läktaren. Värre än att vara på planen! Så det blir nog tufft för Micke, men vi ska ta väl hand om honom! Och så här är det ju för oss på läktarna varje gång, men samtidigt precis detta vi vill ha och har drömt om

Ja, alla spelare är tillgängliga och det är naturligtvis tack vare en professionell inställning från varje enskild spelare. Det gäller att ta hand om sig själv på ett bra sätt, men dessutom ett synnerligen gott betyg till alla ledare som finns som stöd runtomkring. På bilden ser du två av kämparna, Johan Allgulander och Fredrik Larsson, som båda knådar och sliter för att spelarnas kroppar och dess muskler ska vara i bästa skick.

Johan Allgulander och Fredrik Larsson utanför spelarhotellet i Samara.

Johan och Fredrik får symbolisera det fantastiska ledargänget runt laget som betyder så mycket för att vi övriga ska få njuta av detta VM-äventyr! Bra jobbat, Johan och Fredrik, och alla andra runt laget! Och ser de inte väldigt pigga trots att de slitit riktigt hårt sedan slutet av maj!

Sojuzraket i Samara.Efter lunch blev det ett kort besök i stadens rymdmuseum. Samara är ju Rysslands rymdhuvudstad och på museet fick man en beskrivning av det ryska rymdprogrammet sedan Lajkas och Jurij Gagarins dagar fram till nu. Allt från Sputnik till Sojuz och ISS. Intressant! Och är du för ung för att ha hört talas om Lajka och Gagarin, så har du lite tidsfördriv med att kolla upp det nu i avvaktan på kvällens matcher! På bilden ser du en Sojuz-raket utanför muséet i Samara.

Vi nåddes idag också av glädjande nyheter. Den svenska fotbollsfamiljen har fått tillökning. Andreas Granqvists fru, Sofie, nedkom med en välskapt flicka, Mika, och vi säger varmt och innerligt grattis till Andreas och Sofie! Jag tror att lilla Mika ger extra kraft åt Andreas och laget inför matchen imorgon! Välkommen till världen, Mika!

Sent ikväll svensk tid lyfter ett plan från Arlanda med anhöriga och en del av våra viktiga samarbetspartners. När de kommer till hotellen här i Samara så har det hunnit bli morgon här. En tuff resa och vi är så glada och tacksamma över alla svenskar som vill komma hit och visa killarna och laget sin uppskattning och det stödet kommer att vara extra betydelsefullt imorgon.
Hjärtligt välkomna och vi önskar er alla en trevlig resa hit till VM-kvartsfinalen mot England!

Vi ses!

Karl-Erik

Visa fler inlägg