Visar alla under 2013

2 nov 2013

Kontrastrika dagar och viktig månad

Sitter på Arlanda på väg mot Luleå och ett sedan länge inbokat Fotbollsforum där Norrbottens Fotbollförbund bjudit in sina föreningar för att prata om den regionala fotbollen och föreningarnas utveckling. Viktig dag för Norrbotten, men också för vår fotboll som helhet. Vi vill ju vara Nationalsporten för alla överallt och då måste vi anstränga oss för att skapa så bra förutsättningar som möjligt, överallt. Jag ska prata om mina första 19 månader som ordförande och kring de viktiga utvecklingsfrågor vi adresserat i vårt strategidokument.

Idag avslutas också Superettan med en mängd oerhört viktiga matcher för såväl topp- som bottenstrid. Spännande eftermiddag väntar!

Imorgon reser jag till Malmö och Swedbank Stadion för att, tillsammans med vår Hedersordförande Lennart Johansson och SEF:s ordförande Lars-Christer Olsson, dela ut guldmedaljer och Lennart Johanssons pokal till Malmö FF. Stort grattis i förväg till MFF för en stark säsong.

Den senaste veckan har inneburit två viktiga segrar för Pia och damlandslaget. Full pott, nio poäng, och 8-0 i målskillnad ger ett mycket bra utgångsläge inför den fortsatta resan mot VM i Kanada 2015.

Det främsta VM-fokuset har annars varit på Roland Larssons P17-landslag som gått fram som en varm kniv i en smörask nere i Förenade Arabemiraten. Blev trea i EM i maj och kvalificerade sig tillsammans med Ryssland, Italien, Österrike, Slovakien och Kroatien som UEFA:s representanter i VM som pågår för fullt. Fick en drömlottning i gruppspelet..och då menar jag mardröm! Att möta titelförsvararna Mexiko, storfavoriterna Nigeria och ett svårspelat Irak var en synnerligen tuff uppgift. Ingen kunde väl tro att laget skulle vara klar för åttondelsfinal efter bara två gruppmatcher, men så var det. På plats nere i Arabemiraten har otaliga fotbollspersonligheter talat sig varma för Sveriges match mot Nigeria. Det var enligt många bland de bästa matcher de har sett. Jättekul!

Till åttondelsfinal tog sig Italien, Ryssland, Österrike och Sverige från Europa, men när dessa matcher var över visade det sig att Sveriges seger mot Japan innebar att våra egna killar var ensamma om att kvalificera sig till kvartsfinal från Europa. Och igår slogs Honduras ut i kvarten. Senare idag får vi veta om det blir en repris på gruppspelsmatchen mot Nigeria i tisdagens semifinal. Laget med Roland Larsson som förbundskapten har gjort en bragd i FIFA U17-VM och oavsett hur det går i tisdagens semifinal väntar medaljmatch fredagen den 8 november i Abu Dhabi. Vilken resa detta gäng har gjort och var så säkra den slutar inte här. Vi kommer att få se mera av de här killarna.

November blir en viktig månad för svensk fotboll och då tänker jag dels på det som redan nämnts, men visst börjar pulsen redan höjas lite inför tisdagens playoff-trupputtagning och de väntande matcherna mot Portugal. Härligt, men nervöst!

Nu är det dags att dra sig mot gate 41 och äntra resan mot Luleå och Fotbollsforum.

Karl-Erik

28 okt 2013

Milstolpe för ett av våra unga landslag!

Just varit på matchgenomgång och lunch inför matchen i FIFA U17-VM Sverige-Japan i Al Sharjaf, knappt tre mil från Dubai, Förenade Arabemiraten. Roland Larsson, vår duktige förbundskapten, har gett de sista instruktionerna och laget är oerhört laddat och taggat för att möta Japan.

De unga fotbollskillarna har under den tid de varit tillsammans skaffat sig fantastiska erfarenheter och varit med i en toppinternationell fotbollsmiljö. Dessa erfarenheter kommer att göra dem stärkta när de fortsätter sin satsning i såväl klubb- som landslag. Och jag är övertygad om att vi kommer att få se mera av denna generation unga spelare. Var så säker...

Först ett EM-slutspel i Slovakien i maj och nu VM-slutspel i en minst sagt annorlunda del av världen. Fotbollsmässigt betyder det förstås jättemycket att få bevisa att vår modell och våra spelare håller mot olika världsnationer.
Ingen hade väl på allvar trott att avancemanget till åttondelsfinalen skulle vara klart efter bara två matcher mot Irak och Nigeria. Gruppspelet avslutades sedan med en snöplig, betydelselös, 0-1 förlust mot regerande världsmästarna Mexico.

Stark insats i gruppspelsmatcherna och nu är Sverige tillsammans med Ryssland, Slovakien och Italien Europas hopp bland de sexton kvarvarande lagen i FIFA U17-VM.
Om några timmar vet vi om det blir kvartsfinalspel eller om det blir hemresa till Sverige. Oavsett vad så har detta lag gjort en bragdartad insats och som första svenska P17 landslag kvalificerat sig till VM.

Vi delar hotell med Japan, Honduras och Uzbekistan. De sistnämnda möts också ikväll och vinnarna i dessa båda matcher spelar kvartsfinal i Al Ain i slutet av veckan. Bara att vistas i samma miljö som ungdomar från dessa nationer bidrar naturligtvis till att utvecklas som människa.

Det svenska laget, ensamt, har sin bakgrund i tolv olika nationaliteter så det är klart att vår idrott, fotboll, betyder oerhört mycket för att kitta ihop och få ett mångfacetterat samhälle. Killarna stormtrivs ihop och de berikar varandra mycket genom sina olika bakgrunder.

Det är för mig en oerhörd förmån i uppdraget att få vara med om det vi nu delar och oavsett vad som sker idag så är det ett gäng vinnare som kliver av planen, vinnare i många olika perspektiv.

Karl-Erik

17 okt 2013

Bra vecka för svensk fotboll, men inte för byggarna i Qatar!

För en vecka sedan var det kvällen före ödesmatchen mot Österrike. Den nionde VM-kvalmatchen och ännu en ångestfylld match väntade, men samtidigt är det ju denna spänning som är så oerhört kittlande att uppleva. Det är få saker som är så roliga som att vinna fotbollsmatcher. Efter 45 minuters spel var det deppigt bland SvFF:s gäster i logen på Friends, bortsett från delegationen från Österrike förstås. Jag sa till några av gästerna strax innan andra halvlek började:

- Kom igen, tänk så underbart det kommer att vara när vi står här om 50-55 minuter och har slagit Österrike med 2-1…

Jag är inte säker på att mina ord och mitt kroppsspråk talade samma språk och tusan vet om jag själv vågade tro på mina egna ord. Men ännu några magiska spelarbyten av Erik gav resultat och vi lyckades vinna och ta oss till play off. Drömmen om VM lever.

Vi lyckades sedan göra tre mål mot Tyskland, men tyvärr inte få med oss några poäng. Det kändes i tisdags som om vi trots allt kunde leva med det. På det hela taget i mycket bra VM-kval och nu väntar vi in lottningen på måndag kl 14. Vad sägs om att börja i Zagreb och avsluta hemma den 19/11, eller föredrar vi Ukraina eller Grekland trots deras suveräna målskillnad i sina kvalgrupper. För portugiserna vill vi väl inte ha? Spännande väntan till måndag eftermiddag.

Stort grattis också till Tyresö och LdB Malmö som togs sig vidare i Champions League. Malmö krossade Lilleström medan Tyresö taktiskt triumferade med att spela 0-0 borta mot PSG och efter 2-1 hemma så räckte det. Bra gjort, tjejer!

Mitt i det sportsliga fokuset vill jag berätta att jag var inbjuden till LO i tisdags för att bl a träffa LO-ledningen med Kostasonen Karl-Petter Thorwaldsson i spetsen. Mitt gamla Lindås BK har haft många tuffa duster med Kosta genom åren…

Medverkade vid mötet gjorde också företrädare för Byggnads. Flera från Byggnads vittnade från ett besök i Qatar där de studerat arbets- och levnadsförhållanden för de gästarbetare som kommit från bl a Sydostasien för att jobba, tjäna pengar och därmed hoppas nå drömmen om ett bättre liv.
Vittnesmål om att passen tas ifrån arbetarna, att de lever under slavliknande förhållanden, deras ghettoliknande boenden saknar all rimlig sanitär och säker standard.

Qatar betraktas i många undersökningar som världens rikaste land, men när det gäller villkor och förhållanden för byggnadsarbetarna som gästar landet visas det upp en medmänsklig fattigdom som är beklämmande. Ingen vill att vi ska bojkotta om vi kvalar in till VM i Qatar 2022 och det är naturligtvis inte bara byggnationer kopplat till detta mästerskap som pågår, men vad hjälper det.
Vi har haft kontakt med FIFA och vi vet att Sepp Blatter, FIFA-presidenten,vet om de europeiska fackliga organisationernas kamp för sina utsatta kollegor. FIFA har meddelat att Blatter aviserat att han kommer att åka till Qatar och följa upp den här frågan snarast.

Min tyske kollega Wolfgang Niersbach hade överläggningar med den tyska LO-ledningen i veckan, så trycket är hårt på Qatar i dessa dagar. LO kommer att bjuda in till ett seminarium i ärendet och då kommer vi självklart att delta.
Bra initiativ och nu gäller det att vi i Europa behåller trycket. Om ingen förbättring sker kommer fler människor att dö i byggnationen inför VM än det antal spelare som kommer att delta i mästerskapet. Detta är fullständigt oacceptabelt!

Karl-Erik

14 okt 2013

Klara för play-off, och gymnasibesök i Uddevalla

Drygt ett dygn till sista matchen i herrlandslagets VM-kvalgrupp!

För en dryg månad sedan reste vi till Dublin inför den oerhört svåra bortamatchen mot Irland. Vi hoppades alla att vi inför den sista matchen mot Tyskland skulle vara klara för play-off och så blev det. Nio poäng på de tre senaste matcherna och imorgon är det en viktig avslutningsmatch i gruppspelet, men vi måste inte vinna för att vara klara för play-off. Vi är redan det. Herregud så skönt…

Vi har på alla bortamatcherna i Dublin, Torshavn, Astana, Berlin och Wien endast förlorat en kamp och det var i Wien och i den borde vi, min själ, haft minst en poäng med oss hem. Österrike som var närmast oss till slut har ännu inte vunnit någon match på bortaplan. Målet vi släppte in mot Österrike var det första vi har släppt in på hemmaplan.

Nej, Erik och hans mannar har gjort det riktigt bra. Och det är sååå välförtjänt. Nu hoppas vi på bra resultat imorgon så att vi kan bli seedade och sedan drömmer vi vidare mot Brasilien. Den 19 november sent på kvällen vet vi och till dess hoppas vi och håller alla tummar. Det här laget har visat oerhörd moral och glöd och det kan bära till Brasilien. FIFA lottar play off måndagen den 21 oktober kl 14.00. Det blir synnerligen spännande!!

I lördags hade vi den första styrelse- och kommittédagen på länge och det kändes lätt att hälsa välkommen till konferens. Lite hesa i halsen var vi väl alla, men glädjen var påtaglig och det var inte svårt att jobba med strategiska frågor, styrdokument, delegationsordningar och verksamhetsplanering denna dag. Trots att agendan kanske inte var den mest upphetsande var det riktigt gott gry i alla deltagarna. Tusen tack för det alla ni som var med!

Igår säkrade LdB Malmö guldet i Damallsvenskan och på söndag ska jag dela ut guldmedaljerna vid den sista omgångens match på Strandvallen i Mallbacken. Förbundsrepresentanter finns på plats i Linköping, Göteborg, Umeå och i Vittsjö för det är många som kan vara med och slåss, framförallt, om bronsmedaljerna. Det blir i det perspektivet en spännande sista omgång. Vi säger tack till Mallbacken och Sunnanå som kämpat väl, men som nu får ta nya tag i Elitettan. Där för övrigt Eskilstuna och AIK blev klara för att ersätta de nedflyttade från Damallsvenskan.

Grattis också till Sirius och Huskvarna som klart vunnit sina division ett serier och nu laddar för Superettan. Vilka smålandsderbyn det blir i Jönköping/Huskvarna.

Idag har jag haft förmånen att besöka en annan viktig verksamhet. Varit på hemmaplan i Uddevalla och sett Jan-Erik Lien och Alexandar Kitic, tillsammans med målvaktstränaren Anders Sundberg, drilla eleverna på fotbollsgymnasiet. Tänk att som ambitiös satsande gymnasist få 4,5 timma extra, högkvalitativ, träning under de cirka 40 skolveckorna. Det borde kunna ge fina resultat. Bra verksamhet, härlig intensitet och ambitiösa killar och tjejer. Riktigt skoj att se.
Tog sedan ett snack med verksamhetsansvarige P A Hallberg och kan konstatera att eleverna förutom fotboll kan satsa på sin friidrott, simning och handboll. Förutom satsning på sin idrott så pluggar man på någon av elva ordinarie gymnasielinjer. Spännande och riktigt bra!

Imorgon bitti styrs kosan till Solna och matchen mot Tyskland. Det kommer att bli riktigt kul och tack och lov inte lika ångestladdat och nervöst som de senaste matcherna i Dublin, Astana och den i fredags på Friends.

Karl-Erik

Visa fler inlägg