Fotbollsåret 2014 ligger alldeles runt hörnet

Julen står för dörren och fotbollsåret 2014 ligger alldeles runt hörnet. Och även om det kommer att bli annorlunda än 2013 så finns mycket spännande som väntar på oss.

VM-kvalmatcher för vårt damlandslag, EM-lottning och EM-kvalmatcher för vårt herrlandslag, en mängd utmaningar för våra unga landslag. En nationell säsong med massor av spänning och förväntan för våra klubblag och förhoppningar om internationella framgångar. Ja, Tyresö har ju chansen redan i mars att låta drömmen om Champions League fortleva.

Ni kan under alla omständigheter vara säkra på att det blir dramatik både på och utanför spelplanen. Vår idrott röner så stort intresse och engagerar så oerhört många och väcker så mycket känslor. Det är i grunden otroligt positivt och låt oss vara ödmjukt tacksamma för detta, både när det blåser medvind och i de stunder när det blåser emot.

2013 var ett rikt fotbollsår och sommarens EM, som avgjordes i sju olika värdstäder, blev det bästa mästerskapet någonsin för damfotbollen. Publikrekord slogs överallt och antalet åskådare i EM-finalen på Friends Arena var det högsta någonsin i EM-historien. Tack till det svenska laget med Pia Sundhage i spetsen som till slut vann en bronsmedalj.

Utöver EM-bronset i somras kan vi under året notera tre fina mästerskapsmedaljer på ungdomssidan:

P17 nådde semifinal i EM i våras, förlorade där på straffar mot Ryssland. Framgången innebar tredjeplats och kvalificering till VM.
I VM förlorades semifinalen mot Nigeria, som sedan vann VM – och Sverige vann klart över Argentina i bronsmatchen.

F17 tog sig till final i EM, där blev det förlust mot Polen (0-1) och kom hem med silvermedaljer runt halsen.

För Sveriges del var det första gången ett pojklandslag kvalificerade sig till U17-VM. Och helt klart är att "generationen 17-åringar" både på pojk- och flicksidan är något att hålla ögonen på framöver. Ungdomslandslagens resultat är ett synbart bevis på att vår satsning på ungdomssidan och nya spelarutbildningen håller. Stort tack till alla klubbtränare och ideella ledare som dagligen jobbar med utbildning av våra många unga spelare runt om i landet.

Vi har ett antal utmaningar inför 2014

Match-fixing, där folk i och runt vår verksamhet, mot betalning, är med och påverkar matchers slutresultat. En högst angelägen fråga som vi och vår huvudsponsor Svenska Spel kommer samverka kring för ett krafttag mot fusket. På Riksidrottsförbundet (RF) finns sedan tidigare en heltidstjänst för uppgiften, något vi välkomnar, och kommer samordna oss med.

Ordningsstörningarna, även om de totalt sett är få, i samband med vår elitfotboll på herrsidan är besvärande. Vi vet att SEF (Svensk elitfotboll) jobbar intensivt med frågan tillsammans med klubbarna i Allsvenskan och Superettan. Vi kommer komplettera med att stärka upp våra förebyggande insatser, såsom utbildning och kommunikation.

Värt att omnämna är den positiva trend vi ser gällande publiksiffror på Allsvenskan och Superettan. Total publiksiffra för året är 2 540 086 åskådare, vilket är 212 272 fler åskådare än 2012.
Damallsvenskan tappade dock något i publik vilket är en utmaning både för oss och EFD (Elitfotboll dam), inte minst med tanke på det intresse för damfotboll vi vet etablerades under sommarens EM.

Rasismen ska sparkas ut från fotbollen! FIFA och UEFA markerar hårt mot dessa företeelser och vi har följt efter med skarpare direktiv i våra tävlingsbestämmelser. Vi har anpassat och följer det internationella regelverket och dess ambitioner.

Vårt strategiarbete med sikte mot 2017

På förbundsmötet i mars tidigare i år beslutades om en ny strategi för svensk fotboll med sikte mot 2017. Under hösten har ett arbete gjorts i distrikt och centrala verksamheter för att anpassa planer och genomförande 2014 utifrån de strategiska inriktningar dokumentet pekar på.

Vi har tecknat en nationell överenskommelse med SISU Idrottsutbildarna, som kommer vara en kompletterande resurs i olika utbildningsinsatser främst på lokal nivå. En kick-off är planerad till onsdagen den 12 februari. Frågan om fler och anpassade anläggningar är central för oss, liksom en ständigt pågående ledarrekrytering och en kommunikativ strategi kommer bli en viktig vägledning för oss på vilket sätt vi ska visa upp svensk fotboll.

Ett prioriterat område inför 2014 kommer att bli jämställdhet och mångfald. Vi startar arbetet med ett seminarium i samband med vårt Förbundsmöte den 22 mars.

På väg mot nya mästerkap

Visst hade det varit kul att ha ett VM i Brasilien att se fram emot med svensk medverkan. Nu har vi all anledning att än mer fokusera på andra utmaningar.
Redan om nio månader inleder vi kvalspelet till EM 2016 och under hösten hoppas vi att damlandslaget kvalat in till VM 2015.

God Jul o Gott Nytt År

Karl-Erik