Bra vecka för svensk fotboll, men inte för byggarna i Qatar!

För en vecka sedan var det kvällen före ödesmatchen mot Österrike. Den nionde VM-kvalmatchen och ännu en ångestfylld match väntade, men samtidigt är det ju denna spänning som är så oerhört kittlande att uppleva. Det är få saker som är så roliga som att vinna fotbollsmatcher. Efter 45 minuters spel var det deppigt bland SvFF:s gäster i logen på Friends, bortsett från delegationen från Österrike förstås. Jag sa till några av gästerna strax innan andra halvlek började:

- Kom igen, tänk så underbart det kommer att vara när vi står här om 50-55 minuter och har slagit Österrike med 2-1…

Jag är inte säker på att mina ord och mitt kroppsspråk talade samma språk och tusan vet om jag själv vågade tro på mina egna ord. Men ännu några magiska spelarbyten av Erik gav resultat och vi lyckades vinna och ta oss till play off. Drömmen om VM lever.

Vi lyckades sedan göra tre mål mot Tyskland, men tyvärr inte få med oss några poäng. Det kändes i tisdags som om vi trots allt kunde leva med det. På det hela taget i mycket bra VM-kval och nu väntar vi in lottningen på måndag kl 14. Vad sägs om att börja i Zagreb och avsluta hemma den 19/11, eller föredrar vi Ukraina eller Grekland trots deras suveräna målskillnad i sina kvalgrupper. För portugiserna vill vi väl inte ha? Spännande väntan till måndag eftermiddag.

Stort grattis också till Tyresö och LdB Malmö som togs sig vidare i Champions League. Malmö krossade Lilleström medan Tyresö taktiskt triumferade med att spela 0-0 borta mot PSG och efter 2-1 hemma så räckte det. Bra gjort, tjejer!

Mitt i det sportsliga fokuset vill jag berätta att jag var inbjuden till LO i tisdags för att bl a träffa LO-ledningen med Kostasonen Karl-Petter Thorwaldsson i spetsen. Mitt gamla Lindås BK har haft många tuffa duster med Kosta genom åren…

Medverkade vid mötet gjorde också företrädare för Byggnads. Flera från Byggnads vittnade från ett besök i Qatar där de studerat arbets- och levnadsförhållanden för de gästarbetare som kommit från bl a Sydostasien för att jobba, tjäna pengar och därmed hoppas nå drömmen om ett bättre liv.
Vittnesmål om att passen tas ifrån arbetarna, att de lever under slavliknande förhållanden, deras ghettoliknande boenden saknar all rimlig sanitär och säker standard.

Qatar betraktas i många undersökningar som världens rikaste land, men när det gäller villkor och förhållanden för byggnadsarbetarna som gästar landet visas det upp en medmänsklig fattigdom som är beklämmande. Ingen vill att vi ska bojkotta om vi kvalar in till VM i Qatar 2022 och det är naturligtvis inte bara byggnationer kopplat till detta mästerskap som pågår, men vad hjälper det.
Vi har haft kontakt med FIFA och vi vet att Sepp Blatter, FIFA-presidenten,vet om de europeiska fackliga organisationernas kamp för sina utsatta kollegor. FIFA har meddelat att Blatter aviserat att han kommer att åka till Qatar och följa upp den här frågan snarast.

Min tyske kollega Wolfgang Niersbach hade överläggningar med den tyska LO-ledningen i veckan, så trycket är hårt på Qatar i dessa dagar. LO kommer att bjuda in till ett seminarium i ärendet och då kommer vi självklart att delta.
Bra initiativ och nu gäller det att vi i Europa behåller trycket. Om ingen förbättring sker kommer fler människor att dö i byggnationen inför VM än det antal spelare som kommer att delta i mästerskapet. Detta är fullständigt oacceptabelt!

Karl-Erik