Milstolpe för ett av våra unga landslag!

Just varit på matchgenomgång och lunch inför matchen i FIFA U17-VM Sverige-Japan i Al Sharjaf, knappt tre mil från Dubai, Förenade Arabemiraten. Roland Larsson, vår duktige förbundskapten, har gett de sista instruktionerna och laget är oerhört laddat och taggat för att möta Japan.

De unga fotbollskillarna har under den tid de varit tillsammans skaffat sig fantastiska erfarenheter och varit med i en toppinternationell fotbollsmiljö. Dessa erfarenheter kommer att göra dem stärkta när de fortsätter sin satsning i såväl klubb- som landslag. Och jag är övertygad om att vi kommer att få se mera av denna generation unga spelare. Var så säker...

Först ett EM-slutspel i Slovakien i maj och nu VM-slutspel i en minst sagt annorlunda del av världen. Fotbollsmässigt betyder det förstås jättemycket att få bevisa att vår modell och våra spelare håller mot olika världsnationer.
Ingen hade väl på allvar trott att avancemanget till åttondelsfinalen skulle vara klart efter bara två matcher mot Irak och Nigeria. Gruppspelet avslutades sedan med en snöplig, betydelselös, 0-1 förlust mot regerande världsmästarna Mexico.

Stark insats i gruppspelsmatcherna och nu är Sverige tillsammans med Ryssland, Slovakien och Italien Europas hopp bland de sexton kvarvarande lagen i FIFA U17-VM.
Om några timmar vet vi om det blir kvartsfinalspel eller om det blir hemresa till Sverige. Oavsett vad så har detta lag gjort en bragdartad insats och som första svenska P17 landslag kvalificerat sig till VM.

Vi delar hotell med Japan, Honduras och Uzbekistan. De sistnämnda möts också ikväll och vinnarna i dessa båda matcher spelar kvartsfinal i Al Ain i slutet av veckan. Bara att vistas i samma miljö som ungdomar från dessa nationer bidrar naturligtvis till att utvecklas som människa.

Det svenska laget, ensamt, har sin bakgrund i tolv olika nationaliteter så det är klart att vår idrott, fotboll, betyder oerhört mycket för att kitta ihop och få ett mångfacetterat samhälle. Killarna stormtrivs ihop och de berikar varandra mycket genom sina olika bakgrunder.

Det är för mig en oerhörd förmån i uppdraget att få vara med om det vi nu delar och oavsett vad som sker idag så är det ett gäng vinnare som kliver av planen, vinnare i många olika perspektiv.

Karl-Erik