Visar alla under 2014

16 okt 2014

Urladdning för U21, uppladdning för Energipriset och nedladdning av podd

Det var tredje U21-landskampen i Halmstad under september och oktober. Alla tre har varit måstematcher och snacka om att ett lag och dess ledare är bäst när det gäller som mest. Imponerande! Först segrarna mot Grekland och Turkiet som gav gruppsegern. Sedan, efter att ha varit i riktig brygga efter första play-off matchen mot Frankrike, så lyckades killarna slå tillbaka världsmästarna från U20-VM ifjol med hela 4-1. Därmed var EM-slutspelsplatsen säkrad. Nu väntar en spännande lottning i Prag den 6 november. Och inte nog med att EM-medaljer lockar så finns chansen också att det här laget kan kvala in till OS i Rio 2016. Hela fyra av sju lag kvalar in till OS och detta eftersom ett av länderna, England, inte deltar i OS. Mycket spännande!

Håkan Ericson och hans ledarteam och Alexander Milosevic och hans spelarteam har skrivit ett nytt kapitel i svensk fotbolls historia!

Stuart Pearce, förbundskapten för det engelska U21-landslaget som slog ut Sverige i semifinalen på Gamla Ullevi 2009, hävdar med bestämdhet att U21-EM är den svåraste fotbollstävling som finns för landslag att kvala in till. Ett land, Tjeckien, är som värd direktkvalificerade 2015 och sju andra av 53 medlemsnationer inom UEFA slåss om de resterande platserna. Svårt, ja nästintill omöjligt, men vi lyckades!

Om några veckor är det dags för Fotbollsgalan igen och då väntar många spännande saker. Du som vill engagera dig och ladda upp inför Fotbollsgalan kan göra det redan nu. Gå in här på Energiprisets sida. Här kan du rösta på den klubb du tycker är energismartast. Den klubb som fått mest stöd från publiken den sista oktober vinner en träning med Roland Nilsson, förbundskapten för P16-landslaget, och blir nominerad till Energipriset.

Priset går till Sveriges energismartaste fotbollsförening och delas ut i samband med Fotbollsgalan. Heja på din favorit!

Jag blev intervjuad av Pär och Sophie från Fotboll och Damsamhälle och vill du lyssna på programmet så kan du gå in och läsa press-releasen här och därifrån lotsa dig vidare. Välkommen att lyssna på mina tankar och Pärs och Sophies reflektioner kring dessa. Här hittar du mera och här kan du ladda ner…

Grattis till Rosengård som vann mot Ryazan i Champions League igår och stort grattis också till Linköping som med en säker 3-0-seger slog tillbaka Liverpool! Riktigt bra gjort och Fridolina Rolfös vänsterfot talade tre gånger om. Kul att de unga talangerna blommar ut.

Karl-Erik

14 okt 2014

Segerglädje som byts mot stor sorg och förtvivlan!

Det var en oerhört viktig, och absolut nödvändig, seger som togs mot Liechtenstein och totalt fyra, sköna, poäng på de båda hemmamatcherna vid denna landslagssamling för våra herrar. Bra resultat och vi är i högsta grad med på resan mot Frankrike 2016.

The week of Football, som UEFA kallar EM-kvalsatsningen, gör att intresset för landslagsfotbollen ökar och vi får chansen att se även andra intressanta landskamper.

Vår fotbollsvecka var verkligen kontrastrik. På torsdagen tog vi emot världens största land till ytan och med en huvudstad, Moskva, som har fler invånare än vad vi har i hela Sverige.
I söndags mötte vi en motståndare som har 37.000 invånare totalt och med en huvudstad, Vaduz, som endast har 5.200 invånare. Lägg därtill att hela landet är obetydligt större till ytan än vad Landskrona kommun är, så förstår vi att jätten i torsdags byttes mot lilleputten i söndags, MEN det var trots det elva mot elva på spelplanen!

Och som min ordförandekollega Mattias Voigt sa, "Vi har förmodligen en av världens största nationalarenor i Vaduz".
??? Vad menar karln???
Jo, minst 20 % av hela landets befolkning får plats där…

Ikväll väntar andra matchen i playoff för U21 och jag är på väg mot Örjans Vall. Frankrike vann första mötet med 2-0 och vi har uppförsbacke, men det går att vända och detta landslag har gjort det omöjliga möjligt i tidigare matchen så låt oss heja fram våra unga killar till seger och EM-slutspel 2015.

Mitt i allt detta kring matcher, segrar, möjligheter och poäng möts vi av den djupaste sorg och tragik.
Brommapojkarnas lagkapten, Pontus Segerström, har avlidit endast 33 år gammal och mitt i sitt aktiva liv som idrottare, lagkompis, make och pappa. Det känns så fruktansvärt orättvist och oförklarligt att sådant här händer och när det händer kommer tårar och tankar som går till de närmaste i Brommapojkarna men framförallt till hustru och de två pojkarna som nu mist sin pappa.

Det är cirka två månader sedan som beskedet om cancern kom och nu har Pontus förlorat sin hårdaste match i livet och vi sörjer med er alla som stod Pontus nära. Jag gläds åt att Pontus kommer att hedras vid kommande elitmatcher och det ger oss alla en möjlighet att kort reflektera över hur snabbt livet kan förändras och att vi aldrig kan ta något för givet.
Tack för allt du gjort och för den fina ambassadör du alltid varit för vår idrott, Pontus!

Karl-Erik

3 okt 2014

Denna vecka har hela Sverige hållit tummarna för MFF!

Onsdagen den 1 oktober besegrade Malmö FF de grekiska mästarna Olympiakos inför ett fullsatt och kokande Swedbank Stadion, eller Malmö New Stadium som det får heta när det är internationella matcher. Glödhete lagkaptenen Markus Rosenberg gjorde båda målen i 2-0-segern, och som svensk fotboll har väntat på denna kväll.

Malmö FF visar på detta sätt vägen för andra klubbar och signalen om att det fungerar och att det kan gå att som svenskt lag att få internationella klubbframgångar kommer att svensk klubbfotboll fortsatta internationella framgångar, tror jag. Flera av MFF-arna kommer också med gott självförtroende in till kommande landslagssamlingar för såväl A-landslag som U21-landslag.
Samtidigt får vi väl skicka en del av hyllningen till vårt grannland Norge. Åge Hareide har gjutit självförtroende i laget och visat en taktisk fingertoppskänsla som lett till dessa framgångar. Spännande fortsättning följer!

Nu är inte killarna i Malmö FF ensamma om att spela Champions League. Under veckan som kommer lirar tjejerna i Rosengård respektive Linköping sina första matcher. Rosengård gästar ryska Ryazan och Linköping reser till Liverpool. Båda matcherna spelas på onsdag den 8 oktober. Returmöten för Rosengård på Malmö IP den 15 oktober och Linköping tar sig an sina engelska motståndare kvällen efter på sin moderna hemmaarena. Ni har stolta svenska traditioner att försvara så varmt lycka till.

Igår samlades de 32 klubbarna i Allsvenskan och Superettan i Malmö för att gemensamt underteckna en uppförandekod som ska gälla för våra toppklubbar på herrsidan. Ett långt processarbete har lett fram till detta och elitklubbarna och svensk fotboll är att gratulera till detta initiativ. Det handlar om ett gemensamt värdegrundsarbete som innebär att herrelitfotbollens klubbar tar sin roll som föredömen på allvar. Nu följer ett uppoffrande och spännande implementeringsarbete.

Den senaste månaden har det spelats mängder av ungdomslandskamper och jag väljer denna gång att fokusera på ett av våra unga landslag. Killarna födda 1998, vårt P16-landslag. En av våra stora fotbollshjältar är Förbundskapten för laget, nämligen Roland Nilsson. Hans karriär som tränare för grabbarna har varit en dundersuccé, eller vad sägs om tio vinster, två oavgjorda och endast en förlust under 2014. Starkt jobbat!
I september spelade grabbarna i UEFA:s första EM-kvalrunda och vann gruppen före Grekland, Ukraina och Lettland. Nu väntar Elite Round under våren med Europas 32 bästa lag. De åtta gruppsegrarna och de sju bästa tvåorna går vidare till EM-slutspelet som spelas Bulgarien den 6-22 maj, för första gången med 16 lag. Vi ser med spänning framemot lottningen som sker i UEFA:s högkvarter i Nyon i Schweiz den 3 december.

För övrigt är det värt att notera, med tanke på gårdagens fotbollssnackis, att SvFF för ett halvår sedan ändrade praxis när det gäller våra yttranden rörande eventuell begäran om tillträdesförbud. Vi gör egna, djupa, analyser innan vi ger våra utlåtanden. Detta framgick bl.a. i den intervju som SVT gjorde med vår jurist Anders Hübinette och som presenterades i Aktuellt igår kväll.

Med förhoppningar om en trevlig helg så laddar vi inför nästa veckas viktiga internationella matcher. Herrarnas A-landslag mot Ryssland och Lichtenstein, U21-playoff mot Frankrike på fredag och damernas start i Champions League!

Karl-Erik

20 sep 2014

Blytung förlust utanför planen igår!

September månad har börjat oerhört bra, både på och utanför planen. Seger för herrar A och poäng i EM-kvalupptakten, två vinster för herrar U21 och playoff säkrat. Två segrar för A-landslaget damer och VM-biljetterna hemma. Dessutom beslut i UEFA om gruppspel i futsal i januari 2015.
Sedan kom en blytung förlust igår strax före halv två...

Vi blev ratade av UEFA:s Exekutivkommitté och får inte vara med och arrangera EM 2020. Tekniskt sett hade vi ett mycket bra bud och var rekommenderade av administrationen, men beslutet blev inte så.
I det korta perspektivet känns det tungt och svårförståeligt. Vi måste självklart analysera detta och även om framtidsfunderingarna börjar krypa på så är det ännu för tidigt att börja djupanalysera.

Jag vill gratulera alla de tretton värdstäderna och önskar dem all framgång. Ett extra grattis till våra danska vänner. Vi hoppades att såväl Stockholm som Köpenhamn skulle få vara arrangörer och i ärlighetens namn så trodde vi att om det bara blir en arrangör från Skandinavien då ligger vi själva bäst till.
Jag kunde, ärligt talat, inte drömma om att vi skulle förlora i en omröstning mot Parken i Köpenhamn och framförallt inte med 13 mot 3!
Nu blev det så och det är bara att lyfta på hatten och gratulera.

Jag vill passa på att tacka alla som kämpat för att vi skulle nå målet. Våra vänner i Solna, i Stockholm och på Friends Arena och självklart alla på vårt kansli med Göran Havik i spetsen. Ni har gjort allt som kan förväntas. Tack!

Vi kommer efter detta resultat att än mer engagera oss för att nå ett av våra strategiska mål som säger att vi ska ta plats i de internationella forum där strategiska och viktiga beslut fattas. Det är angeläget.
Dessutom ska vi engagera oss i att konkurrera om andra internationella arrangemang och kommande intressanta fotbollsfinaler.

Vår besvikelse ska vändas till fortsatt konstruktivt arbete på den internationella fotbollsarenan och än en gång, i besvikelsens stund, grattis ni som blev utsedda och inte minst kollegorna i Köpenhamn.

Karl-Erik

Visa fler inlägg