Axvalls IF och Jämjö GoIF, föreningar som gör samhällsnytta utan stora rubriker!

I förra veckan arrangerade Västergötlands FF, Bohusläns FF, Dalslands FF, Göteborgs FF tillsammans med Svenska Fotbollförbundet en temakonferens kring Fotbollens roll som landsbygds- och samhällsutvecklare.

SvFF:s arbetsgrupp för Land och stad redovisade sitt arbete och de möjligheter som EU:s landsbygdsprogram erbjudit under förra strukturfondsperioden. Många SDF och föreningar har varit engagerade i utvecklingsarbete och många nya miljoner har kommit fotbollen till del. Axvalls IF:s ordförande Stig Larsson var tillsammans med företrädare för bl a fotbollen, LRF, Regeringen, Jordbruksverket och Länsstyrelsen framme och berättade. Axvalls IF gör skillnad i sin del av Sverige och samhällsnyttan för ung som gammal och inte minst för kommunen är påtaglig. Nu går vi in i en ny period 2014-2020 och vi har chansen att få ytterligare resurser. Idéer finns och pengar finns öronmärkta i kommande Landsbygdsprogram. Fotbollen är nu en accepterad och respekterad aktör inom detta politikområde. Nu ska vi ta plats när kommande direktiv sätts på pränt och vi ska ligga i startgroparna med att ansöka om resurser. Vår arbetsgrupp för Land och stad kommer att kunna vara ett gott stöd till våra SDF och därmed till våra föreningar. Vi har en möjlighet som vi aldrig tidigare har haft!

Igår var jag i Blekinge på en heldag. Först besök hos SISU Idrottsutbildarna tillsammans med Blekinge FF-ordföranden Tommy Andersson. Vi gjorde därefter ett besök på Testlabbet på Blekinge Health Arena. Mycket intressant och en viktig pusselbit för att göra idrotten ännu bättre. Du kan läsa mera här.

På kvällen var det dags för möte på Jämjö Idrottsplats. Det första intrycket när jag klev ur bilen var magiskt. Strålande sol, fullt med ungar, ledare och föräldrar på flera fotbollsplaner och närmast klubbhuset låg den nya gröna konstgräsmattan på plats. Föreningens stora, stolta och senaste projekt. Jag fortsatte in i samlingslokalen och där var det uppdukat till samtal och diskussion om viktiga framtidsfrågor.

Flera ledare ur Jämjö GoIF, med vice ordförande Lina Nilsson i spetsen, berättade om föreningens drömmar och välformulerade planer. Ytterligare ett synnerligen gott föreningsexempel och ett mönster för många av våra mindre föreningar. Kvällen arrangerades i samarbete med SISU Idrottsutbildarna och du kan läsa mera om kvällen här.

Besöket i Västergötland och i Blekinge gav mycket energi och stort hopp inför framtiden. Visst har vi många stora utmaningar, men vi har också väldigt mycket att vara stolta och nöjda över. Tack för bra dagar och för gott föreningsarbete, inte minst i Axvalls IF och i Jämjö GoIF….hårt arbete, glädje och engagemang och mycket långt från de stora rubrikerna, men vilken samhällsnytta och vem vet här kanske morgondagens stora landslagsstjärnor just idag tar sina första steg. Bredd och elit hänger ihop!

Karl-Erik