En vecka fylld av kontraster!

I söndagskväll satt jag på läktaren i Agnebergshallen i Uddevalla och tittade på flickfotboll när IK Rössö arrangerade Rössö Cup. Det blev två lag från Göteborg som gjorde upp om guldet under söndagskvällen. Jag hade förmånen att dela ut pokal och medaljer till vinnarna från Eriksberg och till silvermedaljörerna från Zenith. Unga, lovande, spelskickliga tjejer med ambitioner, ingen tvekan om det.

Det var en bra söndagskväll och en oerhörd kontrast mot vad som skulle ske ett mindre än ett dygn senare!

På måndagskvällen satt jag på Ballon d´Or i Zurich för att hylla etablerade världsstjärnor. Lilla Sverige hade såväl Zlatan Ibrahimovic som Pia Sundhage på plats för att vara redo att ta emot utmärkelser. Pia vann priset som årets tränare ifjol och i år fick hon se sig slagen på upploppet av Silvia Neid, den tyska förbundskaptenen och EM-guldmedaljören. Vinnare ifjol och på pallen i år är en kanonprestation av Pia.

Zlatan vann Ferenc Puskas-priset för årets vackraste mål. Målet som röstades fram som vinnare var det makalösa 4-2 målet mot England när vi invigde Friends Arena.
Utöver detta blev Zlatan uttagen i det världslag som spelarfacket, FIFPro, tagit ut.
Sveriges representant för Spelarföreningen, Magnus Erlingmark, var också på plats för att hylla detta faktum. På plats var också skyttekungen från P17-VM, Valmir Berisha, inbjuden av FIFA med anledning av hans måliver vid mästerskapet i höstas.

Veckan har sedan avslutats i Stockholm med den Fotbollsmedicinska konferensen idag, fredag. Över 140 fotbollsmedicinare möttes för att förkovra sig och ladda upp inför säsongen 2014. Ett viktigt forum och när jag lyssnar med de främsta företrädarna hos FIFA och UEFA kring svensk fotbollsmedicin, då är de lyriska. Vi har anledning att vara mycket stolta över föreningarnas och förbundets arbete och samarbete. Vi får bekräftelse på att vi är i absolut världsklass i dessa frågor. Ordf i Medicinska kommittén Magnus Forssblad, förbundsläkaren Per Renström och deras kollegor kan verkligen sträcka på sig.
Dessutom är ju detta arbete oerhört viktigt både i förebyggande perspektiv och när det gäller rehabilitering. Vi vill ju att våra spelare, trots tuffa spelprogram, ska vara på topp i varje match. Och det gör sig inte självt.

Två ytterligare viktiga aktiviteter idag var mötet med EFD och representanter för landslagsledningen och för våra toppklubbar på damsidan. Konstruktivt och högt i tak och dessutom med ambition att få till ett fortsatt gott och utvecklande samarbete.
Känns riktigt bra!

Dagen avslutades sedan med ett seminarium där LO bjudit in idrotten för att diskutera stora internationella evenemang och dess påverkan. Bra samtal och jag avser att skriva en speciell blogg kring detta och VM i Qatar framöver. Vi kan konstatera att byggnadsarbetarnas villkor i Qatar är oacceptabla och att vi försöker påverka FIFA att öka påtryckningarna gentemot arrangörerna och därmed förbättra villkoren.

Nu håller vi tummarna för en bra kväll för Erik och hans mannar i årets första landskamp när vi möter Moldavien!

Trevlig helg!

Karl-Erik