Lissabon – hit riktas världens fotbollsögon!

I förrgår var det Champions League-final för damerna och Tyresö kämpade väl och gav fjolårsvinnarna Wolfsburg en match ända in i slutsekunderna.
Min tyske kollega, Wolfgang Niersbasch trodde på 4-4 igen! Han hoppades det när Tyresö ledde med 2-0 och 3-2, men fruktade det i slutsekunderna när Wolfsburg ledde med 4-3. En fin propaganda för fotboll och en riktigt spännande match.

Idag är det dags för Madrid-derby och jag har precis kommit tillbaka från arenan efter att, på UEFA:s uppdrag, lett organisationsmötet inför matchen. Där har vi gått igenom ALLT!
Har fått hedersuppdraget att vara UEFA:s matchdelegat under kvällens final och det känns fantastiskt hedrande och roligt. Förberedelserna har fungerat fint och det är en positiv spänning i luften.

Jag inledde mötet med att berätta två händelser från min internationella domarkarriär där såväl Atletico Madrid som Real Madrid fanns med i bilden.
1997 dömde jag Atletico Madrid mot PAOK Saloniki i UEFA-cupen. Det blev en klar hemmaseger med 5-2, men det som var snackisen efter matchen var Christian Vieris mål där han efter att ha lurat målvakten skruvade in bollen från kortlinjen nästan vid hörnflaggan och in i mål. Spektakulärt! Kolla på det på YouTube så får du se hur grundlurad målvakten blev efter att han missbedömt farten på bollen.

YouTube:
Vieris mål mot PAOK

Minnet kopplat till Real Madrid var från min allra första Champions League-match som domare, Sturm Graz mot Real Madrid 1998. Ösregn i Graz och den nya arenan, som då hette Arnold Schwarzenegger-stadion, var helt vattensjuk. Vi beslutade att ställa in och spela matchen dagen efter. Många påtryckningar och ett svårt beslut lades på axlarna hos domarteamet, men det blev rätt.
Matchen spelades dagen därpå och min nuvarande ordförandekollega i Kroatiens Fotbollförbund, Davor Suker, gjorde ett snyggt mål. Real Madrid vann med 5-1 på bortaplan.

Efter denna korta inledning gick vi igenom alla relevanta punkter inför kvällens match och nu väntar jag och resten kring matchen bara på att klockan ska gå så vi får sparka igång Europas häftigaste fotbollsmatch under 2014.

Otroligt inspirerande att vara med så nära inpå en så stor fotbollsmatch!

Karl-Erik